A Távvezérlés.hu bemutatja: Heatit – fűtési megoldások Norvégiából

Az okosotthonnal kapcsolatos elvárások között talán a legelső helyen szerepel a fűtés és hűtés kifinomult vezérlése, a kellemes komfortérzet és az energiatakarékosság érdekében. Ha fűtésről van szó, vitathatatlan, hogy a skandináv országok rendelkeznek a legnagyobb tapasztalattal Európában, de talán az egész világon. A norvég Thermo-Floor AS cég saját márkája a Heatit Controls, amely elsősorban Z-Wave-as megoldásokat kínál otthonainkba – mostantól Magyarországon is, a Távvezérlés.hu-n és cégünk viszonteladóin keresztül.

Heatit márkanév alatt alapvetően kétféle termékkört találunk. Az elsőbe az elektromos fűtéshez használható fűtőfóliák, -matracok és -kábelek tartoznak. Ezeket a fürdőszobától a nappalin át a lefagyás ellen védendő autóbejárókig, járdákig mindenhol lehet használni, gyakorlatilag bármilyen burkolat alá van megoldása a norvég gyártónak. Ezen termékek a Távvezérlés.hu kínálatában jelenleg (még) nem jelentek meg, mivel elsősorban a Z-Wave-es eszközökre fókuszálunk, de természetesen megvizsgáljuk, hogy idehaza van-e igény ezen a területen egy újabb márkára és mennyire versenyképesek az árak.

A Heatit Z-Wave-es eszközei kapcsán természetesen nem kérdés számunkra, hogy valamennyit szeretnénk kínálni a magyar vásárlóknak. Jelenleg nem ismerünk más termékcsaládot, amely hasonlóan komplett megoldást kínál a Z-Wave alapú fűtésvezérlésre – és nem mellesleg még európai minőséget is biztosít. Sőt, a norvég cég a Heatit Controls AB leányvállalatával még az Európai Únión belülre is betette a lábát, így mind a kereskedelem, mint a garanciális ügyintézés egyszerűen és gyorsan működhet. Az alábbiakban röviden bemutatjuk, milyen jellegű termékeket és milyen felhasználásra ajánlunk – immár raktárkészletről – a hazai „otthonokosítóknak”:


Fali termosztátok

A fűtésvezérlés alap készülékei a szobáink falán található termosztátok, amelyek – típustól függően – pl. lehetővé teszik a kért hőmérséklet manuális beállítását, külső vagy belső hőmérőszenzort tartalmaznak, megjelenítik az aktuális hőmérséklet (akár külön a levegő és külön a padló hőmérsékletét is), változtatható rajtuk a fűtési mód (vagy éppen aktiválható a „távol vagyok” takarékos mód), illetve kapcsolják a kazánt, elektromos fűtőpanelt, stb. A Heatit aktuális kínálatában 2-féle fali termosztát kínál megoldást a különböző fűtési módok szabályozására (EZ a harmadik termék már kifutó típus, csak pár darab erejéig kapható), de hamarosan 4-re bővül majd a választék. Az egyes termosztátok egyedi képességeit lásd azok részletes leírásában oldalainkon!

2020-tól a fali termosztátok fehér színben készülnek, és a külön kapható fekete borítással lehet feketére vagy akár fekete-fehérre (más színű keret és vezérlőpanel) cserélni őket. Mindennek az okát talán könnyebben értjük annak a ténynek az ismeretében, hogy a Heatit fali eszközei – így a termosztátok is – méretben és illesztésben kompatibilisek a népszerűbb szerelvénycsaládokkal. Hogy pontosan mit is jelent mindez? Ha megnézünk egy falra, falban lévő szerelvénydobozba rakható Z-wave-es kapcsolót vagy termosztátot, mint amilyen pl. az MCO Home Water Heating Thermostat MH7, akkor az lehet, hogy tetszik, lehet, hogy nem annyira, de szinte bizonyosan nem olyan a színe, dizájnja, mint a lakásunk többi kapcsolójának, konnektorának, hiszen azok más gyártótól származnak. Hasonlóan kényelmetlen a helyzet a Fibaro Walli családdal is, pedig ott találunk számtalan fali kapcsolót és konnektort is egyazon dizájnnal. Viszont egy lakásban csak nagyon ritkán „fajul odáig” a helyzet, hogy minden kapcsoló és konnektor Z-Wave-es legyen, erre szinte sosincs szükség. Ráadásul, ha már megvannak a hagyományos kapcsolóink a falakon, akkor le kellene cserélni mindet, ha egységes kinézetet szeretnénk elérni.

