A „legsmartabb dolog”: a vezérlőközpont

Előző cikkünkben bemutattuk a SmartThings történetét és jelenét annak apropóján, hogy a Samsung gyakorlatilag átadta okosotthon-rendszerét az Aeotecnek, így mostantól Aeotec Smart Home Hub a neve a SmartThings logós vezérlőközpontnak. Talán ennél is fontosabb következmény, hogy az Aeotec mostantól Zigbee-s termékeket is gyártani fog a Z-Wave-esek mellett. Így kisebb lakások, nyaralók automatizálásához még kedvezőbb árú megoldásokat választhatunk úgy, hogy nem kell lemondanunk a Z-Wave-nél garantált kompatibilitás által nyújtott biztonságról; mindegy, milyen szabvány szerint kommunikál egy okos eszköz, ha SmartThings logó van rajta, akkor a Smart Home Hub bizonyosan tökéletesen kezeli majd.

Aki követi az okosotthon rendszerek fejlődését, és a Z-Wave-es okosotthon megoldásokat, bizonyára hallott már az Aeotec gyártóról. Eszközeik kifinomultak, termékeik kiváló anyaghasználatának és minőségének köszönhetően a legjobb gyártók között foglal helyet a piacon. Az immár Aeotec logós SmartThings központ még a Samsungtól származik, tehát minden változatlan a képességei, paraméterei tekintetében. A „száraz” adatok:

  • Processzor: 528 MHz-es ARM Cortex-A7
  • RAM: 256 MB
  • Flash: 4 GB
  • Ethernet: 10/100 Mbit/s
  • USB: 2.0

A fenti specifikációk alapján a „hardcore” felhasználók joggal mondhatják, hogy ez nem valami erős hardver, hiszen már a legkisebb okostelefon is sokkal gyorsabb processzorral és jóval nagyobb memóriával rendelkezik. Ez valóban így van, de a SmartThings esetében számos komolyabb kalkulációt igénylő művelet a felhőben (a SmartThings szerverén) fut, és helyileg, az okosotthonban csak minimális mennyiségű információt kell kezelni. Egy átlagos lakásban még csak nem is több tucat érzékelőt használunk az okosotthonban, ahhoz pedig, hogy egy hűtő vagy TV állapotát lekérdezzük, valamilyen parancsot kiadjunk nekik, még a több száz MHz-es processzor is több, mint elég. Természetesen, nem minden felhasználásra és nem mindenkinek ez a központ az ideális választás, ezért él meg számos más gyártó is vezérlőközpontokból.

Ahogy az Smart Home Hub V3 alaplap fenti fotóján látható, 5-féle antennát tartalmaz, azaz 5 különböző vezeték nélküli hálózati protokollt ismer:

A Z-Wave és a Zigbee népszerű és ismert szabványok az épületautomatizálás terén, a Bluetooth szintén hétköznapi dolognak számít mára (pl. égők, zárak vezérlésére használják az okosotthonban), a Wi-Fi-t pedig csak akkor érdemes használnunk, ha valamiért etherneten nem tudjuk csatlakoztatni az Aeotec Smart Home Hub-ot otthoni hálózatunkhoz, routerünkhöz. A Thread a legújabb, de még a legkevésbé elterjedt megoldás, de pl. a Google Nest termosztátokban már használatos. Igen hasonló a Zigbee-hez, hiszen mindkettő mesh-hálózatot használ, a 2,4 GHz-es frekvenciákon működik. A Thread viszont – hasonlóan a számítógéphálózatunk elemeihez – IP-címeken (IPv6) keresztül azonosítja az eszközöket, amely nagyban megkönnyíti, hogy azok akár közvetlenül is elérjék az internetet. A két megoldás „keresztezése” is megtörtént már, ebből cseperedik éppen a Dotdot. Anélkül, hogy a jövőbe látnánk, és tudnánk, melyik újabb szabvány mennyire lesz sikeres, biztosan kijelenthetjük, hogy a Smart Home Hub meglehetősen jövőálló, és ami egy otthoni felhasználás során igazán fontos: elméletileg nagyon sokféle – és egyre több – eszközt használhatunk egyedi igényeink alapján okosítandó otthonunk kiépítéséhez. A kifejezetten otthoni felhasználók számára készült kezelőfelület pedig könnyen kezelhető és látványos vezérlést kínál:

A Smart Home Hub-ot is egy telefonos app segítségével tudod beállítani, programozni és vezérelni. Ez természetesen elérhető az Apple iOS és Android platformra is.

