Ne mindig a mobilodat nyomkodd! – Hank távvezérlő

Ha az okosotthon irányításáról beszélünk, sokan talán azt gondolják, hogy mobiltelefon, tablet nyomkodásáról van szó, esetleg egy falba épített kijelzőn keresztül kell utasítani a rendszer „agyát”, a vezérlőközpontot pl. lefekvéskor az összes égve felejtett lámpánk lekapcsolására. Pedig ez közel sem így van, hiszen számtalan gyártó kínál hordozható Z-Wave-es távvezérlőket, akár kulcstartóként, akár falra, hagyományos kapcsolónak tűnő kialakítással. A kínai Hank 4-gombos eseménysor vezérlője alapvetően asztalra, polcra helyezhető, de akár zsebben is kényelmesen elférő, 12 parancs kiadására képes modern és elegáns távirányító:

A Hank távirányító megjelenése letisztult, felülete matt, így nem érzékeny a karcolásra. A gombok piktogramokkal vannak megkülönböztetve, pl. az alsó jelzése pl egy ki/bekapcsoló funkciót sugall, a bal oldali egy éjszakait (hold ikon). Az oldalán található microUSB-aljzaton keresztül tölthető a belső akku, ha szükséges. Átlagos használat mellett kb. 6 havonta kell  a töltésre egy kis időt szánnunk. Ahogy a bevezetőnkben írtuk, mi alapvetően egy asztalra lerakott elhelyezést tudunk elképzelni a távirányító használata során (pl. az ágy mellett éjjeli asztalon), de a csomagjában található 3M ragasztószalaggal bárhová fel is ragasztható, pl. bútorra, falra, csempére. Alapterülete mindössze 5 × 5 cm, és vastagsága is csak 1,5 cm.

Bár csak 4 gombbal rendelkezik, de mindegyik 3 külön funkciót képes vezérelni. Tehát minden gombnál megkülönböztethető a rövid gombnyomást, a hosszú gombnyomást és hosszú gombnyomás befejezése. Hogyan is tudjuk a Hank távvezérlőjének ezen képességét kihasználni? Ha egyszerű ki/be vezérlésekre szeretnénk használni egy gombot, akkor a legegyszerűbb a szimpla gombnyomás funkcióit használni, és ezzel a kívánt eszközt állapotváltozásra utasítani:

A hosszú gombnyomás előnye akkor jön elő, amikor szabályozni szeretnénk valamit. Például ha lámpa fényerejét változtatnánk, vagy elektromos redőnyt (illetve bármilyen motoros árnyékolót) működtetnénk, akkor a gomb lenyomása elindíthatja, majd az elengedés pedig megállíthatja a vezérlés folyamatát.

Ez a távvezérlő képes Z-Wave asszociációs csoportokat is kezelni, így közvetlen összerendelés hozható létre közte és a vezérelni kívánt eszköz között. Ezzel a vezérlőközpontot tehermentesíthetjük, és még gyorsabbá is válik a vezérlés. 

Összességében a Hank Four-Key Scene Controller egy kedvező árú, kellemesen kis méretű távvezérlő, amely Z-Wave 500-as chippel szerelve kiváló vétel a jelenleg kapható távirányítók között. Segítségével nem kell a gyakran használt okosotthon funkciókhoz elővennünk telefonunkat, vagy épp odamenni a fali vezérlőpanelhez; ez a távvezérlő (vagy ebből akár több is) mindig kéznél lehet, és még sötétben is kitapintható, melyik gombot készülünk épp megnyomni rajta.

Termék gyártói oldala: link...
Aktuális Hank-kínálatunk: link...

.