Hat ok, amiért érdemes az árnyékolókat okosítanod

Vezéreld az okos redőnyöket és ablakokat! Mint minden más okoseszközt, úgy az okos ablakokat és redőnyöket is bármikor és bárhonnan tudod vezérelni. Már csak ezért is megéri okosítani azokat! Be tudod állítani azok helyzetét anélkül, hogy odamennél. A vezérlés jelenti az ellenőrzést, illetve a beállítást. Nézzük meg, hogyan képesek az okos ablakok és redőnyök javítani az életeden!

Hat ok, amiért érdemes a redőnyöket és ablakokat okosítanod

Az ablakok zárása és a redőnyök fel- vagy lehúzása nem tűnik túl megerőltető feladatnak, de mégis csak egy feladat. Egy olyan feladat, amit okosítással kikerülhetsz. Ha bármikor túl világosnak, túl sötétnek, túl melegnek, stb. éreznéd a szobát, elég, ha a telefonod után nyúlsz! Az okos technológia elvégzi helyetted a többit!

  1. Az okos ablakok és redőnyök megkönnyítik mindennapjaidat

Ha a fent említett egy perc plusz nem győzőtt meg, hadd mondjunk még egy indokot, amiért érdemes okosítani: nem kell a kényelmes fotelből felállnod, még akkor sem, ha az a fotel kilométerekre van az otthonodtól! Az okosítás azt jelenti, hogy az ablakokat és redőnyöket motor vezérli, ami kapcsolatban áll egy vezérlővel (reléve). A telefonod a vezérlőközponton keresztül kommunikál a vezérlővel. Ennélfogva távolról is tudod vezérelni a redőnyöket és ablakokat. 

Létezik még egy funkció, amivel még ennyi energiát és időt sem pazarolsz: az ablakok és redőnyök maguktól is működhetnek – követhetnek előre beállított parancsokat (pl. a redőny automatikusan leereszkedik este 9-kor), de akár együtt is működhetnek más okoseszközökkel, és azok megfigyeléseinek alapján csukódnak/nyílnak.

  1. Kelj fel természetesen, okosan!

Az ébresztőóra célnak megfelel, azonban valószínűleg te is riadtál már fel álmodból az erőszakos csörgésére. Az okos redőnyök beengedik a napsugarat, és mintegy „természetes ébresztőként“ szolgálva, lágyan keltenek. Abban az esetben, ha nem vagy korán kelő típus (vagy éppen élveznéd a szabadnapjaidat), a redőnyök hűségesen távol tartják Tőled a napsugarakat, míg úgy nem érzed, készen állsz a napra. 

  1. Adj némi extra biztonságot és védelmet otthonodnak!

Már beértél az irodába vagy úton vagytok a nagyszülőkhöz, de hirtelen ráeszmélsz arra, hogy nyitva hagytad az ablakokat. Azok okosításával azonban ez az ijedtség egy pillanat után elmúlik, hiszen a telefonodon elég egyetlen gombot megnyomni, és az ablakok (rajtuk a redőny) máris záródnak! Ezzel megelőztél esetleges károkat. 

Az okos redőnyök a behatolók ellen is védelmet nyújtanak, illetve közbelépnek, ha ilyesmit észlelnek. Ekkor a redőnyök felhúzódhatnak, jelezve a szomszédoknak, hogy valami nem kívánt történik. Ha valamilyen más baleset történik, például tűz, a redőnyök és az ablakok automatikusan kinyílnak, és minden lehetséges menekülési utat feltárnak.

Ha vége lesz majd a jelen helyzetnek, és lehet utazni, nyaralni, az okos redőnyök szimulálni tudják otthonlétedet, azaz felhúzódnak és leereszkednek a szokásos órákban. Így elriaszthatod a betolakodókat. Amíg otthon vagy, a redőnyök lezárnak minden lehetséges bejáratot, nyugodtan alhatsz. 

  1. Az okos redőnyök és ablakok segítenek hűteni, fűteni és világítani

Az okos redőnyök együtt tudnak működni más okoseszközökkel, például okosított fűtőrendszerrel. Ennek köszönhetően, ha a beltéri hőmérséklet a beállított érték alá esik (miközben a külső fénymérő erős napsütést érzékel), a redőnyök felhúzódnak, beengednek napfényt, majd ismét lehúzódnak, ha elérik a megfelelő értéket. Így nem kell mindig a termosztáthoz vagy a klímához nyúlnod, ha éppen meleged van vagy fázol.

