Megszületett az okos termosztátok és kapcsolók Rolls Royce-a?

Hamarosan megjelenik kínálatunkba a HELTUN márka – meglepően igényes eszközökkel. A 2014-ben Örményországban(!) alapított cég már az első termékeivel magára vonta a figyelmet. Saját megfogalmazásuk szerint szeretnék újradefiniálni az intelligens otthonok irányítását. A márka haladó gondolkodását és igényességét jól mutatja, hogy minden eszközük Z-Wave 700-as chipet használ, ami biztosítja a legstabilabb és leggyorsabb működést. Figyelem! Hírünket csak a legjobbal megelégedő olvasóink számára ajánljuk!

 

Ahogy ez a fotó is igazolja, az biztosan kijelenthető, hogy az elsőnek bemutatott fűtő és fan coil termosztátok látványosan szépre, és funkcionalitásukban is nagyon igényesre sikerültek. Nagyméretű kijelzőjükön egyszerre leolvasható minden lényeges információ. Nem igényel sem érintést, sem gombnyomást, hogy lássuk az akár két helyen (alapvetően padló és levegő) mért aktuális és a kívánt hőmérsékletet, a páratartalmat, az időt és más működési információt. De fényszenzort is tartalmaznak, így éjjel automatikusan csökkenthető fényerejük (15 fokozatban), illetve képesek „megmondani” vezérlőközpontunknak, hogy milyen fényviszonyok vannak éppen az adott helyiségben. A fali termosztátok általában csak 1,5–2°C pontossággal képesek megmondani a levegő hőmérsékletét, mert saját elektronikájuk is folyamatosan termel hőt, illetve a faltól függően különböző módon képes szellőzni. A HELTUN termosztátjai ezen a téren is különlegesek: összesen 4 belső hőmérőt tartalmaznak, hogy „kitalálják” a belső komponensek hogyan melegednek. Az eredmény: 0,2–0,3°C pontossággal meghatározott szobalevegő-hőmérséklet – azaz magasabb komfortérzet! Fontos kiemelnünk, hogy bár a legújabb Z-Wave vezeték nélküli technológiát használják a HELTUN termosztátok, vezérlőközpont nélkül is teljes értékű készülékek. Tehát ha nincs (még) Z-Wave szabványra épülő okosotthonunk, attól még bátran használhatjuk ezeket az eszközöket, hiszen az előlapi gombokkal tetszés szerinti fűtési/hűtési programokat hozhatunk létre, akár 50%-ot is spórolva ezáltal a fűtésszámlán – ahogy ez napjainkban elvárható egy modern fali termosztáttól. Sőt, vezérlőközpont hiányában is akár 10 másik Z-Wave-es eszközzel kapcsolhatóak össze közvetlenül, vezeték nélkül (pl. a fűtést indító relé), így oda is felszerelhető, ahol csak áram van, de nincs vezetékes összeköttetés a kazánházzal.

 

A HELTUN termosztátok falon kívüli panelja mindössze 9 mm vastag. Ez a tulajdonság, a 30(!) színvariáció (6-féle előlap 5-féle kerettel kombinálható) és az ízléses LCD-kijelző tényleg igazán elegáns külsőt biztosít a HELTUN falra szerelhető termékeinek. Ezek közé tartoznak a Touch Panel Switch nevű érintőgombos falikapcsolók is. Külsőre a termosztátok igényességét örökölték, és a keret formája, vastagsága, színválasztéka is megegyezik azokéval. Jelenleg 1–5 gombos változatban léteznek, de készül a 6 gombos modell is. A kapcsolási funkciókon kívül hőmérséklet, páratartalom és fénymérő szenzorokkal is rendelkeznek:

Tehát, nem csak világítási köröket, dimmereket, redőnyöket, szellőzést, zárakat, eseményeket, motoros szelepeket vagy szinte bármit kapcsolhatunk velük (10 és 15A áramfelvételig), de a kapcsoló funkción túl kapunk gyakorlatilag egy termosztát és fényszenzor eszközt is az adott helyiségbe! Tehát a fali kapcsoló „megmondja” a vezérlőközpontunknak, hány fok van a szobában. A beállított programnak megfelelően máris szabályozható az adott szoba fűtési köre, de akár a klíma is indítható. Tudjuk, milyen fényerő van a szobában, így akár ehhez igazítható automatikusan a lámpák fényereje, a redőnyök állapota vagy az, hogy csak éjjel szükséges eseményeket indítson az okosotthon központja.

