Vezeték nélküli okosotthon szettek SmartThings Smart Home Hubbal – 2. rész

Az okosotthon szettekről szóló cikksorozatunk második részében a SmartThings alkalmazást és csomagokat vesszük górcső alá. Ezzel az egyszerűen kezelhető felülettel és a kompatibilis eszközökkel érdemes elindulni az okosotthon világa felé. Vajon a SmartThings rendszere milyen megoldásokra alkalmas, egy vállalkozó szellemű felhasználó igényeit kielégíti-e?

A SmartThings rendszerről

A SmartThings egy folyamatosan frissülő rendszer, amely mögött sokéves tapasztalat és már a harmadik generációjú központi egység áll. Hardveresen támogatottak a Z-Wave, Zigbee, Thread, Bluetooth és Wi-Fi protokollok. Minden alapvető funkció elérhető a SmartThings alkalmazás felületéről: programozási készségek nélkül aktiválhatjuk a fiókunkat, párosíthatjuk a vezérlőközpontot és a perifériás eszközöket, illetve könnyedén létrehozhatunk eseménysorokat és automatizmusokat is. 

Samsung kompatibilitás

Hazánkban elterjedtek a Samsung készülékek, így ha olyan Samsung okos TV-vel, klímával, projektorral, hűtővel, mosógéppel, robotporszívóval, főzőlappal, légtisztítóval stb. rendelkezel, ami SmartThings-kompatibilis, akkor egyből a rendszer részévé tudod tenni azt. A Samsungon kívül rengeteg ismert gyártó terméke is vezérelhető SmartThings alkalmazással, párat említve: Bose, Ikea, Nest, Netatmo, Philips Hue, Ring, Sonoff, Sonos, Shelly. A teljes listát ITT tudod megnézni.

A rendszer beállításához okostelefonon kívül semmilyen egyéb eszköz nem szükséges, a SmartThings az egyik legkönnyebben kezelhető rendszer. Ideális lehet azok számára, akik egyszerűbb igényekkel rendelkeznek, de mégis jövőálló és sokoldalúan bővíthető rendszerre vágynak.

Kezdőszettek

Mivel az Aeotec Smart Home Hub vezérlőközpont a Z-Wave és Zigbee protokollokat is támogatja, mindkét rendszer eszközeit csatlakoztathatjuk a hálózathoz. De mi alapján dönthető el, melyiket válasszuk?

Ha családi házzal rendelkezünk, javasolt a Zigbee eszközökből álló kezdőszettet választani, mivel válószínűleg a saját Wi-Fi-nken kívül nem lesz más zavaró tényező a 2,4 GHz-es frekvencián. Ebben az esetben érdemes lehet egy komolyabb Wi-Fi hálózatot kiépíteni, ahol a routeren állíthatóak a csatornák. Ha a késöbbiekben nem találunk egy adott igényre Zigbee-s megoldást, bármikor bővíthetjük rendszerünket további Z-Wave-es eszközökkel.

Társasházi környezetben Z-Wave rendszer ajánlott, mivel ez a protokoll 1 GHz alatti frekvencián kommunikál az eszközökkel, így sokkal kevesebb zavaró tényező merülhet fel. 

Kezdőcsomag ajánlataink az alábbi linkeken érhetőek el: 

Aeotec Smart Home Hub kezdőcsomag – 1 db Aeotec Smart Home Hub + 1 db Aeotec Motion Sensor (ZB) + 1 db Aeotec Outlet: link…

Aeotec Smart Home Hub kezdőcsomag 2 – 1 db Aeotec Smart Home Hub + 1 db Aeotec Motion Sensor (ZB) + 1 db Water Leak Sensor (ZB) + 1 db Multipurpose Sensor (ZB): link…

Aeotec Smart Home Hub kezdőcsomag 3 – 1 db Aeotec Smart Home Hub + 3 db Aeotec Nano Shutter: link…

Aeotec Smart Home Hub kezdőcsomag 4 – 1 db Aeotec Smart Home Hub + 2 db Nano Dimmer + 1 db Aeotec TriSensor: link…

 

.