Az intelligens otthont létrehozó és támogató készülékek, eszközök, szenzorok és egyéb megoldások beállításához, használatához szeretnénk segítséget nyújtani az alábbi tudástárral: a cikkek témákban rendezve gyűjthetőek ki, azon belül ABC sorrendben találhatóak a cikkek címei, amelyekre kattintva megnyitható a teljes cikk.

Egyes cikkek szabadon olvashatóak, a többi csak megfelelő termékregisztráció után válik elérhetővé. Ezeket az ún. „zárt” cikkeket kis lakat ikon Zárt tudástár cikk jelöli, csak bejelentkezés után válnak olvashatóvá, amennyiben beállításra került a jogosultság a regisztrációs kártya kódjával. Ennek hiányában csak a szabadon elérhető cikkek olvashatóak.

Jelenleg nem vagy bejelentkezve.


Ha már regisztráltál a Távvezérlés.hu Fórumában, akkor jelentkezz be az ott is használt login/jelszó-val, ellenkező esetben először regisztrálj a Fórumon itt...

Login:

Jelszó:
Új regisztráció »


Tudástár cikkek

 Felhasználói cikkek, útmutatók

Vera Control – Ismerkedjünk meg a Vera központokkal! [2020-10-06]

A következő leírásban egy kis összefoglalót szeretnénk adni a Vera központok használatáról, beállításairól. A lényegesebb funkciókat mutatjuk be, amiből egyrészt képet alkothatunk a Vera központokról, használatukról, kezelőfelületükről, másrészt az itt leírt információ elég ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni összeállítani és használni okosotthon rendszerünket ha Vera központot választunk rendszerünk kialakításáhozFontos kiemelni – mivel a legtöbb vezérlőközpont szoftvere folyamatosan fejlődik –, hogy jelen írás a 2020. októberi állapotot tükrözi.

A Vera központok elérhető ára sokaknak felkeltheti a figyelmét. Leírásunkkal nekik szeretnénk segíteni a Z-Wave alapú okosotthon központok összehasonlításában és kiválasztásában.

Hogy legyen egy kis fogalmunk a jelenleg hivatalosan Vera Control márkanév alatt kapható termékek gyártójáról, mindenképp érdemes pár szót szólni a cégről. Több mint egy évtizede, Mi Casa Verde (később MiOS) néven jött létre egy cég, amely az otthonautomatizálás vezérlésére fókuszált, gyakorlatilag csak vezérlőközpontokat a mai napig is. A Vera Control a MiOS márkája, illetve 2018. nyara óta a MiOS-t megvásárolta az amerikai eZLO, így a Vera is az ő márkanevük mára. A Vera már a kezdetekben is nemzetközi márka volt abban az értelemben, hogy a szoftverfejlesztés Romániában, a gyártás Kínában folyt, de a legfőbb piac az USA volt, így ott is rendelkeztek irodával. Később Ukrajnában és Kolumbiában is nyitottak irodákat, melyek a mai napig működnek. A csak nemrégen, 2017-ben alakult eZLO-val 2 éve egyesültek, így már 4 márka, több, mint 200 alkalmazott és 3 kontinensen összesen 10 iroda tartozik a vállalathoz. Továbbra is a minél több eszközzel kompatibilis vezérlőközpont és az ehhez illő felhasználóbarát szoftver létrehozása a fő célja a cégnek. Ezért a Vera központokat kifejezetten ajánljuk azoknak, akik hosszú távra terveznek, és sokféle gyártó különböző eszközét szeretnék zökkenőmentesen használni. A vezérlőszoftver a kezdetektől fogva nyitott külső alkalmazások fogadására, így nagyon sok amatőr és profi fejlesztő készített már ingyenes bővítményeket a Vera központjaihoz – jelen írás pillanatában 268 darab érhető el ITT.

 

Nézzük meg röviden, hogy egy Vera központot megvásárolva melyek az első lépések! Új központunk használatához először is indítsuk el a készüléket! Ehhez csak a mellékelt tápegységre és ethernet kábelre lesz szükségünk. Bootolás után böngészőprogramból vagy mobileszközről a Vera Mobile nevű applikáció segítségével lesz lehetőségünk elérni a központunkat. Alapvetően a Vera honlapján https://home.getvera.com/users/login vagy a mobilappban létrehozott Vera felhasználóval belépve kapunk teljes elérést a központ funkcióihoz. Azonban a Vera-k azon központok közé tartoznak, melyek a belső hálózatunkból IP-cím alapján is elérhetőek. Ez a közvetlen elérés böngészőprogramból lehetséges és lesznek olyan funkciók, amihez továbbra is szükség lesz a Vera felhasználónkkal történő belépésre, de sok alapvető funkció használható így is –  tehát nem vagyunk kiszolgáltatva annak, hogy a gyártó szervere elérhető-e éppen számunkra. Lehetőségünk van a helyi hálózaton pl. eszközök hozzáadására, beállítására, jelenetek létrehozására is. Ez a helyi elérés egyébként letiltható. Ha olyan környezetben működik a központunk, ahol sok felhasználó dolgozik egy hálózaton, és nem szeretnénk, hogy bárki jogosultság nélkül belépjen a Vera központunk kezelőfelületére, akkor lehetőségünk van a közvetlen elérés letiltására, így csak a Vera account-on (azaz interneten) keresztül lesz lehetőségünk elérni a központot. Később a felhasználók beállításainak bemutatásánál megmutatjuk ezt hol állíthatjuk be.

