okosotthon Fibaro Z-Wave okos ház smart home vezérlő központ Nodon Fakro fibaro Zwave vezetéknélküli okos otthon intelligens otthon lakás Fibaro energiatakarékos kényelmes biztonságos iroda Z-wave Fibaro garázs ajtó ablak nyílászáró érzékelő Fibaro szenzor távoli elérés távvezérlés automatikus z-wave

Az intelligens otthont létrehozó és támogató készülékek, eszközök, szenzorok és egyéb megoldások beállításához, használatához szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi tudástárral: a cikkek témákban rendezve gyűjthetőek ki, azon belül ABC sorrendben találhatóak a cikkek címei, amelyekre kattintva megnyitható a teljes cikk.

Egyes cikkek szabadon olvashatóak, a többi csak megfelelő termékregisztráció után válik elérhetővé. Ezeket az ún. „zárt” cikkeket kis lakat ikon jelöli, csak bejelentkezés után válnak olvashatóvá, amennyiben beállításra került a jogosultság a regisztrációs kártya kódjával. Ennek hiányában csak a szabadon elérhető cikkek olvashatóak.

Jelenleg nem vagy bejelentkezve.


Ha már regisztráltál a Távvezérlés.hu Fórumában, akkor jelentkezz be az ott is használt login/jelszó-val, ellenkező esetben először regisztrálj a Fórumon itt...

Login: Jelszó: Regisztráció itt »


Tudástár cikkek

A legtöbb esetben igen. Valóban, mi is fontosnak tartjuk, hogy ha már okos otthonunk lesz, mindent programozhatunk és távolról ellenőrizhetünk, vezérelhetünk, akkor a riasztórendszer ne legyen mindettől független, csak külön működő és monitorozható egység. Ha még nem lenne lakásriasztónk, akkor könnyű lenne a megoldás: mozgásérzékelőktől kezdve törés- és nyitásjelzőkön át a szirénákig és kamerákig mindenből van Z-Wave-es megoldás, vagy azzal kompatibilis. A meglévő riasztórendszerrel általában legalább azt lenne célszerű elérni, hogy annak állapotát (élesítve, nyitva, riasztás alatt) a Z-Wave vezérlőközpontunk le tudja kérdezni, illetve akár ő maga is tudja aktiválni a riasztást vagy az élesítést. Mindezen feladatok a legtöbb esetben megoldhatóak, a riasztórendszerek általában rendelkeznek úgynevezett bináris be- és kimenetekkel, ezeket pedig összekapcsolhatjuk bináris érzékelőkkel a Z-Wave oldalán. A legjobb megoldás kiválasztásához ismerni kell a meglévő riasztó műszaki dokumentációját és esetleges bővíthetőségét – hacsak nincs a gyártójának kifejezett megoldása kész termék formájában a kommunikációra.

1. Csináld magad!

Ha Z-Wave alapú okosotthonra vágysz, célszerű a vezérlőközpont kiválasztásával kezdeni. Ez lesz az „agya” az automatikus otthonodnak, ő köti össze az eszközöket a pl. telefonon, tableten elérhető kezelőfelületen keresztül. A várható igényeket megfontolva érdemes kiválasztani a Neked legjobban megfelelő központot, mert ez a beruházás alapvetően hosszú távra szól, és a rendszer legdrágább eleméről van szó. A központ kialakítható egy általánás számítógépből (szoftver és Z-Wave adapter vásárlásával) vagy kapható többféle célhardver is – amelyek gyakorlatilag szintén számítógépek, amelyek csak a vezérlő szoftvert futtatják, így karbantartást sem igen igányelnek). A választásnál elsődleges szempont lehet, hogy melyik megoldás kezelőfelülete áll nekünk kézre, melyik kompatibilis olyan feladatokra szánt eszközökkel, érzékelőkkel, amelyeket mi is használni tervezünk, illetve mennyire bővíthető, testreszabható az adott szoftver utólag.
Ha sikerült kiválasztani a központi egységet, jöhetnek a vele kompatibilis Z-Wave eszközök a teljes rendszer kialakításához, a világítást, zárakat, csapokat, stb. vezérlő áramkörök (aktuátorok) és a szenzorok.