Az okos redőny előbb említett felhasználása természetes fénnyel borítja otthonodat (vagy természetes hűvös levegővel), kényelmesebbé, költség- és energiatakarékossá téve azt. Használd ki még jobban a nap erejét, és világítsd meg a szobát természetes napfénnyel! Hagyd, hogy az okos redőnyök elvégezzék helyetted a munkát! Bónuszként a környezet is hálás lesz Neked, hogy nem a világítást kapcsolod fel, hanem a természetes fényt engeded be, amíg lehet.

  1. Az okos technológiával spórolhatsz is!

A kényelem mellett az okosítás egy másik legfőbb előnye a költséghatékonyság. Rengeteg módja létezik a fűtés-, hűtés- vagy villanyszámlád csökkentésére:

  • Engedd be a napfényt a téli napokon, ezzel fűtve a szobát!
  • Engedd le a redőnyöket téli éjszakákon, ezzel biztosítva egy extra szigetelést, ami nem engedi kiszökni a meleget!
  • Engedd le a redőnyöket a nyári napokon, hogy ne melegedjen túl az otthonod, segítsenek be a légkondinak!
  • Természetes fény beengedésével rengeteget tudsz spórolni az áramfelhasználáson! 

Ezek a pontok bizonyítják, hogy az okos redőnyök nem csupán kényelmesek, hanem remek befektetések is. 

  1. Védd a magánéletedet a kíváncsi szemek elől!

Az otthonunk az egyetlen olyan hely, ahol nem vagyunk kitéve mások figyelmének, az egyetlen olyan hely, ahol kedvünk szerint cselekedhetünk, élhetjük a magánéletünket. Az ablakok megóvnak az illetéktelen behatolóktól, azonban nem tesznek minket láthatatlanná. Az okos redőnyökkel nem kell a kíváncsi szomszéd vagy a járókelők tekintetétól félned! A programozhatóságának köszönhetően automatikusan leenged alkonyatkor – vagy bármelyik beállított időpontban –, és nyugodtan adózhatsz szabadidős tevékenységeidnek.

Más okoseszközökhöz hasonlóan az okos redőnyök is egyszerűen integrálhatóak az okosotthon rendszerbe, illetve taníthatóak az egyéb eszközökkel való együttműködésre. A piacon található vezérlők kompatibilisek bármilyen motoros ablakkal és redőnnyel. Ez a technológia nem korlátozódik csupán egyetlen redőnytípusra, hanem automatizálhatja a beltéri, kültéri redőnyeidet vagy akár a függönyeidet – bármit, ami motorizálva van. 

Szeretnéd, ha az ablakok és redőnyök automatikusan záródnának, ha a tévét bekapcsolod? Nos, egyetlen okosított ablakkészlet választ el ettől. Említettünk számos olyan funkciót, amelyet az okos redőnyök és ablakok kínálnak más okoseszközzel együttműködve – automatikusan beállítják a szoba hőmérsékletét, automatikusan beengedik vagy kizárják a napfényt, figyelembe veszik a kinti időjárást és az aktuális időt, stb. –, de ez a technológia sokkal többet kínál! Nagyon jó példa erre a hangparancs. Ha a telefonod a másik szobában maradt, elég csak megszólalnod, és a redőnyök máris végrehajtják a parancsod! 

Legyél a jövő része!

Létezik még egy – kevésbe praktikus – ok, amiért a redőnyök és ablakok okosítását ajánljuk. Egyszerűen jó érzés a magunkénak tudni… Akár a kényelem vezérel, akár az ismerősök féltékennyé tevése, mindenképpen érdemes okosítani! Az okos redőnyök és ablakok a holnap eszközei, amit már ma elkezdhetsz használni. 

Összességében az okos redőnyök és ablakok új és izgalmas kiegészítők az okosotthonodhoz, vagy remek kezdő lépésként szolgálnak egy „rendes“ otthon okosításához. Lehetsz technikai zseni, laikus vagy csak egy ember, akinek szüksége van arra a napi egy percre, érdemes okosítani! A kényelem mellett időn és a számláidon is tudsz spórolni. 

 

Árnyékolásvezérlés-kínálatunk: link...

.