A Távvezérlés.hu bemutatja: ComfortClick – „Operációs rendszer” épületek számára

Egy újabb márkával bővül kínálatunk, amely – a Qubino-hoz hasonlóan – Szlovéniából érkezik. Több szempontból is különleges megoldásokat kínál az eddig forgalmazott eszközeinkhez képest, pl. a tetszőleges Windows-os számítógépen (tehát akár saját hardverünkön is) futtatható vezérlőprogram, amely ráadásul teljes mértékben testre szabható a kezelőfelület tekintetében.

Különösebb kockázat nélkül kijelenthető szerintünk, hogy az okosotthon-rendszerek esetében is a szoftver a leglényegesebb „hozzávaló”. Természetesen a hardver is sokat számít, de ezt olyan nagy, nemzetközi szabványok esetében, mint pl. a Z-Wave alapvetően a szabványt birtokló, a fejlesztést egy kézben tartó cégek garantálják, és hosszú évek alatt már olyan szintre fejlesztették, amely gyermekbetegségekkel, váratlan működési zavarokkal nem rendelkezhet. A vezérlőközpontok esetében is a szoftver az, ami igazán különlegessé, érezhető, látványos módon a konkurenciától eltérővé tehet egy készüléket. A vezérlőközpontok alapvetően számítógépek, amelyek felépítése nem sokban különbözhet egymástól, hiszen néhány processzorgyártó létezik csak a világon, és a processzor határozza meg a számítógép alapvető felépítését, képességeit, lehetőségeit. Bármely gyártó választhatja a jelenleg kapható legerősebb Intel processzort is akár vezérlőközpontjához, ezzel bizonyosan biztosíthat egy adott adatfeldolgozási képességet. De sem számottevően olcsóbb nem lehet az adott hardvert használva, sem sebességben nem tűnhet ki az adott árkategórián belül. Választhat a hardver „fölé” Linux, Windows vagy mondjuk Android operációs rendszert (amelyek már szoftverek), mely szintén nem tőle származik, de ezekkel jelentősen módosíthatja a kész termék működését, ha sebességre, stabilitásra, lehetőségekre vagy épp biztonságra gondolunk. Mindezek után jön a saját szoftvere, amely már valóban csak az okosotthon vezérlésért felelős, illetve az ehhez tartozó kezelőfelület. Ez az utóbbi két komponens az, ami valóban különbséget tesz gyártó és gyártó között, hiszen ezek már egyértelműen azt mutatják, amire az adott fejlesztő képes, ahogy az adott fejlesztő elképzeli az okosotthon működését.

A szlovén ComfortClick cég egy viszonylag fiatal, és fiatalokból álló vállalkozás. 12 éve, 2008-ban alapították, az akkoriban az otthonautomatizálásban domináló KNX rendszerek telepítése volt a fő tevékenységük. Az évek és a számtalan otthon- és irodaokosítás során komoly tapasztalatra és tudásra tettek szert az eszközök és a szoftverek, programozás terén is. Folyamatosan szembesültek azzal, mit is vár el a megrendelő az automatizált épületétől, és milyen problémák nehezítik a kiépítők dolgát. Ezt a tapasztalatot az utóbbi 7 év során arra használták, hogy telepítő cégből fejlesztő céggé váljanak, megalkotva az első úgynevezett „Building Operation System”-et (ComfortClick bOS), azaz egy olyan rendszert, amely hardvertől gyakoratilag függetlenül használható épületautomatizálási feladatokra. A szoftverfejlesztésre fókuszálva ugyan, de nagyobb projektek tervezésében, tanácsadásban és megvalósításában is szerepet vállanak. Jelenleg az ő megoldásuk vezérel több, mint 5000 lakó- és üzleti épületet világszerte. A ComfortClick tagja a Z-Wave és a KNX szövetségnek is, hiszen mindkét platformhoz kínálnak minősített hardvert. Elkötelezettek abban, hogy folyamatosan újabb és újabb rendszerekkel, eszközökkel legyen kompatibilis a bOS, így a legnagyobb rugalmasságot biztosítsák minden körülmények között a felhasználók és a kiépítők számára – mostanában épp a ZigBee integráción dolgoznak, más fejlesztésekkel párhuzamosan.

