Home office és az okosotthon

A járványhelyzetben sokan megtudták, hogy munkájuk otthonról is végezhető. A home office-nak rengeteg előnye van – nincs utazás, ezzel időt spórolhatunk, bizonyos keretek közt magunknak oszthatjuk be az időnket, nincs szükség kiskosztümre. Ez a megoldás alapvetően kényelmes, azonban hamar összekeveredhet a magánéletünkkel. Ennek elkülönítésére nyújt segítséget egy okosotthon.

Csökkennek a minket érő ingerek, hirtelen belecsöppenünk a „nagy szabadságba”. Ezt személyiségtípustól függően mindenki másképp éli meg – valakinek túl nagy ez a szabadság, míg más zavartalanul elmerül a munkában nem érzékelve az idő múlását. Mindkét szélsőség komoly következményekkel járhat, ezért minden segítség, ami egyensúlyt teremt, segítségünkre lehet. Egy okosotthon ettől olyan fantasztikus! Minden esetben személyre szabott, így pontosan akkor és azt kapcsolja ki vagy be, amire éppen szükségünk van. Ezzel teremthet balanszt két világunk között. Nézzünk erre pár példát!

Munka előtt

Egyeseket a kávé illata kelt ki az ágyból, más az ébresztőóra vagy zene hangerejének fokozatos növelését kedveli vagy éppen egy szabályozható fényerejű lámpa halvány fényére, villogására, esetleg az árnyékolók által beengedett természetes fényre ébred szívesen. Az automatizáció ezeket  – beállításainknak megfelelően – önállóan képes elvégezni, nekünk csak az a dolgunk, hogy időben felkeljünk. 

Munka közben

Munka közben hatékonynak kell lennünk, ezért fontos, hogy kialakítsuk azt a környezetet, ami elősegíti a koncentrációt. Ha halk háttérzene mellett tudunk jól dolgozni, az automatizmus elindíthatja kedvenc lejátszási listánkat, de emellett különböző hangokkal vagy hangerő-változtatással időközönkénti figyelmeztetést is adhat. Például hatékonyságunkat növeli a mikro-szünet (munkától való pár perces elszakadás), erre emlékeztethet egy „Igyál egy kávét!” vagy „Főzz egy teát!” hangjelzéssel. Ha nagyon belefeledkeznénk a munkába, hang- vagy fényjelzés is eszünkbe juttathatja az ebédidőt.

Az előre beállított automatizmusok gombnyomással történő indítása is hasznos funkció. Ha vannak gyakori események, például meetingek vagy hívások, amelyek egy meghatározott környezetet kívánnak – árnyékolók, lámpák átállítása vagy zene kikapcsolása –, akkor ezzel a gyors és kényelmes segítséggel is levehetünk egy terhet a vállunkról. Egy okosotthon a gyerkőcök igényeire is nyújthat megoldást: meeting közben egy mese elindítása segíthet lekötni a figyelmüket, illetve egy lámpa vezérlésével a rendszer jelezni tudja, ha elmélyülten dolgozunk és nem szeretnénk, ha bárki megzavarna. Ez lehet egy RGBW fényforrás zöld illetve piros jelzése. 

Munka után

Az egyensúly megőrzése érdekében fontos tudnunk a munkaidő végét. Ebben is sokat segíthet egy okosotthon. Ha nincs külön dolgozószobánk, valószínűleg olyan helyiségben dolgozunk, ahol általában pihenünk is. Ebben az esetben célszerű a munkára és pihenésre szánt beállításokat eltérő fényekkel vagy árnyékolókkal, illetve egyéb hangulati elemekkel szétválasztani. Figyelmeztetést állíthatunk be a munkaidő végének jelzésére, az automatizmus fokozatosan növeli a zene vagy tv hangerejét. 

A home office lehetőségét bizonyára sokan preferálják. Azonban, hogy megőrizzük a fizikai és mentális egészségünket, hatalmas segítséget nyújthat egy okosotthon – emlékeztet, hogy iktassunk be egy kis szünetet és mozgassuk át a tagjainkat, automatizmussal azonnal átállhatunk „meeting módra”, stb. Így könnyebben el tudjuk különíteni a munkára és a pihenésre szánt időt.

Böngéssz okoseszközeink között ITT!

.