A Heatit azt az utat választotta, hogy méretben és kialakításban a legnépszerűbb szerelvénycsaládokkal kompatibilis fali készülékeket (lásd lentebb a kapcsolókat is) gyárt, így a System 55 „szabványt” követi. Ilyen termékek az Elko RS16, Schneider Exxact, Gira, Jung, stb. szerelvénycsaládok is. Ennek köszönhetően pl. egy Gira keretbe (vagy 2-es, 3-as, 4-es, stb. keretbe) pont úgy berakható a Heatit eszköz, mint a Gira család bármely más kapcsolója, konnektora, stb. (lásd a bal oldali képen). Ezzel biztosított az egységes arculat a teljes lakásban is akár, igaz, pl. zöld színű nem lesz egy Heatit termosztát sosem, de a legtöbb esetben így már megfelelő fekete és fehér választék.

Fali kapcsolók (eseményvezérlők)

Ebbe a termékkörbe jelenleg 2, 4 és 8-gombos kapcsolók (fekete és fehér színben is rendelhetőek Z-Push Button néven) tartoznak, valamint a Z-Dim nevű fényerőszabályzó (csak fehérben). Minden Heatit nyomógombos kapcsolóra igaz, hogy gombonként 2 parancs kiadására alkalmasak (rövid gombnyomás, nyomva tartás), és csak a fantáziánk – no, meg a vezérlőközpontunk programozása szab határt annak, hogy melyik gombnyomáshoz milyen eseményt rendelünk. Rövid gombnyomásra elindulhatnak felfelé a redőnyök, hosszúra lefelé, így egy fali kapcsolóval akár 4 redőnyt is irányíthatunk (persze redőnyvezérlő modulokra azért szükségünk lesz). Vagy maradva a redőnyöknél, egy Z-Push Button 2 mozgathat egy redőnyt fel és le, miközben hosszú gombnyomásra a lakás összes redőnyért egyszerre indíthatja fel és le. De ha csak egy lámpát kapcsolunk két gombbal, a hosszú gombnyomás akkor is vezérelheti még ugyanazon lámpa fényerejét is. A lehetőségek tényleg korlátlanak, hiszen a Z-Push Button nincs vezetékes kapcsolatban semmilyen fogyasztóval (sőt, elemmel működik, így bárhová, még ragasztva is feltehető, így akár egy meglévő fali kapcsoló keretét dupla keretre cserélve, fúrás nélkül mellé tehetjük ezt a kapcsolót, nem kell a falba süllyeszteni a hátulját), csakis a Z-Wave vezérlőközpont számára – vagy a közvetlenül hozzá asszociált egyéb eszközöknek – továbbítja a gombnyomással kapcsolatos eseményeket.

A Z-Dim viszont egy hagyományosabb kapcsoló (is), hiszen a 230V-os átfolyó áramot szabályozza és továbbítja alapvetően egy dimmelhető (fényerejét a feszültségtől függően változtatnia képes) égő felé, bár akár bizonyos villanymotorok is vezérelhetők vele. Z-Wave vezérlőközpont nélkül is működik, és alternatív kapcsolásokban is használható, sőt, akár két Z-Dim is szabályozhat egy égőt. Azt is beállíthatjuk rajta, hogy milyen sebességgel változtassa a főnyerőt, de a dupla gombnyomásra eseménysort is indíthatunk a vezérlőközpontunk által. 

Relék

Mivel a Heatit kapcsolói nem tartalmaznak reléket – és pl. a meleg vizes fűtési körök vezérlésénél is relék kapcsolgatják a szelepeket –, a gyártó jelenlegi kínálatában 3-féle is megtalálható. A legkomolyabb és elsősorban vizet keringtető fűtési megoldásokhoz készült termék a Z-Water. Ez gyakorlatilag 10 darab szabadon programozható szárazkontaktusos relé egy DIN-sínre szerelhető készülékben. Ideális megoldás pl. 1 kazán, 1 keringtető szivattyú és akár 8 fűtéskör szelepének vezérlésére. Beépített 24V-os táppal is rendelkezik, így akár 230V-os, akár 24V-os szelepeket is egyszerűen köthetünk rá. Ezek mellett azonban 4 analóg bemenettel is rendelkezik, így pl. 4 hőmérőszenzor adatait is monitorozhatja folyamatosan. Relénként akár 5A áramerősséget is képes kapcsolni, így viszonylag sokféle fogyasztót is vezérelhetünk vele, nem csak a fűtést.

A Heatit Z-DIN 616 szintén DIN-sínre (tehát pl. a villanyóraszekrénybe, a kismegszakítók mellé) szerelhető 6 darab relét és 6 digitális bemenetet tartalmazó készülék, relénként akár 16A-t is kapcsolhat! Akár nyitásérzékelők is szolgáltathatnak infót a bemenetek számára.

A legnagyobb áramerősség (25A) kapcsolására a Z-Relay javasolt, amely fogyasztást is mér, de analóg és digitális bemenetekkel is rendelkezik.

Az összes 2020-as Heatit termék már Z-Wave 500-as (Z-Wave Plus) chipet használ, és a Z-Wave thermostat kivételével mindegyik támogatja az S2-es titkosítást is. Az aktuális kínálat ITT található.

.