Az intelligens otthont létrehozó és támogató készülékek, eszközök, szenzorok és egyéb megoldások beállításához, használatához szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi tudástárral: a cikkek témákban rendezve gyűjthetőek ki, azon belül ABC sorrendben találhatóak a cikkek címei, amelyekre kattintva megnyitható a teljes cikk.

Egyes cikkek szabadon olvashatóak, a többi csak megfelelő termékregisztráció után válik elérhetővé. Ezeket az ún. „zárt” cikkeket kis lakat ikon Zárt tudástár cikk jelöli, csak bejelentkezés után válnak olvashatóvá, amennyiben beállításra került a jogosultság a regisztrációs kártya kódjával. Ennek hiányában csak a szabadon elérhető cikkek olvashatóak.

Jelenleg nem vagy bejelentkezve.


Ha már regisztráltál a Távvezérlés.hu Fórumában, akkor jelentkezz be az ott is használt login/jelszó-val, ellenkező esetben először regisztrálj a Fórumon itt...

Login:

Jelszó:
Új regisztráció »


Tudástár cikkek

 Felhasználói cikkek, útmutatók

A lakás meglévő riasztórendszere integrálható az okosított otthonba? [2016-09-26]

Ha még nem lenne lakásriasztónk, akkor könnyű lenne a megoldás: mozgásérzékelőktől kezdve törés- és nyitásjelzőkön át a szirénákig és kamerákig mindenből van Z-Wave-es megoldás, vagy azzal kompatibilis. De bátran telepítsünk vezetékek mozgás- és nyitásérzékelőket is, ezek nyitva/zárva kimeneti egyszerűen toávbbíthatóak a Z-Wave központba, ahol úgy értelmezzük őket, ahogy mi szeretnénk. Ha élesítve van a védelem, akkor egy ablaknyitás riasztást (szirénázás, értesítés mobilon, stb.) eredményez. Ha otthon vagyunk, és nincs élesítve a riasztórendszer, akkor az ablaknyitás azt jelentheti, hogy el kell zárni az adott szobában a fűtést vagy a klímát, hiszen válhetően szellőztetünk éppen.

A meglévő riasztórendszerrel általában legalább azt lenne célszerű elérni, hogy annak állapotát (élesítve, nyitva, riasztás alatt) a Z-Wave vezérlőközpontunk le tudja kérdezni, illetve akár ő maga is tudja aktiválni a riasztást vagy az élesítést. Mindezen feladatok a legtöbb esetben megoldhatóak, a riasztórendszerek általában rendelkeznek úgynevezett bináris be- és kimenetekkel, ezeket pedig összekapcsolhatjuk bináris érzékelőkkel a Z-Wave oldalán. A legjobb megoldás kiválasztásához ismerni kell a meglévő riasztó műszaki dokumentációját és esetleges bővíthetőségét – hacsak nincs a gyártójának kifejezett megoldása kész termék formájában a kommunikációra. Pl. a népszerű lengyel Satel rendszerek számítógép-hálózatunkra illeszthetőek LAN-modulon keresztül, és teljesen kompatibilisek a szintén lengyel Fibaro központjaival. Tehát a központunk is külön látja minden Satel mozgás- és nyitásérzékelő állapotát, ezen információkkal bármit kezdhetünk már ettől fogva. De attól függetlenül, hogy pl. a vezetékes mozgásérzékelők a hozzájuk tartozó riasztórendszerbe vannak bekötve, semmilyen fizikai akadálya nincs annak, hogy eközben egy Z-Wave-es elektronikával a vezérlőközpontunkba is be legyenek illesztve, és mind a riasztó-, mind az okosotthon-központ párhuzamosan, saját programjuk szerint használják az érzékelőktől kapott adatokat.

Sokan félnek attól, hogy egy riasztórendszer az okosotthonnal megvalósítva – vagy ahhoz olyan szinten illesztve, hogy az élesítés és hatástalanítás is megtörténhet az okosotthon által –, sebezhetővé válik az interneten keresztül, mivel a távoli vezérlés miatt az okosotthonunk központja elérhető az interneten keresztül is. Bár erős jelszóval és egyéb óvintézkedésekkel szerintünk esélytelen, hogy halandó ember be tudna törni egy profi vezérlőközpontba, érthető ez a félelem. Ilyen esetben csak ezt oldjuk meg, hogy az okosotthon vezérlője tudja, mikor van élesítve a riasztórendszer, és akár annak szenzorait is elérje. De a riasztást így már nem tudja kikapcsolni, viszont ő is értesíthet erről az eseményről, miközben az érzékelőket más eszközök vezérlésére is használhatjuk a lakásban. 

