Az intelligens otthont létrehozó és támogató készülékek, eszközök, szenzorok és egyéb megoldások beállításához, használatához szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi tudástárral: a cikkek témákban rendezve gyűjthetőek ki, azon belül ABC sorrendben találhatóak a cikkek címei, amelyekre kattintva megnyitható a teljes cikk.

Egyes cikkek szabadon olvashatóak, a többi csak megfelelő termékregisztráció után válik elérhetővé. Ezeket az ún. „zárt” cikkeket kis lakat ikon Zárt tudástár cikk jelöli, csak bejelentkezés után válnak olvashatóvá, amennyiben beállításra került a jogosultság a regisztrációs kártya kódjával. Ennek hiányában csak a szabadon elérhető cikkek olvashatóak.

Jelenleg nem vagy bejelentkezve.


Ha már regisztráltál a Távvezérlés.hu Fórumában, akkor jelentkezz be az ott is használt login/jelszó-val, ellenkező esetben először regisztrálj a Fórumon itt...

Login:

Jelszó:
Új regisztráció »


Tudástár cikkek

 Felhasználói cikkek, útmutatók

Z-Wave – Miben jobb választás, mint más okosotthon-szabvány? [2018-04-17]

I. Mert senki sem lát a jövőbe

Számos otthonautomatizálással foglalkozó gyártó, kiépítő weboldalán, reklámanyagaiban olvashatjuk, hogy alaposan fontoljuk meg, gondoljuk végig – akár az ő segítségükkel is –, mi mindent szeretnénk automatikussá vagy legalább is távolról vezérelhetővé tenni (leendő) lakásunkban. Találjuk ki most, hogy később (pl. gyermek születése vagy éppen a gyerekek felnövése után) milyen módosításokra, változtatásokra, bővítésre lehet majd igény. Mindezzel persze meg lehet próbálkozni, de lehetetlen kérés. Mondhatjuk azt, hogy minden konnektort, kapcsolót lehet, hogy egyszer majd automatizálni akarunk, ezért biztos, ami biztos alapon legyen minden csillagpontosan egyetlen helyiségbe vezetékelve (jelentősen megnövelve a hagyományos villanyszereléshez viszonyított költséget). De az sem segít azon, hogy szinte bizonyosan lesz rá igényünk később, hogy egy új helyen is legyen kapcsoló vagy főleg egy érzékelő (víz, füst, mozgás, hőmérséklet, páratartalom, stb.), utólag pedig fúrás-faragás nélkül már nem oldható meg ezek vezetékelése, rendszerünk bővítése.

Azt gondoljuk, nem csak az ember „ismerszik meg lakva”, de a lakásunk esetleges kényelmetlenségei is csak akkor derülnek ki, ha már beköltöztünk. Pár hónap használat után lesz csak egyértelmű, mely helyiségekben felejtjük rendszeresen felkapcsolva a világítást, honnan hiányzik egy-egy világítási körhöz tartozó kapcsoló, hogy kényelmesebben tudjuk kapcsolni a lámpákat, de akár csak a szoba teljes berendezése után derül ki, hová került olyan állólámpa, amely fénye bizony szabályozhatóan lenne ideális. Mivel a Z-Wave szabvány szerint működő, kapcsolók és konnektorok mögé, a szerelődobozba építhető elektronikák bármikor beépíthetőek bontás nélkül is (csak a meglévő kapcsolót kell le- és visszaszerelni), azt állítjuk, ráérünk majd akkor eldönteni, mely áramköröket „okosítanánk”, ha már berendeztük, „belaktuk” az adott helyiséget vagy a teljes lakást, házat. A villanyszerelést villanyszerelőnk pontosan úgy végezze el, mint bármely hagyományos lakás esetében, mindössze annyit kérjünk tőle, hogy a kapcsolók mögött ne csak a fázisvezeték legyen ott (amit a kapcsoló megszakít), hanem az adott áramkörhöz tartozó 0 vezetéke is, és lehetőleg minél mélyebb kötöződobozt rakjon a falba, hogy utólag a lehető legtöbb gyártótól tudjuk kiválasztani a kapcsoló, konnektor mögé beépíthető relét (ne csak a legkisebb méretű férjen el, ami épp ezért általában drágább is), illetve minél kényelmesebb legyen annak beszerelése utólag. (Ha felújításról van szó, amikor nem szeretnénk vagy nem tudunk újrakábelezni semmit, akkor az sem tragédia, ha a kapcsolóknál csak fázis van. Egy kicsit talán drágább, de létezik olyan elektronika, amely nem igényli a 0-t.)

