Hogy még megfizethetőbb legyen: Zigbee-s eszközök az Aeotec-től

2017-ben írtunk egy cikket a Z-Wave-ről és a Zigbee-ről. Azóta mindkét vezeték nélküli otthonautomatizációs szabvány sokat fejlődött és változott. Nem mosódtak el ugyan a határok közöttük, és továbbra is a Z-Wave maradt a professzionális, a Zigbee pedig az otthoni, kisebb lakásokba szánt megoldás, de jól látszik a tendencia, hogy egyre több vezérlőközpont gyártója felismeri: nincs okuk arra, hogy csak az egyik vagy a másik mellett tegyék le a voksukat. Potenciális vásárlókat veszítenek azzal, ha csak az egyik platformot támogatják, hiszen kizárják pl. a kisebb költségvetéssel gazdálkodó lakástulajdonosokat, vagy éppen a biztonságot és komplexitást megkövetelő nagyobb projektek kivitelezőit. A Zigbee terjedésével még olcsóbbá válik az okosotthon, és ebből – a SmartThings márka átvétele óta – az Aeotec is szeretné kivenni a részét...

Az Aeotec a SmartThings megszerzése előtt kizárólag Z-Wave-es eszközöket gyártott (központot nem), és talán nem túlzás azt mondani, hogy a legnagyobb és legsikeresebb olyan gyártó lett, akinek központja nincs, csak érzékelői és „aktuátorai” (beavatkozó eszközök, mint pl. a relék, motorok). A Zigbee terjedését leginkább a kompatibilitás hiánya (illetve vagy csak elméleti megléte) gátolta eddig és gátolja még most is, így bár egy-egy gyártó saját Zigbee központjával bizonyosan jól működnek ugyanazon cég Zigbee érzékelői, reléi is, sokkal kevesebb vezérlőközponthoz lehet eladni egy Zigbee-s terméket, mint egy Z-Wave-eset. Hiába olcsóbb tehát a Zigbee technológia – és így az ezt használó eszközök –, mint a Z-Wave; ha kisebb a piacuk, kevesebb gyártó fog ilyen eszközöket gyártani.

Az Aeotec is vélhetően így gondolkozott, és talán így gondolkozik máig. A SmartThings megszerzésével azonban „hirtelen” neki is lett egy vezérlőközpontja (amelyben ott a Zigbee 3.0 is), és ami még fontosabb: több, mint 63 millió SmartThings felhasználója, azaz potenciális vásárlója. Ekkora támogatással már nem fontos kérdés, hogy más gyártó központjához megveszik-e (tudják-e illeszteni) az én Zigbee eszközeimet, bizonyosan érdemes már csak a SmartThings felhasználók számára is gyártani azokat. Főleg, ha már eddig is megvolt a dizájn, a készülékház gyártásának technológiája, tehát „csak” a Z-Wave elektronikát kell Zigbee-re cserélni, és máris egy olcsóbb, új vevőket „megszólító” terméket kapunk. Megszületett tehát az Aeotec SmartThings központhoz szánt Zigbee-s termékcsaládja, íme az első „családtagok”!

Aeotec Motion Sensor

Ez a kis érzékelő a mozgás érzékelés mellet hőmérsékleti adatokat is képes továbbítani a központi egység felé, így 2 funkciót is kapunk egy eszköz áráért. Emellett remekül alkalmas világítás automatizáláshoz, vagy távollét esetén őrszemnek. Így ha valami mozgás történik otthonunkban, arról azonnal értesülhetünk, vagy akár előre írt logikával be is avatkozhatunk, és a riasztás magától elindulhat. Az elemes működés ellenére kis energia felhasználású eszköz, így akár évekig is működhet elemcsere nélkül:

Aeotec Multipurpose Sensor

A Zigbee eszközkínálat egy újabb tagja, ami nyitásérzékelő funkciót láthat el a rendszerben. Észlelheti ezáltal az ajtók és ablakok, nyitását zárását, de méri a szoba hőmérsékletét is! Elhelyezése gyors és egyszerű, a kétoldalú ragasztótapasz segítségével pillanatok alatt a végleges helyére telepíthető az eszköz. Amikor a két érzékelő eleme eltávolodik, illetve közeledik, az jelet küld az okosotthon központnak, így minden állapotváltozásról értesülhetünk. Ennél az eszköznél is hosszú elemélettartamot várhatunk, így itt is akár évekig használhatjuk az érzékelőt elemcsere nélkül (attól függően, milyen gyakran kell a nyitásról informálnia a központunkat, hiszen ez fogyaszt igazán energiát):