Ha a lakásbiztosításunk olyan, hogy kedvezőbb a biztosítási díj, ha a MABISZ által minősített riasztórendszer van felszerelve (az okosotthon-központok jelen írás pillanatában nem ilyen eszközök), akkor is telpeítsünk egy megfelelő vezetékes riasztóközpontot, és csak annak állapotát és szenzorait használja az okosotthon, kapcsolni nem tudja a riasztót.

A legtöbb esetben igen, legfeljebb a régi riasztóközpontot nem használjuk majd. Valóban, mi is fontosnak tartjuk, hogy ha már okos otthonunk lesz, mindent programozhatunk és távolról ellenőrizhetünk, vezérelhetünk, akkor a riasztórendszer ne legyen mindettől független, csak külön működő és monitorozható egység.
tovább a teljes cikkhez...

2020. szeptembere óta a Danalock (vagy Danalock Universal Module V3) + Danabridge + Danapad (V3) konfiguráció mellett megoldható, hogy a lakás tulajdonosa – aki pl. rendszeresen bérbe adja az ingatlant – ideiglenes, de akár állandó PIN-kódot tud az ajtózárhoz rendelni távolról is. Ez a funkció csak a Danabridge-en keresztül működik, így hiába vezérlehetjük a Danalock V3 zárunkat pl. a Z-Wave-es vezérlőközponton keresztül, amit távolról is elérhetünk, a PIN-kód modosítását nem tudjuk megoldani mindaddig, amíg egy Danabridge nem csatlakozik az internetre.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

Az egyik legnagyobb és vélhetően a leghosszabb távra szóló beruházás az okos rendszerünk központja. A pár tízezer forintos megoldásoktól a több százezer forintos változatokig széles a kínálat. A Távvezérlés.hu-n elsősorban olyan típusokkal foglalkozunk, amelyeket mi jónak tartunk (mivel mi magunk is próbáltuk vagy most is használjuk), illetve emelett könnyen beszerezhetőek beszállítóinknál, jó a gyártói támogatásuk.
tovább a teljes cikkhez...

Akár új ingatlanba, akár felújításon átesettbe költöznénk be, mi a Távvezérlés.hu-n azt javasoljuk, hogy előbb használjuk egy ideig a lakást/irodát, mielőtt nekilátnánk az okosításának. Egyrészt van elég más teendőnk a beköltözésig, és bizonyosan lesznek előre nem várt kiadásaink is, másrészt valamennyi használat után érezzük majd valóban, mit is érdemes kényelmesebbé, gazdaságosabbá, felügyelhetővé tenni (mert bizonyosan felesleges pl. minden fali konnektort vezérelhetővé alakítani). Van azonban pár dolog, amire már az építéskor vagy a felújítás során érdemes figyelni, mivel egyszerűbbé, és így olcsóbbá teszi majd később az automatizálással kapcsolatos munkálatokat és eszközöket.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A következő leírásban egy kis összefoglalót szeretnénk adni a Vera központok használatáról, beállításairól. A lényegesebb funkciókat mutatjuk be, amiből egyrészt képet alkothatunk a Vera központokról, használatukról, kezelőfelületükről, másrészt az itt leírt információ elég ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni összeállítani és használni okosotthon rendszerünket ha Vera központot választunk rendszerünk kialakításához. Fontos kiemelni – mivel a legtöbb vezérlőközpont szoftvere folyamatosan fejlődik –, hogy jelen írás a 2020. októberi állapotot tükrözi.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

Csináld magad vs. bízd szakemberre – az örökös dilemma. Segítünk eldönteni, milyen esetekben tudod valószínűleg magad is megoldani a feladatot, és mikor jobb ha szakemberre bízod a felmérést, tervezést és kivitelezést.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A Z-Wave alapú rendszerek felépítéséről, előnyeiről EZEN oldalunkon már írtunk. Most összefoglaljuk, miért és mikor jobb választás a Z-Wave szabvány, mint bármi más alternatív megoldás. Az itt leírtak alapvetően kiállításainkon a legtöbbször feltett látogatói kérdésekre adott válaszaink alapján lettek összegyűjtve, illetve ha eszünkbe jut újabb érv, bővítjük ezt a cikket.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

.