 

II. Mert mindent egy központ által szeretnénk irányítani, így nincs szükségünk gyárilag „kényelmes”, és ezért drágább megoldásokra

Ha elektromos redőnyöket is szeretnénk, NE válasszunk olyat, amihez (csak) rádiós vagy infra távvezérlő használható. Legyen a falon hagyományos redőny- és/vagy árnyékolókapcsoló, amely mögé bármikor betehető majd a megfelelő elektronika – mint bármely kapcsoló esetében is. A rádiós (RF) vagy infra vezérléssel működtethető redőnyök is illeszthetőek utólag egy Z-Wave-es okosotthon központjához, de bizonyosan drágábban, mintha egy redőnykapcsolót kellene okosítani. Ráadásul a redőny saját esetleges távvezérlőjét nem igen fogjuk használni, amikor már mindent a mobilunk, tabletünk vagy Z-Wave-es távvezérlőink irányítanak. (Gondoljunk arra is, vendégek, esetleg takarítónő is lesznek egyszer nálunk; számukra a fali kapcsoló működtetése bizonyosan nem okoz problémát, nem igényel betanítást vagy megszokást.) Ha azt nem szeretnénk, hogy a redőny miatt egy vagy több újabb fali kapcsoló „csúfítsa el” a falunkat, akkor kérjük a kapcsolót (illetve a kötöződobozt) nem látható helyre, mondjuk egy leendő szekrény mögé, vagy akár egy másik helyiségbe (pl. kamra, „gépház”) átvezetve. Ekkor még a hagyományos kapcsolóra sem kell költenünk. A lényeg, hogy a Z-Wave-es redőnyvezérlő elektronikát a redőny kábeleinek végére bármikor fel tudjuk majd szerelni.

Kerüljük tehát az okostermosztátot (wifis termosztátként árulja kb. minden fűtéssel foglalkozó gyártó), a wifis klímát, a Bluetooth-os égőket, a távvezérelhető konnektorokat, stb. Hiába kapunk ezekhez akár mobiltelefonon is használható alkalmazásokat, semmi értelme, hogy a telefonunkon ilyenek között váltogatva kapcsolgassuk eszközeinket, amelyek egymással semmilyen kapcsolatban sincsenek közben. Nem tehetjük az egyik működését a másik állapotától függővé, így nem beszélhetünk rendszerről, vagy takarékoskodó automatizmusokról, maximum némi kényelemről. Mindeközben akár sokkal többe is kerülnek ezek az eszközök, mint hagyományos változataik, amelyeket a Z-Wave rendszerbe illeszthetünk, vagy az eleve Z-Wave-es készülékek, amelyek alapból kommunikálnak egymással.

 

