HELTUN HE-HT01 termosztát vs. SmartThings kompatibilitás – Kipróbáltuk!

Decemberben számoltunk be arról, hogy a HELTUN Heating Thermostat és a High Load Switch (16A) elnevezésű reléjük megkapták a SmartThings minősítést. A High Load Switch kompatibilását már kipróbáltuk, és pár héttel ezelőtt írtunk is róla. Most a HELTUN HE-HT01 Heating Thermostat nevű fali termosztátját tesszük próbára SmartThings környezetben.

Ahogy előző cikkünkben is említettük, a Samsung SmartThings jogosan az egyik legnépszerűbb platform világszerte az okosotthonra vágyók körében. Egyszerűségével és elérhető árával egy átlagos háztartás okosításához kiváló választás lehet. Már csak a közismert Samsung háztartási gépek, okos TV-k miatt is, melyek jó része természetesen szintén integrálható a SmartThings központ alá. De rengeteg egyéb márka nagyon sok eszközét is ismeri a rendszer, ezek valóban nagyon egyszerűen illeszthetők és kezelhetők a legtöbb felhasználó számára. Ezúttal a HELTUN HE-HT01 típusszámú fali termosztátját próbáltuk ki egy SmartThings Hub központhoz párosítva. Megnéztük, hogy az ígért kompatibilitás ugyanolyan teljeskörű-e, mint ahogy a High Load Switch esetében tapasztaltuk.

A HELTUN HE-HT01 egy fűtésszabályzó fali termosztát, amely kazánok, elektromos fűtőberendezések vagy elektromos padlófűtés vezérléséhez ajánlott. Nagyméretű informatív kijelzővel, 24-féle színkombinációval és 9 mm-es falon kívüli vastagsággal. Négy belső és egy csatlakoztatható külső hőmérővel, 0,2–0,3°C pontossággal méri a hőmérsékletet. A termosztát maximális terhelhetősége 16 A (4000W / 250 VAC). Kijelzőjén egyszerre leolvasható a két helyen (alapvetően padló és levegő) mért aktuális és kívánt hőmérséklet, páratartalom, pontos idő és más működési információk. A termosztát egy fényérzékelőt is tartalmaz, így éjjel automatikusan csökkenthető fényereje (15 fokozatban), illetve képes „megmondani” vezérlőközpontunknak, hogy milyen fényviszonyok vannak éppen az adott helyiségben.

A párosítás ugyanolyan egyszerűen történt, mint a High Load Switch esetében: a SmartThings applikációban belépés után az eszközök listájában „Márka” szerint gyorsan megtaláltuk a HELTUN logó alatt. A kezelőfelületen ezúttal is hiánytalanul megjelennek a kezelőelemek és a mért adatok is. Láthatjuk mindkét hőmérséklet-érzékelő adatait – akár grafikonon ábrázolva az előző mérési eredményekkel, a mért fényerősség és páratartalom értékei és a csatlakoztatott eszköz fogyasztási adatai is. A működési mód és a kívánt hőmérséklet (setpoint) természetesen változtatható. Bár utóbbi a SmartThings applikáció felületén csak 1°C-os lépesekben léptethető, annak ellenére, hogy a termosztát saját kezelőszerveivel 0,5°C-onként is állíthatjuk. Az előzményekben természetesen most is megtaláljuk az események és a mérési adatok naplózását.

A HELTUN a HE-HT01 termosztát esetében is nyújtja azt a – SmartThings rendszerében egyelőre nem megszokott – „extrát”, hogy az eszköz Z-Wave paraméterei is mind megtalálhatók a „Beállítások” (Settings) menüben. Előző cikkünkre hivatkozva, a SmartThings rendszerben a Z-Wave eszközök paramétereiből csak egy-két fontosabb jelenik meg vagy egyáltalán nem látjuk őket. Pedig ezeknek a paramétereknek nagyon fontos szerepük van az eszközök maximális kihasználhatóságában. Úgy tűnik, a HELTUN minden SmartThings kompatibilissá tett eszköz illesztőprogramjának kialakításakor odafigyel erre. A paraméterek beállításánál még rövid leírást is kapunk és az alapértelmezett értéket is feltüntetik, hasonlóan, mint a termékleírásban. Szépséghiba, hogy ezek a leírások a magyar nyelvű felületen is angolul jelennek meg – ez igaz minden eszköz paraméterleírására is a SmartThings rendszerben.

A HELTUN HE-HT01 termosztát tehát jogosan megérdemli a SmartThings minősítést. Az eszközök listájában márka szerint gyorsan megtaláltuk; a párosítás egyszerű volt (hasonlóan a többi SmartThings készülékhez); a kezelőfelületen megkapunk minden funkciót és mért adatot; a beállítások menüben még a Z-Wave-es paramétereket is láthatjuk.

Várjuk, hogy a márka többi eszköze is hamarosan megkapja SmartThings minősítést. Tudomásunk szerint ez már folyamatban van, így újabb, prémium minőségű termékeket használhatunk ezen központokkal is.

Aktuális HELTUN-kínálatunk: link…

.