A kezdőkre is figyelő fejlesztés nagy előnye, hogy egy ügyesebb felhasználó képes lehet a rendszer konfigurálásra. Ezzel kiélvezhetjük az alkotás örömét, és a programozásért sem kell külön pénz fizetnünk. Természetesen az elektromos hálózatra csatlakozó rendszerelemeket ebben az esetben is villanyszerelőnek kell telepítenie, de konnektorba dugható relé és dimmer „plug”-ok villanyszerelő nélkül is csatlakoztathatók. Az app felületén létrehozhatóak egyszerűbb logikai összefüggések, vezérlések amiket akár késleltethetünk is. Viszont a vizsgálat egy feltételrendszert és azt követő utasításláncot tartalmazhat, ami egyben a felső korlátait is meghatározza az applikációban történő programozásnak. Persze ennél többet is ki lehet hozni a SmartThings-ből, ha valaki beleássa magát – vagy programozó és engedélyezi a fejlesztői módot. Ezután programsori környezetben képes scripteket írni, és lehetősége nyílik a közösségi fejlesztések, bővítményeinek alkalmazására is. Ezeket a funkciókat a Smart Things Account-odon keresztül tudod használni. A rendszer számos funkciója a szolgáltató felhőjén keresztük működik, így a teljes értékű működéshez mindenképpen szükség van folyamatos internet kapcsolatra.

Kinek ajánlott az Aeotec Smart Home Hub? Szerintünk azoknak, akik okosotthont szeretnének, de nem kész rendszerre vágynak, hanem részt akarnak venni a rendszerük létrehozásában. A SmartThings „ökoszisztéma” előnye abban rejlik, hogy remek alternatívát nyújt eltérő tudásszintű felhasználók számára is. Így a vállalkozó szellemű kezdőktől a mélyebb programozói ismeretekkel rendelkező hobbistákig mindenkinek kiváló megoldás lehet. Az átlag usernek, aki rutinosan mozog okostelefonja felületén nem okoz gondot az egyszerű automatizmusok létrehozása. Csupán a feltételrendszert és a teljesülésük után automatikusan végrehajtandó utasításokat kell létrehoznunk, melyekhez a meglévő eszközeinkből választhatunk. Programozóknak pedig lehetőségük van a fejlesztői funkciók használatára és külső rendszerek integrálására is. Igen aktív terméktámogatási és közösségi fejlesztői háttérrel rendelkezik a SmartThings, amit nem meglepő módon alátámaszt a dinamikusan emelkedő felhasználók száma is (mára több mint 63 millió, világszerte). 

Ha tehát Te magad szeretnél okosotthont építeni, de nem szeretnél sok időt tölteni az eszközök integrálásával (megértésével, paraméterezésével), akkor ideális társ lehet az Aeotec Smart Home Hub. Gyártói és közösségi támogatása, és piaci elterjedése kimagasló. Ethernet csatlakozása miatt stabilan kapcsolódik a hálózathoz, de elérhető rajta a Wi-Fi-s működés is, ha gondot okozna az ethernetes csatlakoztatás odahaz. Kommunikációs protokollok terén nem csak a legelterjedtebb szabványokat támogatja, így várhatóan időtálló megoldás lehet. Mindezt a többi vezérlőközponthoz képest kifejezetten kedvező áron kaphatod meg kereskedő partnereinknél. Fontos észben tartani, hogy a rendszer működése a gyártói felhő szolgáltatásokkal együtt teljes, tehát internet hozzáférés feltétlen szükséges, és a hardver teljesítményének vannak korlátjai, így elsősorban kisebb otthonokba javasoljuk, alapvetően SmartThings logós, azaz garantáltan egyszerűen összekapcsolható termékekkel használva.

Az Aeotec Smart Home Hub termékoldala nálunk: link...
Valamennyi általunk ajánlott vezérlőközpont: link...
Aktuális Aeotec-kínálatunk, amely a következő napokban több ZigBee-s eszközzel bővül majd: link...
SmartThings alfórumunk a fórumban (csak regisztrációs kártyával rendelkezők számára érhető el): link...

.