Vezeték nélküli okosotthon szettek – 1. rész

Az okosotthont mindig a lakók igényeire igazítjuk. Az igények nem egyformák, így mindenkinél egy kicsit más a használt funkciók és az ehhez szükséges eszközök listája. De akkor hogy lehet létjogosultsága az okosotthon szetteknek? Van-e különbség egyik és másik szett között, illetve miért érdemes (ha érdemes) megvenni?

Mi az okosotthon szett?

Az okosotthon szett egy olyan termékcsomag, amely egy vezérlőközpontot, illetve egyéb eszközöket tartalmaz – ezek lehetnek érzékelők, kapcsolók, termosztátok, beavatkozó modulok, stb. Egy-egy kezdő szett tematikusan van összerakva: világításvezérlés, redőnyvezérlés vagy akár fűtésvezérlés, illetve akár ezek kombinációja. Jellemzően a leggyakoribb igények kielégítéséhez szükséges eszközöket tartalmazzák.

Igaz, hogy a felhasználói igények eltérhetnek és bizonyos eszközök helye és száma változhat, de vannak olyan kulcsfontosságú alkotóelemei egy okosotthon-rendszenek – mint például vezérlőközpont –, amelyek szinte biztosan kelleni fognak. Egy szett ezeket általában tartalmazza.

Kinek lehet hasznos egy okosotthon szett?

Azok számára, akik maguk szeretnék otthonukat okosítani, és van idejük, kitartásuk, hogy mélyebben beleássák magukat a témába. Persze a hálózati feszültséget igénylő eszközök beszereléséhez így is szükség lesz szakemberre (villanyszerelőre), azonban az eszközök párosítását, paraméterezését, központi egység programozását egyes rendszereknél a kitartó hobbisták is elvégezhetik.

Mit nyerünk egy jól megválasztott szettel?

Ha egy számunkra ideális kezdőszettet választunk, pénzt spórolhatunk, mivel egy szett megvásárlása olcsóbb, mint ha egyesével vásárolnánk meg az eszközöket. Ráadásul a saját igényeinkhez a további készülékeket is vásárolhatunk, így azt kapjuk amire szükségünk van.

Szett és szett között van különbség?

A válasz igen, hatalmas különbség lehet szett és szett között. Léteznek olyan megoldások, amelyet egy gyártó állít össze és a jövőben nem vagy csak korlátozott eszközkészletből bővíthető. Ezek a termékek kedvező árúak, azonban az előbb említett szűkebb termékválasztékból adódóan kompromisszumokkal járnak. Ha megszűnik a gyártó, támogatás nélkül maradunk, és az egész rendszerünk értéktelenné válik, cserére szorul. Az általunk javasolt szettek vezérlőközpontjai nem ilyenek, szerintünk mindenképpen olyan vezérlőközponttal érdemes kezdeni egy rendszer kiépítését, amely nemzetközi automatizálási szabványokat használ. Ehhez számos gyártó termékei közül válogathatunk a jövőben. Ilyen szabványok például a Z-Wave és Zigbee. Tehát érdemes nem zárt rendszerű szettet választani. Ha pedig ennek megfelelő vezérlőközpontokat tartalmazó szetteket kell összehasonlítanunk, nézzük meg milyen jelenlegi és jövőbeni igényeink vannak és lehetnek, majd válasszuk a preferenciáinkhoz legközelebb álló rendszert!  

Cikksorozatunk első része választ adott a „mi ez” és „miért jó” kérdésekre. A következő cikkeinkben példákon keresztül mutatjuk be egyes szettjeinket és a bennük rejlő lehetőségeket. 

Aktuális termékkínálatunk: link…

.