A bOS, mint önálló program Windows operációs rendszerekre (7/8/10) vásárolható meg, de előre telepítve a Linux és Windows alapú ComfortClick vezérlőközpontokkal együtt is elérhető. Tehát, ha saját, bármikor bővíthető, tetszőleges teljesítményű, és a bOS futtatása mellett akár más feladatokra is használt számítógépünket szeretnénk okosotthonunk vezérlőközpontjaként is használni, megvásárolható a szoftverlicenc az egyébként ingyen letölthető, és 30 napig kipróbálható bOS szerverhez. Az, hogy milyen szabvány szerint kommunikáló eszközöket vezérelhetünk a segítségével, azon múlik, milyen eszközökkel tud a számítógépünk kommunikálni. Z-Wave hálózat létrehozásához egy AEOTEC Z-Stick-et csatlakoztassunk USB-n! Ha Modbus/BACnet kommunikációs eszközöket is használnánk, egy újabb USB-portra dugjunk egy ILYEN adaptert! Integrálnánk pl. egy D.S.C riasztóközpontot is? Egy RS-232 interfésszel már az is működni fog. Van egy KNX-hálózat is, amelyet most Z-Wave-vel bővítünk éppen? Számos gyártó USB-s KNX-adapterét is kezeli a bOS.

Ha valakinek most csak egy jövőbiztos és megfizethető árú, internetről is elérhető KNX-központra van szüksége, akkor neki készült a ComfortClick Jigsaw KNX. Ez már alaphelyzetben csatlakoztatható a KNX-hálózatra, de a fentebb említett USB-s adaptereknek köszönhetően bármikor bővíthető akár Z-Wave-es eszközökkel is, kihasználva az újabb szabvány vezetéknélküliségét, rugalmasságát, óriási kínálatát és kedvezőbb árait. „Egy központ mind felett!” – és a felhasználó számára már nem is látszik, hogy melyik eszköz melyik szabványt használja, hiszen egyelten kezelőfelületen, egymással tökéletes kapcsolatban kezelhető mind, elfelejthetjük a szabványokat és protokollokat, amelyek korábban csak megkötötték a kezünket és csökkentették lehetőségeinket.

Az előző mondatban szóba került kezelőfelület feltétlen említést érdemel a ComfortClick esetében. Az itt is ingyenesen letölthető iOS és Android mobil alkalmazásokon túl ugyanis külön kliensprogramot kapunk Windows alá is. Így ha éppen nem mobilról, hanem számítógépről vezérelnénk otthonunkat, nincs szükség webböngészőre, mert nem webes felületen érhető el a bOS. Ez sokkal gyorsabb és stabilabb működést garantál, mint a webes megoldás, de jelenleg pl. macOS-re nem elérhető. Mindezek mellett azonban a kezelőfelület legnagyobb különlegessége az, hogy gyakorlatilag NINCS. Legalábbis a többi központ gyártójától megszokott módon nem kapunk egy szebb-csúnyább grafikával, azonnal érthető vagy éppen kicsit nyakatekert logikával elrendezett funkciókat, gombokat, paneleket. A szintén csak Windows-ra elérhető bOS Configurator alkalmazást kell használnunk a saját szájunk íze szerint kialakítható kezelőfelület megszerkesztéséhez. Mekkora, milyen színű és milyen grafikájú gombokat szeretnénk, ezeket milyen rendszerbe rendezzük vagy éppen a szobánk fotóján ott helyezzük el őket, ahol a valóságban is vannak – mindez rajtunk múlik. A számos előre elkészített grafikai elem mellett saját magunk vagy mások által készítetteket is használhatunk, így bizonyosan senki más nem irányítja otthonát pont úgy, ahogy mi, és minden funkció ott található, ahol számunkra kényelmes vagy logikus. Mindezekből persze az is következik, hogy nem mindenki számára ideális választás a ComfortClick bOS, vagy esetleg hozzáértő szakemberre, grafikusra is szükségünk lesz a tökéletesen egyedi kezelőfelületünk kialakításához.

A fentiek miatt végfelhasználók számára csak a ComfortClick Colibri Z-Wave vásárolható meg webshopból, a többi központ és szoftverlicenc csak telepítő partnereinktől vagy a Távvezérlés.hu-tól megrendelt kiépítés során érhető el. A Colibrinél erősebb és drágább központok egy lakáshoz szinte bizonyosan feleslegesek, nagyobb irodákhoz, panziókhoz, szállodákhoz javasoljuk őket. Az ilyen feladatokhoz viszont már szakemberre lesz szükség, így kérjük az érdeklődőket, forduljanak hozzánk vagy partnereinkhez!

Hamarosan részletesen bemutatjuk a ComfortClick egyedi termékkínálatát, addig is reméljük, sikerült felkelteni az érdeklődést az új márkánk iránt, illetve a fontosabb adatok megtalálhatók termékoldalaink részletes leírás füle alatt.

.