  A belső relék a Touch Panel Switch esetében is biztosítják, hogy vezérlőközpont nélkül is használhatjuk fali kapcsolónkat, hiszen közvetlenül adhat áramot a csatlakoztatott lámpáknak és egyéb eszközöknek. Maguk a kapcsolók nem csak 85–265V váltóárammal, de akár 12V-os egyenárammal is működhetnek, és olyan extra képességgel is rendelkeznek, mint a HELTUN saját Advanced Zero-Cross technológiája. (Utóbbi lényege dióhéjban, hogy pontosan abban az időpillanatban kapcsolják a csatlakoztatott eszközökre a váltóáramot, amikor a fázisváltás közben éppen 0 a feszültség, így stresszmentesen, fokozatosan felfutó feszültség mellett indítják a fogyasztókat, megnövelve azok élettartamát. Ezt a megoldás valamennyi HELTUN termék alkalmazza.)

  Természetesen, a Touch Panel Switch-ek is akkor lesznek igazán okosak, ha Z-Wave-es vezérlőközponttal együtt használjuk őket – bár gombonként 20 eszközzel közvetlenül is párosíthatóak (asszociálhatóak) vezeték nélkül. A vezérlőközponton keresztül a gombok világítása a relék állapotától függetlenül is módosítható, így kapcsolónkat, annak piros és kék LED-jeit használhatjuk visszajelzőként is bármilyen esemény kapcsán. Csak néhány ötlet:

 

  • Villogtassuk az összes kapcsolónk összes gombját kék fénnyel, ha a lakásban valahol vízszivárgást érzékelt a vezérlőközpontunk!
  • Pulzáljon pirosan a kapcsoló, ha füstöt érzékelt a rendszer, így fejhallgatóval éppen zenét hallgató vagy hallássérült családtag is tudomást szerezhet a veszélyről!
  • Reggel 6 és 7 óra között a hálószobában lévő kapcsoló bal alsó LED-je villogjon kéken, ha odakint fagypont alá süllyed a hőmérséklet, vagy épp pirosan, ha esik az eső!

A HELTUN jelenlegi kínálatában további két izgalmas relé is szerepel:

 

Az egyik a High Load Switch, egy 16A-t is kapcsolni képes, akár termosztát funkciókat is ellátó termék. 26 mm-es vastagságával a legtöbb szerelvénydobozba (pl. a konnektor mögé) befér. Alkalmas a legkülönfélébb elektromos eszközök vezérlésére. Például tetőt vagy felhajtót jégtelenítő fűtőrendszerek, elektromos vízmelegítők, radiátorok, kandallók, konnektorok, stb. Külső hőszenzort és akár egy mechanikus kapcsolót is csatlakoztathatunk hozzá, tehát nem csak vezérlőközpontunkon keresztül használhatjuk. 

 

A másik relé egy Relay Switch quinto (5 channel) elnevezésű, 5 kimenettel és 2 bemenettel rendelkező elektronika (tehát két különböző feszültséget tudunk továbbítani 5 kimenetére). A kimenetek szárazkontaktus kapcsolók, tehát függetlenek a relét működtető tápfeszültségtől. Akár 5 mechanikus kapcsoló is csatlakoztatható, így azokkal is kapcsolható 5 fogyasztó, vagy pl. 3 lámpa, és egy kétirányú motor (redőny, zsaluzia, stb.).

 

A HELTUN eszközök hamarosan – várhatóan októberben – megérkeznek hozzánk. Természetesen azonnal hírt adunk majd erről, és részletesen bemutatjuk őket, ha elérhetők lesznek kínálatunkban.

Aki addig is szeretne tovább ismerkedni a gyártóval, látogasson el a HELTUN honlapjára, de ezen kép alapján akár Örményországot is érdemes lenne megnézni:

 

.