Ismerje meg a Z-Wave Plus™ okosotthon-protokollt

A Z-Wave Plus™ egy új minősítési program, amely a Z-Wave protokoll továbbfejlesztése. A termékek a nemrég bevezetett „Next Gen" Z-Wave hardver platformot használják, amit úgy is nevezünk mint a 500 Series, 5. generációs Z-Wave Gen5 vagy csak simán Gen5. A Z-Wave Plus tanúsítvánnyal rendelkező okos otthon eszközök segítségével leegyszerűsödnek a megoldások és bővülnek a funkcionális lehetőségek, képességek, amelyek fokozzák a felhasználói élményt. A Z-Wave Plus™ protokollal ellátott eszközök még gyorsabban és még könnyebben telepíthetők és konfigurálhatóak egy okos otthon rendszerbe.

A Z-Wave Plus az eredeti Z-Wave előírások továbbfejlesztése, amely kihasználja a legújabb az IoT technológiában megjelent fejlesztéseket. A fejlesztés során a Next-Gen Z-Wave kiterjesztette paramétereit, beleértve a megnövelt hatótávolságot, a hosszabb akkumulátor-élettartamot, az Over The Air (OTA) frissítést, további RF csatornákat - melyek mindegyike teljesen kompatibilis a korábbi Z-Wave fejlesztésű termékekkel. A fejlesztések eredményeképpen rövidebb és könnyebb telepítés, gazdagabb eszköz profil, javított automatikus hálózat funkció és hosszabb akkumulátor-élettartam érhető el.

A Z-Wave Plus használata lehetővé teszi a könnyű, intelligens otthon rendszer kiépítését, amely segítségével egyszerűen irányíthatjuk fényforrásainkat, távvezérelhetjük a fűtést, biztonsági és multimédiás rendszereinket akár egy gombnyomással. A kétirányú kommunikáció, a hálózati státusz frissítések maximalizálják intelligens otthon rendszerének megbízhatóságát és a rugalmasságát.

A Z-Wave Plus kiterjesztés jellemzői:

  • Jelentősen megnövelt hatótávolság – akár 150 m (nyílt téren)
  • 50%-kal megnövelt akkumulátor élettartam
  • 250%-kal nagyobb sávszélesség
  • Három F csatorna a jobb zajvédettség és nagyobb sávszélesség érdekében
  • Új Plug-n-Play-hálózatra kiterjedő integrációs funkció
  • Szabványosított Over the Air firmware frissítések (OTA)
  • Javított termék információ adatbázis

Z-Wave Plus a gyakorlatban

Az új funkciók a Z-Wave Plus készülékekben segítenek hogy az eddiginél erősebb és szilárdabb vezeték nélküli okos otthon rendszert építsünk ki. A Z-Wave Plus fokozatosan bevezetésre kerül a korábbi Z-Wave alapú termékekbe. Elsődlegesen a kiemelt készülékek esetében (pl.: központi egységek) vezetik be a gyártók az új funkciókat és az új parancsok ellátására képes Z-Wave 500 sorozatú chipet.

Ennek köszönhetően egy teljesen új Z-Wave Plus alapú rendszert telepíthetünk, ahol minden eszköz új Gen5 típusú, így nem merülhetnek fel esetleges kompatibilitási problémák. Az eszközök zökkenőmentesen működnek együtt (jobban, mint bármely eddigi Z-Wave rendszer esetében), és  élvezhetjük minden előnyét - amit az új funkciók kínálnak, úgy mint a hosszabb akkumulátor-élettartam, a kiterjesztett Z-Wave hálózat és a nagyobb sávszélesség. Azon felhasználóknál, akiknek az alap hálózatuk a régebbi 300/400 sorozatú Z-Wave chipet használja, azoknál előfordulhatnak kommunikációs problémák az új eszközök telepítésénél, de a gyártók folyamatosan dolgoznak az átállás elősegítésén.

A Z-Wave Plus kiemelt előnyei

Elem-élettartam

Az eszközök akkumulátor élettartama a Z-Wave Plus generációval jelentősen javult a korábbi generációkhoz képest. Össze tudjuk hasonlítani ugyanis a rendszer más eszközeivel, amely akár 50%-os javulást is eredményezhet.

Hatótávolság

Bizonyos típusú eszközök - pl.: elemes eszközök - erősen támaszkodnak a hálózatban lévő többi készülék repeater funkciójára. Ha vegyes Z-Wave hálózatot használunk abban az esetben nem biztos, hogy az eredeti készülékek élvezni tudják a Z-Wave Plus megnövelt hatótávolságának előnyét.

Ellenőrzés

Ha Z-Wave Plus vezérlővel rendelkezünk ügyeljünk arra, hogy más Z-Wave Plus készülékekkel is kompatibilis legyen. Ellenkező esetben ugyanis alapértelmezettként működhet, mint egy sima Z-Wave készülék.

A Z-Wave Plus készülékek csatlakoztatása

A Z-Wave Plus készülékek csatlakozása rendkívül egyszerű és felhasználóbarát. A legtöbb alkalommal ezt egyetlen kattintással el tudjuk érni úgy, hogy hozzá adjuk új eszközünket meglévő otthoni hálózatunk platformjához.

Merre tovább? Jöhet a Z-Wave 700!

Információink szerint idén télen érkezhet a Z-Wave 700 protokoll, amelyről bővebb infót itt olvashat.

A Z-Wave Plus címkével ellátott okosotthon eszközöket keresse a Távvezérlés.hu oldalán, amelyet megvásárolhat  hivatalos forgalmazóinknál!

.