Bemutatkozik az iOT eszközöket egyesítő protokoll, a Matter

Miért van szükség újabb szabványokra? Hiszen már így is annyi közül tudunk választani. Ezúttal azonban biztosak vagyunk abban, hogy egy új szabvány valóban lehetővé teszi a különböző rendszerek közötti együttműködést és átjárhatóságot, amire egy okosotthon-felhasználónak szüksége van.

Idén egy újabb mérföldkőhöz érkezett az okosotthon-technológia. Egy nemrég elvégzett Deloitte felmérés szerint egy átlagos amerikai háztartásban 25 egymáshoz csatlakoztatott eszköz található, és a háztartások 66%-a rendelkezik valamilyen okoseszközzel. Mindezek ellenére a felhasználónak igen kevés tudása van az eszközök kompatibilitásáról, illetve az interoperabilitásáról, együttműködésről. 

Miért lesz az új szabvány más, mint a korábbiak? A három óriás – Google, Amazon, Apple – és még sok száz befolyásos cég egyezett meg a Matter létrehozásában. Az új „szövetség” tagjai között megtalálható a Z-Wave tulajdonosa, a Silicon Labs, a nemrég az Aeotec-hez került SmartThings, de a laikusok számára is bizonyosan ismert tagok a Legrand, a Schneider Electric, a Huawei vagy éppen az IKEA. A Matter technológia kezdetben Project Connected Home Over IP (IP-n keresztüli okosotthon projekt), röviden CHIP megnevezést kapott. A Connectivity Standards Alliance (korábban ZigBee Alliance volt a nevük) hozta létre azzal a céllal, hogy egységesítse az eszközök kommunikációját, mind vezeték nélküli rendszerek, mind okosotthon ökoszisztémák között. 

Mit jelent mindez például az általunk preferált Z-Wave számára? Várhatóan azt, hogy a meglévő vagy leendő Z-Wave hálózatunk továbbra is képezheti az okosotthonunk alapját, de könnyedén illeszthetünk egészen másféle eszközöket is majd a rendszerbe, beleértve szórakoztató-elektronikai készülékeket, és más, pl. alapvetőn Wi-Fi-hálózaton működő háztartási gépet.A Matter összekapcsolja a különböző rendszereket

Mindent mindennel

Semmi problémát nem fog okozni, hogy egy okos kávéfőző, sütőt vagy épp mosógépet adjunk hozzá a vezérlőközpontunkhoz, nem kell a különböző gyártók egyedi kommunikációjára „megtanítanunk” a központunkat bonyolult programozással, ha valami Matter logóval fog rendelkezni, akkor a kommunikáció is szabványos lesz. A Matter IP-alapú (azaz a számítógéphálózatunkon működő, IP-címmel rendelkező) eszközök közötti kommunikációs protokoll lesz. Az okosotthonunk vezérlőközpontja is IP-címmel rendelkező eszköz, így ha a központunk Matter kompatibilis (ez alapvetően csak szoftver kérdése), akkor a központ „mögött” lévő valamennyi Z-Wave, Zigbee, EnOcean, stb. eszköz is kapcsolatban lehet bármely más Matter „nyelven” beszélő készülékkel a háztartásban.

Világítás, fűtés, árnyékolás vagy mármi más bármivel: Matter

Nagy jövőt jósolunk a Matternek, tekintve, hogy gyakorlatilag végtelen tőkéjű, és az informatikát alapvetően meghatározó cégek állnak mögötte. Izgalmas dolgokat várhatunk már akár az idén is (az Apple iOS 15 már támogatni fogja a Mattert) – de inkább 2022-ben –, és lassan nem kell törődnünk azzal, hogy Z-Wave, Bluetooth, Wi-Fi, KNX, Thread, HomeKit vagy éppen Zigbee szabvány szerint működik-e egy-egy eszközünk vagy hálózatunk, ha a Matternek köszönhetően egyetlen rendszerbe olvasztható lesz szinte minden.

A Matter weboldala: link...
A Z-Wave Alliance oldala: link...
A Conncetivity Standards Alliance (Zigbee) oldal: link...

.