Barátkozz meg a frient eszközeivel!

Hőmérés, füstérzékelés, hősebesség-érzékelés, mozgásérzékelés, nyitásérzékelés, vízérzékelés, páraérzékelés. Ezekre mind megoldást nyújt a frient Zigbee-s eszközpalettája. Sőt még egy beavatkozó eszközt is találhatunk az érzékelőkön túl, a frient Smart Plug Mini-t, amivel ki/bekapcsolhatjuk a csatlakoztatott készüléket, és még a fogyasztását is monitorozhatjuk. Minden frient termék az aktuális kínálatunkban tökéletesen használható az Aeotec SmartThings rendszerben, amit az elmúlt hetekben több cikkünkben is bemutattunk már.

A frient eszközök Zigbee protokollt használnak a kommunikációhoz, így megfelelő kiegészítői lehetnek az Aeotec Smart Home Hub (SmartThings) központnak. Bár található az Aeotec kínálatában is számos Zigbee-s eszköz, de ezek nem minden igényt fednek le. A frient viszont kínál néhány érzékelőt, amivel „Zigbee áron” – valamivel olcsóbban, mint a Z-Wave-vel – tudjuk kitölteni az Aeotec palettájának réseit. Ha érdekel a Zigbee és Z-Wave köztötti különbség, javaslom olvasd el EZEN korábbi cikkünket, ahol kitérünk erre! Visszatérve a frient eszközökhöz: a legtöbb érzékelője a fő funkciója mellet tartalmaz egy hőmérő funkciót is, így jellemzően egy eszközben 2 funkció is található. Megjelenésüket tekintve kivétel nélkül fehér tokozást kaptak, így a falra szerelve diszkréten végezhetik a dolgukat (már ha a fal is fehér, de legalább is világos színű). De, hogy pontos képet kapjunk, nézzük végig pontról pontra az aktuális kínálatot!

Motion Sensor Pro

Ahogy a neve is árulkodik róla, a fő feladata a mozgás érzékelése. De emellett képes a hőmérséklet mérésére, illetve 3 megkülönböztetett fényállapot érzékelésére (sötét / világos / fényes), továbbá ellátták egy tamper kapcsolóval is, ami riaszt ha levesszük az eszköz fedelét. Létezik a szenzorból egy sima verzió is, amin a hőmérés, fényérzékelés és tamper funkció hiányzik, az valóban csak mozgás érzékelésre használható. Az érzékelő 2 darab AA elemmel működik, ezek átlagos felhasználás mellet legalább 2 évig bírják a gyűrődést.

Smart Humidity Sensor

Bár az eszköz külsőre kissé hasonlít a mozgásérzékelőhöz, a funkciója eltérő; a levegő páratatalmát és a hőmérsékletét méri. Szellőztetés, elszívás vagy párásítás vezérlésének lehet kíválló eleme. A mozgásérzékelőhöz hasonlóan 2 darab AA elemmel üzemel, és a megszokott beállítások mellet akár 5 évig is szolgálatra kész – elemcsere nélkül.

Entry Sensor Pro

Ez az eszköz nem más, mint egy nyitásérzékelő. Ajtókon, ablakokon vagy kapukon használhatjuk, a Pro verzióban tamper és hömérő funkciók is helyet kaptak. A sima verzió csak nyitás érzékelésére alkalmas. Ezt is két AAA elem működteti, átlagos felhasználás mellet akár 9 évig is.

Intelligent Smoke Sensor

Egy optikai elven működő füstérzékelő, ami önmagába (vezérlőközpont nélkül) is megállja a helyét. Rendelkezik a szükséges minősítésekkel, fény és hangjelzéssel jelzi ha füst van a levegőben, 85 dB-es hangerőre képes. Az intelligens jelző arra utal, hogy a veszélyt Zigbee-n képes jelezni a vezérlőközpontnak. Más frient érzékelővel ellentétben nem rendelkezik hőmérővel. darab CR123-as elem működteti, amivel a megszokott beállítások mellet akár 3 évig is képes üzemelni.

Intelligent Heat Sensor

Feladata nagyon hasonló, mint egy füstérzékelőnek, mivel a tűzet hivatott érzékelni és jelezni, és okos funkciói mellett az Intelligent Heat Sensor is rendelkezik a szükséges tanúsításokkal, hogy önálló eszközként is használható legyen. Azonban vannak olyan helyiségek mint a konyha, ahol a főzésből eredően lehet füst és/vagy gőzképződés ami téves riasztást, vagy idő előtti elkoszolódást okozna. Ebben az esetben szokták a hősebesség érzékelő eszközöket alkalmazni. Itt nem csak a hőmérséklet értékét, hanem a hőfejlődés felfutását is figyeli az eszköz, így akár a tűz kialakulásának korai szakaszában is képes riasztást adni. Képes fény és hangjelzéssel riasztani, és 1 darab CR123-as elemet használ, mint füstérzékelő testvére. Elemcsere nélkül a normál beállítások mellet akár 5 évig is működőképes. A riasztási funkció mellet természetesen a hőmérsékleti adatokat is kinyerhetjük az adott helyisgéből. 

Water Leak Detector

Víz vagy egyéb folyadék érzékelését hívatott ellátni. Olyan helyre érdemes elhelyezni, ahol normál esetben nem lehet víz, pl. mosógépek mosogatógépek lábához vagy gépészeti eszközök mellé, vízvezetékek csatlakozási pontjaihoz. Így, ha bárhol vízszivárgás van, arról értesítést kaphatunk, illetve további beavatkozó eszközökkel (szelepet elzáró motor) akár be is tud a vezérlőközpontunk avatkozni, hogy elhárítsunk egy nagyobb vízkárt. Rendelkezik beépített fény- és hangjelzővel, CR123A elemmel működik, ami a megszokott beálítások mellet 5 évig bírja szuflával.

Smart Plug Mini 

És itt a korában már beharangozott kakukktojás. Míg a fent felsorolt eszközök kivétel nélkül valamilyen érzékelő feladatot látnak el, a Smart Plug Mini egy „beavatkozó” (szaknyelven aktuátor) eszköz. Segítségével ki/bekapcsolhatunk 230V-os konnektorról működő készülékeket. További funkciója, hogy a kapcsolt eszköz fogyasztását is képes mérni, így akár erre az adatra is alapozhatunk a programozás során. 

Az Aeotec Smart Home Hub-bal az összes frient eszköz kiválóan működik, így bátran ajánljuk SmartThings rendszerünk kiépítésére, bővítésére őket.


A fentebb bemutatott aktuális Zigbee-s frient-kínálatunk: link...

.