Okos ember: okos otthon, okos iroda

Talán a telefonunkkal kezdődött, hogy „megokosodott”, azóta már a TV, porszívó, óra, karkötő vagy pl. a fűnyíró is okos lett, miért pont a ház (lakás, iroda) maradna ki a technikai evolúcióból?

Ha végiggondoljuk, hogy mára mennyi minden lett elektronikusan vezérelhető egy épületben és környékén – fűtés/hűtés, szellőzés, garázsajtó, nehezen elérhető ablakok, lámpák, riasztórendszer, biztonsági kamerák, öntözés, kapuk, stb. – nem meglepő az igény, hogy ezek működése minél inkább okos döntéseken alapuló, automatikus legyen, illetve ezen eszközök és funkciók állapotáról bármikor, akár távolról is információt kapjunk.

Az „okosotthon” előnyei már első pillantásra egyértelműek:

1. Kényelem

Szinte bármilyen folyamatot kényelmesen, akár egyetlen mobiltelefon segítségével irányítani, indítani/leállítani tudunk. Nem kell felállni a fotelből, hogy lekapcsoljuk a lámpákat, ha filmet szeretnénk nézni a TV-n. Nem kell figyelni arra, hogy lekapcsoltuk-e a feleslegessé vált világítást, amikor már nem is vagyunk az adott helyiségben, vagy már világos van odakint. Több készülék egymás utáni kapcsolgatása helyett egyetlen gombnyomással számos berendezésnek adhatunk parancsot. Ha nem vagyunk otthon, nem kell aggódni, hogy vajon kihúztuk-e a vasalót, elzártuk-e a csapot.

Okosotthon a kényelemhez

– Ha házi mozinkban fimet néznénk, megnyomunk egy gombot az okostelefonon, tableten futó vezérlőprogram képernyőjén, erre a redőnyök és a vetítővászon leereszkednek, bekapcsol a kivetítő, az erősítő, a lejátszó, és kikapcsolnak a helyiség lámpái.
– Ha elkezd esni az eső, a rendszer magától bezárja a nyitva lévő tetőablakokat, ha éppen ment a kertben az öntözés, elzárja azt.
– Ha hazaindulnánk, elég ezt akár hangvezérléssel a telefonon keresztül a rendszer tudomására hozni, az aktuális GPS-pozíciónk alapján kiszámolja, hogy kb. mikor érünk haza, ennek megfelelően lefőzi a kávét, vagy felforralja a vizet egy teához, kinyitja az ablakokat és kiszellőztet, amikor pedig valóban a ház előtt járunk már, automatikusan nyitja az ajtókat, kapukat, felkapcsolja a világítást, ha sötét lenne.
– A síelésből hazaindulva, távolról indíthatjuk az addig minimálisra levett fűtést, hogy mire hazaérkezünk, már felfűtve várjon az okosotthonunk.

2. Biztonság

Számtalan ponton teheti biztonságosabbá az életünket és otthonunkat egy automatizált, távvezérelt rendszer. Figyelhet a meghibásodó hűtőre vagy vízforralóra, megakadályozhatja a beázást nyitva hagyott ablak vagy vízcsap esetén, de akár a bejárati ajtót is bezárhatjuk távolról, vagy automatikusan bezáródóvá tehetjük. A biztonsági kamerák segítségével akár az aktuális, akár a korábban rögzített pillanatokat is nyomon követhetjük, értesítést kaphatunk mozgásról, behatolásról. Mindezt egyetlen kezelőfelületen, egyetlen alkalmazásban integrálva, nem 20 féle program és távoli elérést biztosító megoldáson keresztül.

