Két újabb különleges Heatit termék a kínálatban!

A norvég Heatit (a márkát bemutató hírünket ITT találod) folyamatosan frissülő és bővülő kínálatát mostantól két érdekes termék gazdagítja. A Z-Smoke Detector füstérzékelő különlegessége, hogy egyben mozgásérzékelő is, illetve hamarosan elemes kivitelben is elérhető lesz. A Z-Temp2 elemes termosztát pedig a legjobbkor érkezett, mivel a Danfoss hasonló terméke nemrég megszűnt, így az elmúlt hónapokban nem volt szerelést nem igénylő, illetve akár mobil eszközként is használható termosztátunk. Ilyen elegáns meg egyébként sem volt még sosem...

Pedig, más is kitalálhatta volna már! A lakás egyik legértékesebb érzékelője a füstérzékelő, a legtöbb okosotthon alapfelszereltsége, hiszen ha csak egyszer is szükség lesz rá, már jó eséllyel az egész okosításra fordított beruházásunk meg is térült. A füstérzékelő ideális elhelyezése a mennyezet, de legalább is annak környéke, hiszen általában felfelé (és persze szépre :) száll a füst, így leghamarabb magasabb pontokon lehet érzékelni. Hasonló a helyzet a mozgásérzékelőkkel is: a legjobb rálátást egy adott területre fentről, a plafonról, sarokból biztosíthatunk számukra, és szintén népszerűek beltérben, főleg a világítás vezérlésekor és riasztó rendszer szenzoraként vesszük jó hasznukat. Mégsem találkoztunk eddig olyan multiszenzorral, amely füstérzékelőt és mozgásérzékelőt is tartalmazott volna.

Hőmérőt minden füstérzékelő tartalmaz, hiszen a tűz jelzésére még akkor is képesek, amikor füst talán még nem is látható egy adott ponton, de a hőmérséklet rövid időn belül abnormálisan nagyot változott. Tehát egy kis jóakarattal nevezhetjük multiszenzornak a füstérzékelőket – és használhatjuk őket az adott helyiség hőmérsékletének mérésére is, legfeljebb 1–2 fokkal kisebb értékkel kell számolnunk, mint amit a mennyezeten mérnek, ha 1–2 méteres normál magasságban szeretnénk tudni a hőmérsékletet a fűtés és/vagy hűtés vezérléséhez. A Heatit Z-Smoke Detector (230V) viszont 3 szenzorával már valóban „multi” szenzor.

Mint mozgásérzékelő, ideálisan 2,7–3 méteres magasságban érzi jól magát, ekkor maga alatt egy kb. 4 méter sugarú körben érzékeli a mozgást (ember, háziállat, talán zombik, de utóbbi nem garantált), amit a felületén lévő LED felvillantásával is jelez. Oldalfalra is helyezhető, bár így csökkenhet a hatósugara és pontossága. Ha távollétünkben a Z-wave alapú riasztórendszerünk behatolást jelző érzékelőjeként is használnánk a Z-Smoke Detector mozgásérzékelő szenzorát, akkor megnyugtató lehet, hogy az apró (10,5×10,5 cm alapterületű) eszköz beépített szabotázsvédelemmel is rendelkezik, így még ha nem is érzékeli a mozgást, de megpróbálják eltávolítani a felszerelési helyétől, akkor is riaszt.

Ha a Z-Smoke Detector füstöt érzékel, nem csak a Z-Wave központnak jelenti ezt azonnal, de saját maga is hang- és fényjelzést ad. A riasztás az eszközön lévő funkciógombbal 9 percre lenémítható, ami alatt megszüntethetjük a riasztást kiváltó okot. A készülék működése állandó 230V-os tápellátást igényel (tehát a Z-Wave hálózat erősítőjeként is működik), de beépített akkujának köszönhetően nem befolyásolja a működését egy-egy rövidebb áramszünet sem. Természetesen, minden esetben érdemes a vezérlőközpontunkat is szünetmentes áramforrásról működtetni, hogy távollétünkben is értesüljünk pl. a füst megjelenéséről, mert azzal nem mindig leszünk kisegítve, ha otthon magányosan sípol a plafonon a Heatit Z-Smoke Detector-unk...