2. Bízd szakemberre!

Weboldalunkon több céget, vállalkozót is találsz, akik hozzáértően vállalják a lakás, ház, iroda okosítását, akár az építkezés fázisában, akár – hála a Z-Wave vezeték nélküli kommunikációjának – utólag, bármikor. A kiépítők többsége a riasztó- és a videómegfigyelő-rendszerekben is járatos, komplett kivitelezést is vállal, de akár az otthoni számítógép- és médialejátszó-hálózat kiépítését is rájuk bízhatod.

Nagyon jó kérdés, még akkor is, ha mi tettük fel magunknak :) Az egyik legnagyobb és vélhetően a leghosszabb távra szóló beruházás az okos rendszerünk központja. A pár tízezer forintos megoldásoktól a több százezer forintos változatokig széles a kínálat. A Távvezérlés.hu-n elsősorban olyan típusokkal foglalkozunk, amelyeket mi jónak tartunk (mive lmi magunk is próbáltuk vagy most is használjuk), illetve emelett könnyen beszerezhetőek forgalmazóinknál, jó a gyártói támogatásuk.
Alapvetően két részre osztható a kínálat. Az első megoldás egy szoftver valamilyen ismert operációs rendszerre (Windows, Mac OS X, Linux), amelyhez tetszés szerinti, akár régebbi, kisebb teljesítményű számítógépről, esetleg NAS-ról magunknak kell gondoskodnunk. Természetesen, szükség lesz egy Z-Wave hardverre is, ami általában egy pendrive méretű USB-s Z-Wave interfész. A jobbak többféle operációs rendszerrel is kompatibilisek. Második megoldás a célhardver, amikor valamelyik megbízható gyártó vezérlőközpontját és a rá gyárilagtelepített, interneten keresztül is frissíthető szoftverét kompletten vásároljuk meg.

Ezek az eszközök gyakorlatilag komplett mini számítógépek, amelyek lényegesen kevesebbet fogyasztanak, mint akár csak egy laptop, és erősebb/gyengébb processzort használak, adott mennyiségű RAM-mal. Mivel itt a hardvert is meg kell vennünk, általában többe kerülnek, mint a számítóégpes szoftverrek, amit ez alső lehetőségként említettünk. Viszont egyszerűbb a későbbi karbantartás, bizonyosan nem kell pl. vírusoktól tartanunk – igaz nem is használhatjuk párhuzamosan más feladatra őket, csak az okos otthon vezérlésére. A célhardverek kompatibilitása, teljesítménye, kezelőfelülete és szoftverének bővíthetősége között is nagy különbség van, érdemes ezeket összehasonlítani és a jövő beli igényeinket is átgondolni, nem csak az aktuálisakat. Létezik Z-Wave vezérlőközpont, amely másfajta szabványokkal (pl. Bluetooth, ZigBee, EnOcean) is kompatibilis, azaz elektronikája nem csak Z-Wave-en keresztül tud kommunikálni. Ez mindenképpen előnyös képesség, hiszen így jóval nagyobb azon eszközök száma, amelyeket megvásárolhatunk hozzá, így bizonyos feladatokra olcsóbb megoldást is használhatunk, illetve több lehetőségünk van egy-egy automatizálási feladat megoldására.

Bizonyos vezérlőközpontok szoftverje különböző úgynevezett plugineken keresztül bővíthető, újabb és újabb eszközökkel biztostható így a kompatibilitás. De esetleg bizonyos pluginek fizetősek, nem minden ingyenes, illetve nem is a központ gyártója készíti ezeket, így több cégtől is függ már a hibátlan működés. A központ hardverének teljesítményével általában arányos a maximálisan kezelhető eszközök száma, ezt is érdemes ellenőrizni vásárlás előtt. Ne vegyünk olyan eszközt, ami nem tudja majd az összes tervezett kapcsolót és érzékelőt lekezelni, vagy éppen fordítva: ne adjunk ki feleslegesen pénzt azért, hogy mondjuk ne „csak” 127, de többször ennyi eszközt tudjunk csatlakoztatni, mikor a teljes házban bizonyosan nem lesz több kapcsolónk, érzékelőnk, mint 10–20 darab.

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

.