Új Aeotec eszközök Z-Wave 700-zal

Az Aeotec weboldalán feltűnt több, Z-Wave 700-as chipre épülő, ez év végére várható újdonság is. Mielőtt megnéznénk ezeket az „első fecskéket”, ismerkedjünk meg a jelenleg elérhető legújabb vezeték nélküli kommunikációs protokollal, a Z-Wave 700-al, más néven Gen7-tel. Vajon milyen előnyöket kínál a korábbi generációkhoz képest? Tavaly már hírt adtunk a Gen7 bejelentéséről, most, hogy sorra érkeznek az erre épülő eszközök (Heatit, Heltun, Aeotec), itt az ideje, hogy alaposabban is bemutassuk! 

A Távvezérlés.hu visszatérő olvasói számára remélhetőleg nem mondunk újdonságot: a Z-Wave egy nemzetközi szabvány, melyet vezeték nélkül kommunikáló otthonautomatizálási eszközök számára fejlesztettek ki – és fejlesztenek tovább –, immár 20 éve. Mostanra közel 900 gyártó több ezer terméke közül válogathatunk, miközben a szabvány piaci részesedése 70% körüli! A népszerűségének oka a megbízhatóság, a kompatibilitás (a különböző gyártók Z-Wave-es termékei hibátlanul működnek egymással) és a remek ár/érték arány. Ezek alapján érthető a Z-Wave-es rendszerek gyors fejlődése, elterjedése és piacvezető szerepe napjainkban. (Aki most ismerkedik a Z-Wave-vel vagy általában az otthonautomatizálással, annak először egy korábbi írásunkat ajánljuk: link...)

Ahhoz, hogy a Z-Wave megőrizhesse piacvezető pozícióját, természetesen nem ülhet a babérjain, és szerencsére folyamatosan fejlődik is; a Gen7 immár a 5. komolyabb mérföldkő ezen az úton (100-as, 200-as, 300-as, 500-as és 700-as chip). A leglényegesebb változások az alábbi területeket érintik:

Hatótávolság
Az egyik legfontosabb kérdés – vezeték nélküli megoldásoknál – a hatótávolság. Az új chippnek köszönhetően ez jelentősen megnőtt. Ha az egyik eszközről a másikra történő adatátvitelt vesszük alapul (tehát az egységek egymás között jelerősítőként működnek) kültéren akár 800 méter, beltéren akár 400 méter távolságba is eljuttatható az információ. Természetesen ez a számítás a rádiójelek terjedése szempotjából ideális körülményeket veszi alapul, és az eszközök között lehető legnagyobb távolságokat mutatja. De mivel az okosotthonok jellemzően egy lakásban/házban (plusz kert) kerülnek kiépítésre, megnyugtató adat. A hatótávot persze tovább csökkentik a falak, fémszerkezetek, egyéb rádiójeleket árnyékoló és befolyásoló tényezők. Viszont már az 500-as széria is nagyon jó gyakorlati hatótávolsággal rendelkezett, ezt sikerült a fejlesztőknek most további 33%-kal megtoldani, ami egy nagyon szép eredmény!

Fogyasztás
A másik kiemelkedően fontos szempont a fogyasztás. Mivel az érzékelők nagy része elemekkel/akkumulátorokkal működik, így nem mindegy, milyen gyorsan merülnek le. Ebben kimagasló áttörést értek el a fejlesztők, ugyanis az 500-as szériához képest 500%-kal hosszabb akkumulátor élettartam is elérhető egyes eszközöknél. Még a leggyakrabban kommunikáló, úgynevezett multiszenzorok esetében is sikerült minimum 100%-kal növelni, azaz megduplázni az elemélettartamot. Ezzel az érzékelők akár 4–10 évig is működhetnek egyetlen elemmel, annak cseréje nélkül! Azért láthatunk ekkora szórást az elemélettartamok között, mert egyes beállítások mellet ritkábban, más esetben gyakrabban kommunikálnak az érzékelők, és a kommunikáció (amikor is rádiójelet kell kiadni) erre az értékre nagy hatással van.
  És hogyan tudták mindezt elérni? Úgy, hogy bár lényegesen erősebb processzor került az új chipbe, ennek ellenére mégis 64%-kal csökkentették a fogyasztását. Így ugyanaz az információ rövidebb idő alatt, és kevesebb energiafelhasználással került továbbításra.

Biztonság
Természetesen nem mehetünk el a biztonság mellet sem, hiszen a Z-Wave szabványnak ez az egyik fő erőssége. Az előző protokoll esetében már opcionálisan választható volt a háromszintű biztonság. Ez az új szériában már nem választható, hanem alapértelmezett tulajdonság. Az egyedi hálózati azonosítókat AES 128-bites titkosítás védi, melyet az Aeotec termékek összes 700-as szériájú eszköze alapértelmezetten használni fog – a maximális biztonság érdekében.

Akik számára fontosak a részletes adatok, azoknak az alábbi táblázatba összegyűjtve láthatók a különböző Z-Wave generációk (300, 500 és 700) közötti eltérések, jól szemléltetve a protokollban rejlő lehetőségeket (zölddel jelölve a legjobb érték az adott sorban):

Most, hogy az új generációs chip lehetőségeit megismertük, térjünk rá az Aeotec-re, ahol a cég indulása óta nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra! Az Aeotec több mint 13 éve készít Z-Wave-es eszközöket, így a legnagyobb múlttal rendelkező okosotthon-gyártók közé tartozik. Megszokhattuk tőlük, hogy csak igényes kivitelű eszközöket adnak ki a kezük közül, melyek megjelenése és anyagminősége is kiváló. A gyártó weboldalán már megjelentek az új Gen7-es eszközök ismertetői, és amint elérhetők lesznek kínálatunkban a termékek, további cikkekben részletes bemutatjuk majd őket. Addig is vegyük sorra, milyen eszközök várhatók a közeljövőben!

Aeotec Autopilot
Feltehetően ez lesz az első Z-Wave 700-as chippel szerelt okosotthon-központ a piacon – de az bizonyos, hogy az Aeotec első ilyen eszköze, mert eddig vezérlőközpontjuk még nem volt.

Aeotec aërQ
3 az 1-ben multiszenzor, amely a hőmérsékletet, páratartalmat és a harmatpontot (amikor a felületen vízcseppként lecsapódik a pára) monitorozza:

Aeotec Range Extender 7
Nagy hatótávolságú jelerősítő (amit egyszerűen egy szabad konnektorba kell dugni), amely segítheti a vezérlőközponttól távol elhelyezett eszközök stabil kapcsolatát – pl. a Z-Wave jel feljuttatását az emeletre:

Recessed Door Sensor 7
Ez egy befúrható nyitásérzékelő eszköz (korábban is volt már ilyenük), amely láthatatlanul teszi a dolgát:

Az Aeotec és a hozzá hasonló ismert gyártók eszközpalettája minden bizonnyal egyre több 700-as chipre épült eszközzel bővül majd a közeljövőben. A protokoll legfrissebb generációja komoly előnyökkel kecsegtet, így érdemes figyelni majd a megjelenésüket!

 

Aktuális Aeotec-kínálatunk: link...
Z-Wave 700-as Heatit termosztát: link...
A Heltun szintén 700-as termékeit bemutató hírünk: link...

.