Zigbee és Matter a bOS-ben!

Az épületautomatikai és IoT (Internet of Things) megoldások terén számos rendszer létezik, amelyek segítségével egyszerűen és hatékonyan kezelhetjük eszközeinket. A ComfortClick bOS már eddig is számos protokollt támogatott (például Z-Wave, KNX, Modbus), de a hamarosan érkező új frissítéssel tovább bővülnek a lehetőségeink. Az új verzió (4.x) lehetővé teszi a Zigbee és Matter szabványok támogatását, valamint új konfigurációs lehetőségeket is hoz a felhasználók számára.

 

Zigbee-támogatás

A ComfortClick bOS platformjára várható Zigbee-támogatásról korábbi cikkünkben már írtunk. A Zigbee egy rendkívül népszerű és széles körben használt vezeték nélküli kommunikációs protokoll, azonban ki kell emelnünk, hogy nem professzionális felhasználásra készült. A ComfortClick bOS rendszeren keresztül könnyedén lehet majd integrálni és kezelni a Zigbee-kompatibilis okoskonnektorokat, szenzorokat, lámpákat és egyéb okoseszközöket. Azonban fontos megemlíteni, hogy a Zigbee eszközök párosításához egy USB-s Zigbee adapterre is szükség lesz, például az Aeotec Zi-Stick 7-re – hiszen ilyen nincs beépítve a ComfortClick vezérlőközpontokba.

Matter szabvány támogatás

Az új ComfortClick bOS verzió (4.x) nemcsak a Zigbee-t támogatja hamarosan, hanem a Matter szabványt is. A Matter szabványról egy korábbi cikkünkben szintén írtunk, az Aeotec Smart Home HUB (Samsung SmartThings központ) már kompatibilis is vele. A Matter szabvány hatalmas előnyt jelent a felhasználók számára, mivel lehetővé teszi a különböző kommunikációt használó eszközök közötti zökkenőmentes kommunikációt, nem kell értenünk ahhoz, melyik hogyan szeretne kommunikálni a másikkal.

Egyszerű konfiguráció böngészőn és tableteken keresztül

A ComfortClick bOS új verziójával (4.x) együtt érkezik egy újítás a konfiguráció terén is. A korábbi verziókban a konfigurációt elsősorban asztali számítógépeken végezhettük el egy dedikált Windows-os programmal. Azonban az új frissítés lehetővé teszi a konfigurációs beállításokat böngészőkön és tableteken keresztül is módosítani. Ez jelentősen megnöveli a rendszer kezelhetőségét, hiszen bárhol és bármikor hozzáférhetünk a konfigurációs felülethez, így könnyedén testre szabhatjuk az otthonunk vagy irodánk automatizálási beállításait – nem csak Windows operációs rendszert használó számítógépeken.

A frissítést várhatóan ősszel érkezik meg. 

Aktuális ComfortClick-kínálatunkért ide kattints!
A ComfortClick bOS 1 hónapos próbaverziója itt! 
A ComfortClick bOS online demó

.