Modernizáld fűtésedet legújabb termosztátunkkal!

Nem is olyan régen, a szobatermosztátok megjelenésekor a falra kerülő szabályozóeszközök még mechanikus szerkezetek voltak. A hőmérséklettől függően táguló fém zárt egy áramkört, és így indította el a kazánt, ha a hőmérséklet a kívánt szint alá csökken. Máig sok helyen találkozhatunk még ilyen elven működő termosztáttal, és megkockáztatjuk, hogy Magyarországon a legtöbb lakásban még egyetlen fali termosztáttal vezérelhetjük a fűtést. Bár a termosztátok lehetnek már akár digitálisak, programozhatóak és sokkal pontosabban mérők is, ha nincs igény többzónás fűtésre (vagy azt nem lenne gazdaságos kialakítani), akkor a fali termosztátnak most is csak annyi dolga van, hogy a kívánt hőfok alatt „összeérinti” a falból „kilógó” két vezetéket, így utasítva a kazánt a fűtés megkezdésére. Ilyen felhasználáshoz készült az új MCO Home MH4959 szárazkontaktos, elemes termosztát, amely az okosotthon kényelmét kínálja a legegyszerűbb fűtéshez is.

A fenti bevezető alapján reméljük egyértelmű, hogy hová és kinek lehet izgalmas az MH4959, még akkor is, ha jelen pillanatban (még) nem kezdi el a lakás/ház okosítását, de ha már termosztátot cserél, akkor olyat szeretne választani, ami abszolút jövőbiztos. Tehát:


Hová?

 • A lakásban vagy házban jelenleg egyetlen fali termosztáttal szabályozható a fűtés.
 • A meglévő termosztát lehet még mechanikus vagy már akár digitális (jellemzően elemes), feladata annyi, hogy a kazántól érkező vezeték érpárját összezárja (esetleg éppen szétkapcsolja), ha fűtést kér. (Ezt nevezzük „szárazkontakt” relének, az eszköz számára kb. mindegy, hogy milyen áram folyik a két vezetéken, feladata csak azok mechanikus össze- és szétkapcsolása.)

Miért ezt?