A másik új termék a Heatit Z-Temp2 elemes termosztát (3 darab 1,5V-os AA elemmel használható). Ilyen eszközre alapvetően akkor van szükségünk, ha egy helyiség fűtését vagy hűtését utólag – a villanyszerelés után, amikor már nincs lehetőség a falba új vezetékeket elhelyezni – kell megoldanunk, mert kiderült, hogy egyedi hőmérsékletet érdemes ott beállítanunk. Vagy egy-egy helyiségben csak ideiglenesen van szükség az egyedi hőmérsékletre, azaz ki tudjuk használni, hogy a termosztát könnyen áthelyezhető bárhová.

A Z-Temp2-t nem is muszáj felszerelnünk sehová, akár az asztalra is állíthatjuk, de még egy kétoldalú ragasztószalaggal is rögzíthetjük ideiglenes helyén. Természetesen rögzíthetjük fixen is, akár egy normál fali szerelvénydoboz felett, akár két csavarral bármilyen felületen. Előlapján 3 érintőgombot és két kijelzőt is találunk. Így nem csak a pillanatnyi hőmérséklet, de az éppen beállított is mindig látható. A fényerőt a készülék a szoba fényviszonyaihoz igazítja, azaz sötétben nem vakít és nappal is jól látható, miközben 10 fokozat közül választhatjuk ki a maximális fényerejét. A kezelőgombok lezárhatóak a vezérlőközpont által, így megoldható, hogy pl. gyermekek vagy egy szállodában a vendégek nem állítják el a hőmérsékletet olyan helyiségben, ahol ezt nem engedélyezzük. A kívánt hőfok egyébként 0 és 40 °C fok között, akár 0,3 fokos lépésekben is állítható. Szintén meghatározhatjuk, hogy az kezelőgombok megérintése után hány másodperc múlva kapcsoljon ki a kijelző (takarékoskodva az elemekkel). Ha a kijelző ki van kapcsolva, de aktiváltuk a megfelelő paraméteren keresztül a beépített távolságérzékelőt, akkor elegendő, ha megközelítjük a Z-Temp2-t, máris bekapcsolja a kijelzőit, nem is kell hozzáérnünk.

Ahogy egy komolyabb termosztáthoz illik, a Z-Temp2 is képes a páratartalom mérésére (és persze kijelzésére) is. Ez az adat pl. hűtésvezérléshez vagy szellőztetés indításához lehet hasznos, de a fűtéssel túlságosan kiszárított levegő sem jó az emberi szervezet számára, így nem árt, ha a páratartalomra is figyelünk otthonunkban – a Heatit terméke ebben is segítségünkre lesz. Mivel 5 másik eszközhöz közvetlenül asszociálható ez a termosztát, így megoldható, hogy pl. a fűtési kör és a kazán kapcsolása vagy a szellőztetés vezérlése a központunk nélkül is működjön, a Z-Temp2 közvetlenül kapcsolgassa a szükséges reléket, ami stabilabb és gyorsabb működést eredményez, és a központ meghibásodása esetén sem maradunk fűtés nélkül.

Az új Heatit termosztát különlegessége, hogy a legújabb Z-Wave 700-as chipet használja, így az AEOTEC hatótávnövelője után a második 700-as termék a kínálatunkban. Igaz, amíg nincs ilyen chipre épülő vezérlőközpontunk, addig a gyorsabb sebességből és az egyéb előnyökből nem profitálhatunk.

A két új Heatit termékről további információk a részletes termékoldalainkon található:

Heatit Z-Smoke Detector (230V): link...
Heatit Z-Temp2: link...

.