Aeotec Water Leak Sensor

Ez az érzékelő víz által okozott károktól védheti otthonunkat. Elektródáival képes jelezni ha folyadékot érzékel, ami származhat akár a vízvezeték kis mértékű szivárgásából, vagy ha a túlfolyó már nem tudja elvezetni a vízmennyiséget és így a megtelt kádból vagy mosdóból kifolyik a víz. A termék sajátossága, hogy az alján és a tetején is rendelkezik eletródákkal, így képes a padlón folyó és a felülről csöpögő víz esetén is jelezni. Ennek az eszköznek is egyszerű a telepítése, csupán helyezzük el a felügyelni kívánt területre! Vízérzékelés esetén fény és hangjelzés mellet értesíti a központi egységet is a veszélyről, így akár automatizáltan, akár személyesen is be tudunk avatkozni. Ahogy fenti társai, ez az eszköz is rendelkezik hőmérő funkcióval, és akár évekig használható egyetlen elemmel:

Aeotec Button

A sok érzékelő után itt egy távirányító eszköz is. Bár csak egy fizikai gombja van, az mégis 3 különböző parancsot képes adni a központi egység felé: szimpla gombnyomás, hosszú gombnyomás és hosszú gombnyomás felengedése. Ahogy fent említett társai, a Button is elemmel működik, így bárhova magunkkal vihetjük, bárhol elhelyezhetjük:

Aeotec Outlet Type F

A távirányító után egy olyan eszköz következik, ami végképp kilóg a fenti sorból. A konnektorba csatlakoztatható dugallj képes 230V-os eszközök be-/kikapcsolására a központi vezérlőegységen keresztül. Tehát akár otthon vagyunk, akár egy távoli helyen, a telefonunk vagy tabletünk segítségével kapcsolgathatjuk a vezérelni kívánt készülékünket. Emellett a csatlakoztatott eszköz áramfogyasztását is képes mérni. Az Aeotec Outlet nagy előnye, hogy csupán be kell dugni a fali konnektorba vagy elosztóba, nem kell villanyszerelőt hívni a telepítéshez:

Térjünk most vissza egy kicsit az ezen cikk címében szereplő „még megfizethetőbb” kifejezésre! Bár a Zigbee nem annyira kiforrott és nem akkora tudású, mint a Z-Wave, viszont olcsóbb, és bizonyosan sok felhasználásra pont annyira megfelelő, mint a drágább alternatíva. Ha összehasonlítjuk az Aeotec saját Zigbee-s dugalját a Z-Wave-essel, azt láthatjuk, hogy azonos szolgáltatást kapunk, de a Zigbee változat 17%-kal olcsóbb. Ha csak arra lenne szükségünk, hogy a fürdőszobában a kiömlő vizet érzékeljük, akkor 14 ezer forintért megoldható Zigbee-vel, és bár többet tud az Aeotec Z-Wave-es vízérzékelője, de az már majdnem 22 ezer forint. Ha ajót vagy ablaknyitást kell detektálnunk, a fentebb bemutatott Multipurpose Sensor 13 490 Ft, szemben a Door and Window Sensor 7-tel, ami 16 900 Ft jelenleg.

Habár a Vera Control Vera Plus és a Fibaro Home Center 3 is kezel Zigbee eszközöket, az Aeotec Smart Home Hub esetében bizonyosak lehetünk benne, hogy az Aeotec SmartThings logós új Zigbee-s termékei hibátlanul fognak működni vele, így aki ezen vezérlőközpont köré építené fel otthona vezérlését, annak bátran javasoljuk, hogy ahol megfelelő számára a Zigbee-es megoldás, ott bátran válassza azt, hogy még kedvezőbb áron alakíthassa ki az ideális okosotthont! A többi központ esetében pedig ellenőrizzük a gyártói kompatibilitási listát, hogy akár az Aeotec, akár más gyártó adott Zigbee-s eszköze kompatíbilis-es az aktuális szoftverrel vagy sem, mert az önmagában vélhetően nem elég, hogy Zigbee elektronika is van a vezérlőközpontban!


Az Aeotec Smart Home Hub termékoldala nálunk: link...
Aktuális Aeotec-kínálatunk, melyek között megtalálhatók a fent bemutatott Zigbee termékek is: link...
SmartThings alfórumunk a fórumban (csak regisztrációs kártyával rendelkezők számára érhető el): link...

.