HELTUN–SmartThings kompatibilitás – Kipróbáltuk!

Decemberben számoltunk be arról, hogy a HELTUN Heating Thermostat és a High Load Switch (16A) elnevezésű reléjük megkapták a SmartThings minősítést. Hamarosan a többi Z-Wave-es eszközük is SmartThings kompatibilis lesz, de addig is, mi leteszteltük, hogy a High Load Switch mostantól tényleg problémamentesen illeszthető-e egy SmartThings központhoz.

 

A Samsung SmartThings jogosan az egyik legnépszerűbb platform világszerte az okosotthonra vágyók körében. Egyszerűségével és elérhető árával egy átlagos háztartás okosításához kiváló választás lehet. Már csak a közismert Samsung háztartási gépek, okos TV-k miatt is, melyek jó része természetesen szintén integrálható a SmartThings központ alá – ha már minden a Samsung kezében van. De rengeteg egyéb márka nagyon sok eszközét is ismeri a rendszer, és ezek valóban nagyon egyszerűen illeszthetők és kezelhetők a legtöbb felhasználó számára. Ezen „garantáltan kompatibilis” eszközök közé került be nemrég a HELTUN márka Heating Thermostat nevű fűtés vezérlésre alkalmas termosztátja és a High Load Switch (16A) relé. Ez utóbbit választottuk ki elsőként hogy megnézzük, hogyan sikerült a HELTUN-nál az első SmartThings integráció.

 

A High Load Switch egy maximálisan 16 amper terhelhetőségű Z-Wave relé, amely az alap kapcsoló funkcióján kívül olyan tudással és paraméterezhetőséggel büszkélkedhet, mely segítségével akár termosztátként is használhatjuk. És ehhez természetesen rendelkezik külső hőmérő szenzorral is. Az általunk használt High Load Switch relét egy elektromos autó töltéséhez használjuk, és mivel kültéren van használatban, kíváncsiak vagyunk a környezet hőmérsékletére is és természetesen a töltőáram különböző adataira.

A párosítás egyszerű, mint ahogy már megszokhattuk a többi SmartThings eszköznél. Az eszközök listájában „Márka” szerint gyorsan megtaláltuk az új HELTUN logó alatt. A kezelőfelületen rendben megjelennek a kezelő elemek és a mért adatok is. Az előzményekben megtaláljuk a események, mérési adatok naplózását is.

 

A SmartThings kompatibilitási listájában szereplő eszközökhöz a gyártók illesztőprogramokat (Device Handler-eket) készítenek. Ezek segítségével ismeri teljeskörűen a SmartThings rendszer az eszközök képességeit, paramétereit. Amilyen funkciókat, illetve paramétereket leprogramoznak ezekben az illesztőprogramokban, azokat fogjuk tudni elérni a SmartThings applikációból.
A HELTUN ebben alapos munkát végzett. Az alap funkciók és az eszköz által mért adatok is hiánytalanul megjelennek a kezelőfelületen. De ami igen kellemes meglepetés, hogy az eszköz Z-Wave paramétereit is mind megtalálhatjuk a „Beállítások” (Settings) menüben! Furcsa lehet, hogy meglepetésnek éljük meg ezt a dolgot, de sajnos a SmartThings rendszerben eddig jellemző volt, hogy a Z-Wave-es eszközök paramétereiből csak 1–2 fontosabb jelenik meg, vagy egyáltalán nem látjuk őket. Pedig e paramétereknek nagyon fontos szerepe van az eszközök maximális kihasználhatóságában. A HELTUN szerencsére odafigyelt erre, és illesztőprogramjai kialakításában tökéletes munkát végzett. A paraméterek beállításánál még rövid leírást is kapunk és az alapértelmezett értéket is feltüntetik, hasonlóan, mint a termékleírásban. Szépséghiba, hogy ezek a leírások a magyar nyelvű felületen is angol nyelvűek – ez igaz minden eszköz paraméterleírására is a SmartThings rendszerben.

 

A HELTUN High Load Switch tehát valóban „megérdemli” a SmartThings minősítést. Az eszközök listájában márka szerint gyorsan megtaláltuk. A párosítás egyszerű, mint a többi SmartThings eszköznél. A kezelőfelületen megkapunk minden funkciót és mért adatot, a beállítások menüben még a Z-Wave-es paramétereket is láthatjuk. A kültéri autótöltésnél nagy segítség – mivel az autó távolról nem vezérelhető –, hogy megérkezéskor rádughatjuk a töltőt, de azt bekapcsolni már később bármikor tudjuk a házon belülről. Pl. csak akkor, amikor nem megy a mosógép vagy sütő, amivel párhuzamosan nem bírná el a tesztben szereplő ház 1-fázisos, 16 amperes áramellátása a töltést is.

 

Várhatóan a márka többi eszköze is hamarosan megkapja SmartThings minősítést (tudomásunk szerint ez már folyamatban van), így újabb, prémium minőségű termékeket használhatunk ezen központokkal is.

 

Aktuális HELTUN-kínálatunk: link…

 

.