Okosotthon a biztonsághoz

– Hosszabb utazás, nyaralás esetén nem kell kulcsot hagyni a szomszédnál, hogy pl. reggelente megetesse a kutyát. Elég, ha egy kódot kap, amivel egyszer, vagy, mondjuk, 5 napon keresztül, minden nap 9-10 óra között be tud lépni az ajtón.
– Ha nyitva marad a vízcsap, ereszteni kezd a mosó- vagy mosogatógép, esetleg eltörik a falban a csővezeték, és a padlón megjelennek az első vízcseppek, a nedvességérzékelő azonnal riaszt, de ezzel párhuzamosan elzárja a főcsapot, és akár a fűtést is bekapcsolja a szárítás érdekében - ahogy ezt előre beállítottuk ilyen esetre.
– Ha elromlik pl. egy hősugárzó, és a szokásos, mondjuk, 3500 watt helyett hirtelen sokkal többet vesz fel a konnektorból, a rendszer megszakítja az áramellátását, hiszen bizonyosan hibásan működik. Ha füst vagy tűz keletkezne, beindul az előre meghatározott riasztási folyamat (pl. SMS-t, push-üzenetet kapunk a telefonunkra), de kinyílnak az ablakok is akar a szellőztetés érdekében.
– Ha éjjel gyermekünk a WC-re indul, halvány világítás kapcsol be a mozgást érzékelve, hogy biztonságosan közlekedhessen.
– Ha nem vagyunk otthon, akkor a rendszer jelenlétszimulációja segítségével úgy tűnhet a külső szemlélőnek, hogy vannak a lakásban, házban, mert a lámpák vagy akár TV, rádió a valós napi életciklusunknak megfelelően automatikusan be- és kikapcsolhatóak. Ha a kaputelefonon becsöngetnek, mobiltelefonunk segítségével akár a nyaralás közben is beszélhetünk az ajtó előtt állóval internetkapcsolaton keresztül.
– Kulcs helyett használhatunk egyszerű tokeneket, amit elég a riasztóegységhez, beléptető rendszerhez érinteni távozáskor vagy érkezéskor, és nyílik/záródik az ajtó, kikapcsol/élesedik a riasztó. De akár a telefonunk is lehet a kulcs: ha eltávolodunk a lakástól x méterre, az ajtózár automatikusan bezár, a lámpák lekapcsolnak a GPS-pozíció alapján. Persze, ha más családtag a lakásban van még (telefonja GPS-adatai alapján vagy mozgást érzékelve valamely helyiségben), a lámpák már nem kapcsolnak ki, vagy akár az ajtó sem zá be.
– A Z-Wave rendszer elemei AES 128-bites titkosítással, rádióhullámokon keresztül kommunikálnak egymással, alapvetően csak néhány méteres távolságon belül. Így sem wifi-hálózaton, sem kábeles kapcsolaton a házon kívülről nem lehet hozzájuk férni. Az USA-beli biztonságtechnikai cégek közül 10-ből 9 a Z-Wave-vel oldja meg az automatizálást.

3. Energiamegtakarítás

Azáltal, hogy számtalan okos kapcsoló, konnektor és érzékelő az áramfogyasztást is képes mérni, a rendszer pedig folyamatosan naplózhatja az eredményeket, komoly statisztikákat készíthetünk arról, melyik helyiség melyik fogyasztója mennyi áramot használt el az elmúlt napok, vagy akár hónapok során is. Így könnyen kiszűrhető, hol érdemes takarékoskodnunk, milyen készülék használatát érdemes átgondolnunk.

Okosotthon az energiatakarékossághoz

– Ha esni kezd az eső, miközben megy az öntözőrendszer, automatikusan leáll a locsolás, ha nyitva a medence, bezáródik a takarója.
– Este lefekvéskor egyetlen gombnyomásra – vagy akár időponthoz kötve – a rendszer lekapcsol minden lámpát és más felesleges fogyasztót a házban, élesíti a riasztót, és bezárja az ajót, ha nem tettük volna meg. Hasonlóan, elutazáskor mindent kikapcsol magától, ami onnantól feleslegesen fogyasztaná az áramot.
– Ha kezd tönkremenni egy berendezésünk (pl. nem kap meleg vizet a mosógép és magának kell felmelegítenie a hideget), a megváltozott fogyasztás azonnal kiugrik a korábban elmentett értékekkel összehasonlító statisztikákból.
– A nyitva felejtett ablakok állapota távolról is lekérdezhető, de akár a fűtés leállítása is kapcsolható ezen jelzésekhez, ha nem akarjuk az utcát fűteni. Ha automatikusan zárható az ablak, akkor a fűtés indításához köthetjük annak becsukását is.