III. Mert rohamosan csökkennek a már most is megfizethető árak

Sokat hallhatjuk azt is, hogy ha új építésű lakásról van szó, olcsóbb és megbízhatóbb a vezetékes rendszer kiépítése. Ez már jelen írás pillanatában (2018. április) sem igaz. A hagyományos kapcsolóknál nem megbízhatóbbak a relés, távvezérlehető megoldások. Mivel a hagyományos fali kapcsolós manuális vezérlést gyakorlatilag mindenki igényli, még akkor is, ha akár az első pillanattól kezdve automatikára is szüksége van, akár vezetéken, akár vezeték nélkül kommunikálnak a kapcsolók és konnektorok, mindkét megoldásnál ugyannyi kapcsolót, konnektort fel kell szerelni, azok számára kötöződobozt kell a falba építeni. Ha csillagpontosan egy helyre vezetjük a lakás minden kapcsolójának vezetékeit, már ez önmagában nagyságrendekkel nagyobb költséget eredményez, mint a hagyományos villanyszerelés, ami tökéletesen megfelelő előkészítés egy Z-Wave rendszer számára. Számos rendszernél a kapcsolók vezérlése miatt egy gyengeáramú buszrendszer kiépítésére is szükség lesz, ami sok-sok méter további kábelt és annak beépítését jelenti. Ha megnézzük a vezetéken kommunikáló legismertebb rendszerek (pl. KNX) komponenseinek (kapcsolórelék, redőnymozgatók, dimmerek, stb.) árait, azt láthatjuk, hogy azok vagy drágábbak, vagy kb. azonos árúak, mint Z-Wave-es megfelelőik. Utóbbiakhoz viszont nincs szükség extra szerelési költségre, és a Z-Wave rendszerben sokkal komolyabb automatizmusokat, bonyolultabb logikai műveleteket hajthatunk végre, programozói ismeretek és speciális – ráadásul telepítők, nem végfelhasználók számára készült – szoftver nélkül. Tehát olcsóbb az előkészítés, hagyományos kapcsolócsaládok óriási kínálatából választhatunk a berendezéshez illő dizájnút, és a már most is több mint 700 gyártó garancia arra, hogy komoly árverseny van a vásárlókért, az újabb és újabb márkák kínálata pedig tovább csökkenti a már most is kedvező árakat – túlzás nélkül hónapról hónapra. Kevesebbe kerül a Z-Wave rendszer, ráadásul akár kapcsolónként – ahogy a pénztárcánk engedi –, nem egyszerre kell elköltenünk a kevesebb összeget sem. És főleg nem „látatlanban”, még mielőtt beköltöznénk, és megtapasztalnánk, mi is lenne a legjobb számunkra az új lakásban.

 

IV. Mert a lakás „okossága” velünk együtt költöztethető

Bízunk benne, hogy egyre több ember látja meg és ismeri el az okosotthonok extra értékét. De mégsem biztos, hogy ha elköltözünk, akkor a lakás okosítására elköltött pénzünket visszakapjuk a magasabb eladási áron keresztül. Főleg, hogy az új lakó talán nem ilyen rendszerű, vagy nem az adott eszközök okosítását szeretné megvalósítani, esetleg teljesen más funkciókat tartana számára fontosnak, mint amit mi beépítettünk a házunkba. A Z-Wave rendszer óriási előnye, hogy bontás és különösebb munka nélkül minden eszköz kiszerelhető és magunkkal vihető, bármilyen (új vagy régi építésű) másik lakásba, házba is költözünk tovább.

 

V. Mert óriási a Z-Wave termékválaszték, mindenre létezik akár több megoldás is

Mivel 2018-ra világszerte már több mint 700 gyártó kínál Z-Wave-en kommunikáló eszközöket, gyakorlatilag kb. mindenre létezik megoldás. A szokásos kapcsolók, konnektorok, árnyékolásvezérlés, hő-, páratartalom-, nedvesség-, fényerő-, füst- és gázérzékelés mellett mérhetjük az esőt (annak intenzitását is), nyithatjuk és zárhatjuk az ajtókat, motorosan mozgathatjuk a (tető)ablakokat, mérhetjük a szélsebességet és a talaj nedvességtartalmát, vezérelhetjük az öntözést, stb. Ha mégis van olyan érzékelő, amiből nem kapható (vagy csak nagyon drágán) Z-Wave-es, akkor a különböző bemeneteket kezelő Z-Wave elektronikákkal általában egyszerűen illeszthető minden analóg és digitális szenzor. Hasonlóan, a különböző relékkel akármit kapcsolhatunk a ház körül is, mint pl. szellőztető rendszerek motorjait, szivattyúkat, mágnesszelepeket, bármit, ami áramot használ. Egy szemléletes példa arra, hogy mennyi különböző Z-Wave-kompatibilis terméke van már a piacon, a Z-Wave-es egér- és patkányfogó:

 