 • Ha még régi, mechanikus termosztátunk volt, akkor bizonyosan élvezni fogjuk, hogy mostantól precízen, fél fokos lépésekben állítható be a kívánt szobahőmérséklet. (A gyártó adatok szerint a hőmérsékletmérés 0,1 fokos pontossággal történik.)
 • A nagyméretű érintőképernyőn távolról is jól látszik a beállított hőfok, és egy láng ikon jelzi, ha éppen fűt a kazán.
 • Az aktuális és kívánt hőmérséklet mellett a jelenlegi páratartalmat is leolvashatjuk a kijelzőről. Ez segít az ideális páratartalom (kb.40–55%) beállítására a lakásban, elkerülendő a száraz levegőt, vagy éppen a penészképződést.
 • Az MH4959 a hét minden napjára, naponta 4 fűtési programot képes tárolni! Mivel belső órája van, tetszőleges időpontokhoz tudunk tetszőleges hőmérsékleteket rendelni, naponta 4-szer. Praktikusan reggel ébredéskor melegebb szobában szeretnénk készülődni, mint amiben éjjel aludtunk, így az ébredés és lefekvés előtt kicsivel különböző hőfokokat érdemes rendelnünk. Maradt még két programozható időpont minden napra. Ezek a legtöbb ember esetében a munkába indulás és a nap végén a munkából hazaérkezés időpontjai, hiszen a magára hagyott lakást napközben bizonyosan érdemesebb alacsonyabb hőfokon tartani, mint ami kelleme délután és este, amikor otthon vagyunk. Hétvégén, vagy ha nem minden nap járunk dolgozni, akkor értelemszerűen más időpontokban érdemes változtatni a hőmérsékletet a lakásban, ezért is adott a hét minden napjára teljesen független napi 4-szeri hőfok beállításának lehetősége ezen a termosztáton. Az életritmusunkhoz igazodó programozás nem csak nagyobb komfortot garantál, de jelentős megtakarítást is hozhat a fűtésszámlánkon.
 • Egyetlen érintéssel válthatunk az üzemmódok között: AUTO (az általunk beállított programok szerint), VACATION (amikor magára hagyjuk hosszabb időre a lakást, a termosztát egy előre meghatározott – alaphelyzetben ez 16 ºC, de 1–99 ºC között bármi beállítható – hőmérsékletet fog állandóan tartani, megakadályozva a fagykárokat, vagy akár a növények megfázását) és MAN (kézi mód, a kijelzőn beállított hőfokot tartja, nem nézi a programokat, ha vannak).
 • Egy rejtett menün keresztül beállítható a használható legkisebb és legmagasabb hőmérséklet is. Tehát korlátok közé szorítható a beállítható hőfok. Alaphelyzetben 5 és 37 ºC közötti értéket állíthatunk be az MH4959 termosztátot. A vezérlőközpont segítségével 1–99 ºC között választható a maximális, és 0–98 ºC között a minimális hőmérséklet.
 • Meghatározható, hogy áramszünet után (elemes működésnél egy az elemek lemerülését, 24V-os táplálásnál az áramforrás leállíását jelenti) hogyan folytatódjon a termosztát működése, miután ismét kap áramot: kikapcsolva, bekapcsolva, az áramszünet előtti állapotnak megfelelően.
 • Beállítható, hogy a kijelzőn megjelenő gombok érintését visszajelezze-e hangjelzéssel a termosztát, illetve ha igen, milyen legyen a hangereje (3 fokozatban).
 • Ha úgy találjuk, hogy nem pontos a termosztát által mért hőmérséklet (vagy pl. elhelyezése miatt érdemes lenne kicsit eltolni a mért értéket), kalibrálhatjuk azt 0,1 ºC-os lépésekben. Hasonlóan kalibrálható a páratartalom mérése is, 1%-os lépésekben.
 • Bekapcsolható az automatikus lefagyásvédelem! 5 ºC alatti hőmérsékletet mérve fűtést kér a termosztát, 8 ºC-ot elérve kikapcsolja azt. A lefagyásvédelmet bekapcsolva az a fűtési programok és a manuálisan beállított hőfoktól függetlenül is működni fog.
 • Egyed hiszterézis állítható be 0 és 9 ºC között, 0,5 ºC-os lépésközökkel. A hiszterézis az a hőmérséklet, amennyi eltérést enged a termosztát a beállított hőfokhoz képest, mielőtt beavatkoznia. Tehát ha 1 ºC az aktuális értéke a hiszterézisnek, mi pedig mondjuk 22 ºC-ra állítjuk a kívánt hőmérsékletet, akkor a termosztát 21 ºC-os mért hőmérsékletnél fog bekapcsolni, és 23 ºC-nál kapcsol ki. Ha a hiszterézis 0,5 ºC, akkor 21,5 ºC-nál bekapcsol a fűtés, 22,5 ºC-nál pedig kikapcsol. Tehát kisebb hiszterézisnél gyakrabban kapcsol ki/be a fűtésünk (ami nem biztos, hogy a leggazdaságosabb és a kazán számára a legkímélőbb működést eredményezi), viszont kevesebbet ingadozik a szoba hőmérséklete.
 • Z-Wave rendszerű vezeték nélküli okosotthon vezérlőközpontjához párosítva számtalan plusz funkciót kapunk, illetve az interneten keresztül, távolról is vezérelhető a fűtésünk (lásd lentebb)!

Az MCO Home MH4959 termosztát az első saját szárazkontakt relével is rendelkező elemes termosztát a kínálatunkban. Ha lehetőségünk van rá, az MH4959 is megtáplálható külső áramforrásból (24V egyenárammal), de legegyszerűbben 4 darab 1,5V-os ceruzaelemmel használható. Így biztosan felszerelhető bármely régi fali termosztátunk helyére (legyen az falon kívüli vagy szerelvénydobozt igénylő süllyesztett) anélkül, hogy akár csak a tapétát is megsértenénk. A hátlapján elegendő a kazántól érkező két vezetéket csatlakoztatnunk a korábbi relénknek és kazánunknak megfelelő módon (egyik vezetéket az NO – ha a fűtésigényt az áramkör zárása jelenti – vagy az NC – ha a fűtést az áramkör megszakításával kell jeleznünk a kazánnak –, a másikat pedig a COM bemenetre kell kötni):

 

Ahogy látható, az MH4959 gyakorlatilag mindent tud, amit csak elvárhatunk egy kazánt vezérlő fali termosztáttól. Sőt, olyat is tud(hat), amiről sokan talán azt sem tudják, hogy elvárható... Hogy minden képességét kihasználhassuk, párosítsuk egy Z-Wave-es vezérlőközponthoz (pl. a Samsung SmartThings rendszerét használó Aeotec Smart Home Hub-hoz)!