A fenti példákban bemutatott automatizált folyamatok jelentős részére számtalan rendszer és gyártó kínál többé-kevésbé automatikus, sokszor távolról is menedzselhető megoldást. Ha mindezt azonban a Z-Wave rendszerre, annak vezérlőközpontjára bízzuk, akkor lesz valóban okos a házunk, lakásunk is. Nem kell megtanulnunk különböző kezelőfelületeket és a szoftvereik mögötti logikát, nem egy-egy gyártótól függ, hogy hogyan működik és továbbfejleszthető-e egy megoldás valamely részfeladatra, és minden összefügghet mindennel, amely a tökéletes távvezérlés és automatizmus legfőbb követelménye. Egyetlen „agy” kezelje az összes szenzort, és azok adatai alapján döntsön a lámpáktól kezdve a konnektorokon át az ajtók, ablakok, csapok és a fűtés működéséig mindenről. Lehet nagyon takarékos és profi a fűtési rendszerünk, de miért ne tudhatná bármiféle beavatkozás nélkül, hogy mikor nem vagyunk otthon, tovább spórolva nekünk ezen információt felhasználva. Miért ne takarékoskodhatnánk úgy, hogy már a napsütés fényereje alapján, még mielőtt a szoba hőmérséklete megemelkedne, a redőnyök automatikusan megoldanák az árnyékolást?
A Z-Wave rendszer talán legnagyobb előnye, hogy rugalmas és bármikor bővíthető. Nem kell magunkat okolnunk, hogy miért nem láttuk előre, hogy egy adott helyiségnek idővel más lesz a funkciója, vagy az életvitelünk, szokásaink változása miatt másképp akarunk valamit iránytani, automatizálni a lakásban. Az „okosítás”, automatizálás nyugodtan lehet fokozatos, vagy akár visszafelé is léphetünk benne - a kapcsolók, szenzorok bármikor telepíthetőek, áthelyezhetőek. Általában nem kell ehhez fúrni, faragni, falat vésni: a vezeték nélküli kapcsolatnak és a szabványos, általában a kapcsolók mögötti dobozban elférő apró méreteknek köszönhetően pillanatok alatt, általában egy villanykapcsoló felszerelését igénylő munkával automatizálhatunk egy lámpát vagy készüléket. Kezdetben, mondjuk, csak a nappaliban, később - igény és pénztárcánk lehetősége szerint - akár a teljes házat is. A szabványosságnak és a több száz független gyártónak köszönhetően nem függ egyetlen cég életétől sem a meglévő rendszerünk élettartama és bővíthetősége. Ha az adott gyártó már rég nem létezik, akkor is egyszerűen, számos alternatíva közül helyettesíthető az esetleg meghibásodott, vagy már tovább nem fejleszthető kapcsolója, megoldása.
Zárt, egyetlen gyártó által kínált megoldásoknál drukkolhatunk, hogy a gyártó hosszabb ideig létezzen, mint mi, illetve a lakásunk. Reménykedhetünk benne, hogy ha még most nincs is az adott gyártónak megoldása pl. a garázsajtó vagy a tetőablak működtetésre, előbb-utóbb hátha lesz, hiszen előfordulhat, hogy már ez is fontossá válik számunkra. Bízhatunk benne, hogy egy újabb eszköz megjelenésekor a gyártó annak ellenére fog kedvező árazást használni, hogy semmi mással nem helyettesíthető az újdonsága az ő zárt rendszerében, tehát nincs konkurens, számunkra alternatív megoldás és más ár. Vagy választhatjuk a Z-Wave szabványt számos különböző tudású vezérlőközponttal, illetve számítógépen futtatható szoftveres megoldással, 700 gyártó rohamosan bővülő kínálatával, azaz több, mint 4000+ minősített termékkel, amelyek működése egyetlen biztonságos, elérhető és megfizethető, de főleg rugalmasan alakítható rendszerben összefogható. A Z-Wave technológiának 70%-os a piaci részesedése az okosotthon rendszerek között, jelenleg több, mint 100 millió Z-Wave eszköz üzemel világszerte.

.