 Ha a szokásos lakásvezérlésen túl az otthoni multimédiarendszer (házimozi, multiroom hangrendszer) vezérlése, vezérlőrendszerünkbe integrálása is a célunk, számos nem Z-Wave-es megoldásnál is találunk erre eszközt, általában borzalmasan drága zeneszervereket, beépíthető lejátszókat, hangerősítőket. A Z-Wave-nek köszönhetően ezek alapvetően felesleges termékek, hiszen meglévő, „közönséges”, hálózati (LAN vagy wifi) csatlakozóval rendelkező okostévék, házimozi erősítők, NAS-ok tökéletesen illeszthetőek a Z-Wave vezérlőközponthoz. Ne higgyük el, hogy egy átlagos NAS-szerver nem lehet teljes értékű videó- és zeneforrás a lakás bármely lejátszója számára, és a lejátszást nem vezérelheti a Z-Wave központ, ha nem céleszköt választunk. A zenelejátszásban, hifiben, házimoziban nem az otthonautomatizálásban vezető gyártók a nagy nevek, miért kellene nem egy Denon, Pioneer, Yamaha, Sonos,, Onkyo, Dune HD, Arylic, Telestar, REVO, stb. erősítőt, média- és/vagy zenelejátszót használnunk, amikor ezek egyszerűen irányíthatóak belső hálózatunkból? Ha becsönget valaki hozzánk, automatikusan szünetelhet a filmlejátszás, felkapcsolhat halványan a világítás a moziszobában vagy a nappaliban, ahol a tévét nézzük, hogy kisétálhassunk ajtót nyitni, vagy mobilunkon, tabletünkön beszélhessünk a kaputelefonnál álló vendéggel, illetve akár a telefonról be is engedhessük őt.

 

VI. Mert nem akarjuk magunkat és lakásunk jövőjét kiszolgáltatni egy gyártónak, vagy alig ismert, esetleg lassan elavuló szabványoknak

Nagyon-nagyon sok egyedi megoldás (gyártó) és kisebb-nagyobb, újabb vagy régebbi szabvány létezik az otthonautomatizálás terén. Ezekre az igény gyakorlatilag egykorú az elektromosság megjelenésével. Tűnhet egy gyártó rendszere akár tökéletesnek is számunkra, de nem lehet nem gondolni arra, mi lesz, ha megszűnik az adott cég? Ki fogja szervizelni a meghibásodásokat, és főleg hogyan lehet tovább bővíteni egy olyan rendszert, amelyhez már nincs támogatás, fejlesztés? Egyetlen gyártónak bizonyosan nincs megoldása mindenre. Ha nekem olyan eszköz kellene, amit ő nem gyárt, akkor sajnos – legyen bármennyi pénzem is rá – ilyet nem vehetek tőle. Ha az ő kapcsolója nem illik dizájnja miatt a lakás berendezéséhez (nincs az adott formában, színben), akkor kénytelen leszek beérni azzal, ami van, lemondva az ízlésem által kívánt termékről :( Ha lakásunkban egy újabb szobába szeretnénk Z-Wave-es radiátorszelepet venni, de közben megszűnt az a gyártó, akitől a többi helyiségbe már felszereltük a radiátorszelepet, semmi gond! Számos cég kínál a vezérlőközpontunkhoz pontosan ugyan úgy illeszthető, azzal teljesen kompatibilis szelepet. A konkurens gyártók ráadásul egyre kedvezőbb árakkal és szélesedő kínálattal (pl. szín- és formaválaszték) versenyeznek a vevőkért, ami egyetlen gyártó termékkínálatában érthető módon sosem fordul elő – sajnos.

Lehetséges, hogy 5 éve a világ legtöbb szakembere még egy adott megoldást favorizált, de mára az USA-ban 10 biztonságtechnikai cégből 9 már Z-Wave alapú rendszerekkel oldja meg a lakások, irodák okosítását. Egyrészt a biztonság, másrészt az óriásai termékválaszték miatt. A biztonság alatt azt is érthetjük, hogy biztonságban lesznek akkor és biztonságot nyújtanak vevőiknek, ha nem függ az általuk kiépített rendszer jövője egy-egy cég sikerétől vagy bukásától. Az autópályán való közlekedésről sem kell lemondanunk, ha egy autógyártó csődbe megy...

