Fűtési komfort okosan: Donexon radiátortermosztát

A német Eurotronic Donexon varmo TZ eco elemes radiátortermosztát ideális választás lehet a közelgő fűtésszezonra. Ez az eszköz nem csak gazdaságossá és automatizálttá teszi a hagyományos radiátoros fűtést, de akár távolról is szabályozhatod vele. Extra funkciókkal is rendelkezik, mint például az ablaknyitás-érzékelés és a gyerekzár, így minden igényt kielégít egy eszközben.

A radiátorokra egyszerűen feltekerhető okostermosztátok a leggyorsabb és legolcsóbb megoldást kínálják a radiátoros fűtészabályzáshoz ott, ahol nem lehet motoros szelepeket tenni az osztó-gyűjtőkre (lásd a radiátoros fűtés okosításáról szóló részletes tavalyi cikkünket ITT). Ha tehát okos radiátortermosztát a kulcs a takarékosabb és komfortosabb fűtéshez Nálad, akkor mindenképpen érdemes közelebbről megismerned aktuális kínálatunkból a Donexon varmo TZ eco-t!

Ahogy egy modern radiátortermosztáttól manapság már elvárható, a Donexon terméke is képes érzékelni a nyitva hagyott (felejtett?) ablakot vagy ajtót. Akár szellőztetni szeretnénk, akár csak feledékenyek vagyunk, könnyen belátható, hogy nincs esélye a radiátoros fűtésnek (se) télen a nyitott ablakkal, ajtóval szemben. Semmi értelme, sőt kifejezetten pénzkidobás fűteni egy helyiséget, amelynek ablaka vagy ajtaja a szabadba nyílik. Valljuk be, igen kevesen vagyunk, akik egy 10 perces szellőztetés miatt a szoba összes radiátorát elzárjuk, pedig nem kis hőmennyiség távozik ekkor feleslegesen, főleg, ha egy hagyományos radiátortermosztát ilyenkor maximálisan kinyílik – hiszen nagyon nagy különbséget érzékeli az aktuális és a kívánt szobahőmérséklet között. Ezzel szemben egy valóban okos termosztát felismeri, hogy irreálisan gyorsan csökkent le a szobahőmérséklet (pl. a nyitott ablak miatt), és ilyenkor nem kezd el hiábavalóan fűteni, sőt azonnal teljesen elzárja magát! Nyugodtan szellőztessünk ezentúl, nem kell törődnünk a fútés ideiglenes elzárásával csak az adott helyiségben, ezt az okos radiátortermosztát megteszi helyettünk!

Egy másik fontos funkció egy radiátortermosztát esetén a gyerekzár. Minden kisgyermek imád gombokat nyomogatni, tekerőket tekergetni, de ezen tevékenységek nem igazán kívánatosak itt. Amíg nem képes tudatosan kiválasztani egy gyerek a szobahőmérsékletet, addig a legjobb, ha nem tudja az módosítani, majd a szülők beállítják az optimálisat. Így egy valóban okos termosztát – ahogy a Donexoné is – rendelkezik gyerekzárral, amit aktiválva már hiába nyomogatja bárki is a fizikai gombokat rajta, miközben természetesen, az okosotthon vezérlőszoftverén keresztül továbbra is bármikor módosítható a kívánt hőfok.

További extra szolgáltatás a „Boost” fűtési mód, ami a középső gomb lenyomásával aktiválható. Ekkor az adott termosztát 5 percig maximálisan nyitott állapotba kerül, majd visszaáll a gombnyomás előtti állapotba. Bizonyosan már sokaknak van ötlete, mikor is lehet hasznos ez a funkció:

  • ha egy helyiség hűvösebb pontján kell tartózkodnunk egy kis időre, amelyhez az átlagosnál melegebb hőfok lenne az optimális,
  • ha váratlanul haza szaladunk valamiért pár percre, és gyorsan egy kicsit melegebbre lenne szükségünk, mint a napi program szerint a távollétünkben lentebb vett hőmérséklet,
  • kicsivel hamarabb érünk haza, mint ahogy szoktunk, mint ahogy a fűtés időzítése alapján beáll az otthonlétünkhöz kívánt hőmérséklet,
  • egy gyors zuhanyzáshoz lenne szükségünk az éppen beállítottnál melegebbre, stb.

Egy okosotthonban alapvetően a napi rutinunkhoz igazított program szerint működik a fűtés automatikus vezérlése. Ha ezt csak pár perce kellene egy váratlan esemény miatt megváltoztatni, kényelmesebb a Boost funkció, mint a program módosítása vagy a beállított hőfok emelése (amit esetleg majd elfelejtünk visszaállítani).

A varmo TZ eco rendelkezik egy jól látható, háttérvilágítású LCD-kijelzővel és gombokkal is, így manuálisan is szabályozhatod a hőmérsékletet, nem csak az okosotthon alkalmazásán keresztül. A kijelzőn megjelenő információ elforgatható, így ahhoz igazítható, hogyan könnyebb leolvasnunk felszerelés után. Minden M30 × 1,5 mm-es radiátorszelepre felcsavarható, szakembert nem igényel az üzembe helyezése. Más méretű szelepekhez a csomagban 3-féle adaptert is találunk (RAV, RA és RAVL szabványok), így a legtöbb, Magyarországon használt radiátorral használható – pl. Heimeier, Junkers Landy + Gyr, MNG, Honeywell, Braukmann, Danfoss. (Ha valakinek nagyon különleges radiátorszelepe lenne, amelyhez egyik mellékelt adapter sem megfelelő, szívesen készítünk 3D-nyomtatással egyedit is!)

Mint a legtöbb Z-Wave-es eszköz esetében, a Donexon termosztátnál is további beállítási lehetőségeink vannak a Z-Wave-es paraméterek módosításával (pl. kijelző háttérvilágítása, inverz megjelenése, nyitott ablak detektálás ki-/bekapcsolása, stb.). Ezek csak egy Z-Wave vezérlőközponton keresztül kezelhetők, de a valódi kényelemhez, automatizáláshoz és távirányításhoz egyébként is szükségünk lesz egy központra. A Távvezérlés.hu kínálatában megtalálható valamennyi vezérlőközponttal kompatibilis a varmo TZ eco.

A kívánt hőmérséklet 8–28 ºC között, 0,5 ºC-os lépésekkel állítható be. Az érték betartását egy öntanuló algoritmus segíti, így az idő elteltével egyre kisebb lesz a hőingadozás az adott helyiségben, ahogy a Donexon termosztát egyre pontosabban fogja tudni, hogy mikor mennyire nyisson ki vagy éppen zárjon el. Mindezt most Z-Wave-es eszközhöz képest kiugróan kedvező áron, 23 500 Ft-ért vásárolhatod meg partnereinknél!

A Donexon varmo TZ eco termékoldala: link...
Akciós SmartThings vezérlőközpont kamerával a termosztát mellé: link...

.