Miért okosotthon-központtal?

 • Hogy interneten keresztül a világ bármely pontjáról tudjuk vezérelni! Ha a megszokottnál (a beprogramozottnál) korábban érünk majd haza, időben emeljük fel a hőmérsékletet, hogy meleg lakás fogadjon! Vagy ha hétvégi házunkba tartunk (ahol napi programok beállításának nincs értelme az alkalmankénti használat miatt), érkezés előtt, útközben indíthatjuk a fűtést. Ha elmegyünk otthonról, és nincs beállítva program a hőmérséklet csökkentésére – vagy csak későbbi időpontban történne –, akkor lentebb vehetjük, kikapcsolhatjuk mobiletelefonunkról a fűtést, hogy takarékoskodjunk.
 • Az MH4959 belső órája képes magát szinkronizálni a vezérlőközpont órájához, ami pedig az internetről kapja a „halálpontos” időt és dátumot, így mindig pontosan fog járna, akár több hónap után is, illetve automatikusan átvált a téli/nyári időszámítás között – amíg erre szükség lesz.
 • A fentebb bemutatott összes beállítási lehetőség elérhető a vezérlőközponton keresztül, tehát bármikor, bárhonnan módosíthatjuk a termosztát minden működési paraméterét, illetve természetesen a fűtés programokat is.
 • Egy okosotthonban könnyen létrehozhatunk olyan extra funkciókat, mint pl. a riasztó állapotához kapcsolt fűtésvezérlés. Ha nincs értelme előre meghatározott programokhoz kötni a fűtést (mert nincs rendszeres napi rutinunk), akkor praktikus lehet, ha a riasztó élesítése távozáskor automatikusan lentebb veszi a kívánt hőfokot. Egy gombnyomásra az okosotthon mobiltelefonos programjának kezelőfelületén (nevezzük ezt a gombot pl. „Hazaindulok”-nak) beállhat a termosztát hőmérséklete a számunkra ideálisra, hogy ez fogadjon pár perc múlva, ha hazaértünk.
 • Egy vezérlőközpont segítségével számos adatot figyelembe vehetünk, ami szerint érdemes automatizálni a hőmérséklet beállítását. Ilyen lehet pl. a interneten elérhető időjárás-előrejelzés vagy épp egy kültéri hőmérő jelzése.
 • Az MH4959 folyamatosan tájékoztatja az okosotthon központját az elemek töltöttségéről. Ez az infó igen fontos pl. egy ritkán látogatott nyaraló esetén, hiszen időben kapunk értesítést arról, ha már kezd lemerülni az elem, így megelőzhetjük, hogy lefagyás történjen az épületben, vagy csak ne fogadjon kellemes meleg az érkezésünkkor kellemetlen meglepetés okozva. (Természetesen, az elem állapota az LCD-kijelzőn is látható folyamatosan.)

Még valószínűleg számos előnyt fel tudnánk sorolni, miért is van haszna egy termosztát esetében is az okosotthon-rendszerbe való integrációnak – hiszen a Távvezérlés.hu oldal éppen az egy központtal vezérelt és felügyelt épületek, otthonok előnyeiről szól. De ha még ezt nem is érzed aktuálisnak, vagy még ha azt is gondolod, okosotthont nem érdemes kiépítened (szinte bizonyosan nincs igazad, keress minket és meggyőzünk erről! :), az MCO Home új termosztátja bárkinek jó választás lehet, ha szeretné lecserélni a meglévő (szárazkontaktos) fali termosztátját, hogy komfortosabb és főleg takarékosabb fűtést élvezhessen ezentúl!

Ha többzónás fűtésre van szükséged, javasoljuk az MCO Home 8-zónás vezérlőjét, illetve a radiátoros fűtés okosításáról szóló cikkünket is! Ha további segítségre lenne szükséged a fűtés és hűtés hatékony és takarékos vezérléséhez, kérdezz tőlünk bármikor a fórumunkon keresztül!

MCO Home MH4959 termosztát részletes oldala itt!
Aktuális MCO Home-kínálatunkért kattints ide!

.