A legtöbb esetben igen, legfeljebb a régi riasztóközpontot nem használjuk majd. Valóban, mi is fontosnak tartjuk, hogy ha már okos otthonunk lesz, mindent programozhatunk és távolról ellenőrizhetünk, vezérelhetünk, akkor a riasztórendszer ne legyen mindettől független, csak külön működő és monitorozható egység.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

2020. szeptembere óta a Danalock (vagy Danalock Universal Module V3) + Danabridge + Danapad (V3) konfiguráció mellett megoldható, hogy a lakás tulajdonosa – aki pl. rendszeresen bérbe adja az ingatlant – ideiglenes, de akár állandó PIN-kódot tud az ajtózárhoz rendelni távolról is. Ez a funkció csak a Danabridge-en keresztül működik, így hiába vezérlehetjük a Danalock V3 zárunkat pl. a Z-Wave-es vezérlőközponton keresztül, amit távolról is elérhetünk, a PIN-kód modosítását nem tudjuk megoldani mindaddig, amíg egy Danabridge nem csatlakozik az internetre.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

Ebben a cikkben olyan Z-Wave-es eszközöket mutatunk be, amelyek önállóan vagy esetleg párba asszociálva képesek központi egység nélkül is a funkciójuk ellátására. Villanyszerelők különösebb okosotthonos ismeretek nélkül, azonnal használhatják a legtöbb megoldást.
tovább a teljes cikkhez...

Bemutatjuk, hogyan választhatjuk ki a nekünk szükséges fűtési és hűtési módokat, és hogyan tölthetjük le a gyártó adatbázisából a klímánk irányításához szükséges infra parancsokat az MCO Home IR2900 termosztát esetében.
tovább a teljes cikkhez...

Az egyik legnagyobb és vélhetően a leghosszabb távra szóló beruházás az okos rendszerünk központja. A pár tízezer forintos megoldásoktól a több százezer forintos változatokig széles a kínálat. A Távvezérlés.hu-n elsősorban olyan típusokkal foglalkozunk, amelyeket mi jónak tartunk (mivel mi magunk is próbáltuk vagy most is használjuk), illetve emelett könnyen beszerezhetőek beszállítóinknál, jó a gyártói támogatásuk.
tovább a teljes cikkhez...

Akár új ingatlanba, akár felújításon átesettbe költöznénk be, mi a Távvezérlés.hu-n azt javasoljuk, hogy előbb használjuk egy ideig a lakást/irodát, mielőtt nekilátnánk az okosításának. Egyrészt van elég más teendőnk a beköltözésig, és bizonyosan lesznek előre nem várt kiadásaink is, másrészt valamennyi használat után érezzük majd valóban, mit is érdemes kényelmesebbé, gazdaságosabbá, felügyelhetővé tenni (mert bizonyosan felesleges pl. minden fali konnektort vezérelhetővé alakítani). Van azonban pár dolog, amire már az építéskor vagy a felújítás során érdemes figyelni, mivel egyszerűbbé, és így olcsóbbá teszi majd később az automatizálással kapcsolatos munkálatokat és eszközöket.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A következő leírásban egy kis összefoglalót szeretnénk adni a Vera központok használatáról, beállításairól. A lényegesebb funkciókat mutatjuk be, amiből egyrészt képet alkothatunk a Vera központokról, használatukról, kezelőfelületükről, másrészt az itt leírt információ elég ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni összeállítani és használni okosotthon rendszerünket ha Vera központot választunk rendszerünk kialakításához. Fontos kiemelni – mivel a legtöbb vezérlőközpont szoftvere folyamatosan fejlődik –, hogy jelen írás a 2020. októberi állapotot tükrözi.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

Csináld magad vs. bízd szakemberre – az örökös dilemma. Segítünk eldönteni, milyen esetekben tudod valószínűleg magad is megoldani a feladatot, és mikor jobb ha szakemberre bízod a felmérést, tervezést és kivitelezést.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A Z-Wave alapú rendszerek felépítéséről, előnyeiről EZEN oldalunkon már írtunk. Most összefoglaljuk, miért és mikor jobb választás a Z-Wave szabvány, mint bármi más alternatív megoldás. Az itt leírtak alapvetően kiállításainkon a legtöbbször feltett látogatói kérdésekre adott válaszaink alapján lettek összegyűjtve, illetve ha eszünkbe jut újabb érv, bővítjük ezt a cikket.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

.