 

A továbbiakban nézzük meg központ legfontosabb funkcióit, beállításait! Haladjunk sorban a böngészőben bal oldalon található főmenü alapján! A mobil applikációban szinte ugyanezzel a menükialakítással fogunk találkozni. Megfelelő jogosultságok esetén a leírt beállítások ott is elvégezhetők.

 

Dashboard (Vezérlőpult)

A kezelőfelület főképernyője. Itt találhatók a legfontosabb információk otthonunkról. A képernyő felső részében az eszközök állapotáról és riasztási eseményekről tájékozódhatunk. Alatta (My Modes) a rendszerünk üzemmódjai, előre meghatározott állapotai között válthatunk. Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy okosotthonunk eszközei egy gombnyomással más-más állapotba kerüljenek. Beállíthatunk otthoni, éjszakai, távolléti és vakáció állapotokat, könnyedén definiálhatjuk, hogy melyik eszközünk milyen állapotot vegyen fel és hogyan működjön az adott módban. Pl. az éjszakai módnál beállíthatjuk, hogy az összes lámpa le legyen kapcsolva, a fűtés egy pár fokkal kisebbre legyen állítva, és a ház melyik része legyen figyelve a riasztáshoz használt szenzorokkal.

A My Shortcuts-nál egyfajta eszközök egyszerre vezérelhetők. Pl. redőnyeink egy kattintásra nyílhatnak. Az eszköz ikonján megjelenő szám jelzi, hány eszközt működtet.

A My Favorites (kedvencek). Itt azon eszközeink lesznek, melyeket a csillag ikonnal kiválasztottunk. Azokat érdemes ide tenni, amelyeket gyakran használunk, így már a főképernyőn elérhetők lesznek. Megjeleníthetjük eszközeinket szoba, típus vagy lista formában rendezve.


A mobilapp Dashboard lapján a legtöbbször használt automatizmusaink, eszközeink és kameráink jeleníthetők meg a gyors elérés érdekében. Így nem kell a menükben keresni a leggyakrabban használt funkciókat. Az elemek kiválasztásához a jobb felső sarokban levő beállítások (fogaskerék) ikonra kell koppintani, és itt kategóriánként kiválaszthatjuk a kedvenc eszközeinket.

 

Devices (eszközök)

Ez az a menüpont, amire biztosan szükségünk lesz, és talán a legérdekesebb is számunkra. Itt történik az eszközök hozzáadása, beállítása.

Egyik legfontosabb feladatunk lesz eszközök hozzáadása a központunkhoz. Cselekvő és érzékelő eszközök, melyek önállóan is működhetnek, de jellemzőbb, hogy egymással összefüggésben az általunk meghatározott szabályok és automatizmusok szerint hajtják végre az okosotthonunk folyamatait és állítják be állapotait. Például egy lámpavezérlésnek nem biztos, hogy csak annyi lesz a feladata, hogy távolról a mobiltelefonunkról kapcsolgassuk, hanem a rendszerünk fény- és egyéb érzékelői vagy akár a központ aktuális működési módja is befolyással lehet a ki/be kapcsolásra. A fényérzékelőnk által mért értékekhez igazíthatjuk, hogy a kerti lámpa csak sötétben kapcsoljon fel, de csak akkor, ha a szenzorunk mozgást érzékel, és mindezt csak abban az esetben, ha az otthon üzemmód jelzi, hogy valaki otthon van a családból.

A hozzáadás (párosítás) lépései:

 • Kattintsunk az Add Device gombra!

 • A megjelenő, funkciók szerint csoportosított listában keressük meg a párosítani kívánt eszközünket. Ha nincs a listában, akkor válasszuk a Generic Z-Wave device lehetőséget!

 • A megjelenő üzenetnél kattintsunk a Next gombra.

 • Elkezdődik a párosítási folyamat. A párosítandó eszköznek ajánlott 3 méter távolságon belül lennie a központhoz.

 • Az eszközünkön nyomjuk meg a párosításhoz szükséges gombot olyan módon, ahogy az eszköz használati leírásában leírták (általában 1 vagy 3 gombnyomás)!

 • Ha a párosítás sikerült, akkor nevet adhatunk az eszköznek és kiválaszthatjuk, hogy lakásunk melyik helyiségében lesz elhelyezve.

Sikeres párosítás esetén visszatérünk a Device menübe, és itt új eszközünk már látszani is fog és használható. Az eszköz Settings gombjára kattintva a beállításokhoz jutunk. Itt az eszköz típusától függően számos beállítási lehetőség áll rendelkezésre. Ezek közül ami számunkra leghasznosabb lehet, azok az eszköz működési paraméterei – amit általában az eszközleírások Parameters leírásában találunk meg –, valamint az eszköz asszociációs csoportjainak kezelése. Ezeket a beállításokat a Device Options menüpont Configuration settings és Associations részében állíthatjuk. Ezen beállítások részletesebb leírására későbbi cikkeinkben visszatérünk. A Settings menü almenüpontjaiból (és sok egyéb funkciókból is) a legtöbb esetben egy Back gombra kattintva léphetünk vissza egyszerűen. (Ez nem a böngésző vissza gombja!) A Settings további menüpontjaiban az eszközhöz tartozó események naplóját tekinthetjük meg, bizonyos eseményekhez tartozó értesítéseket állíthatunk be és az eszközhöz kapcsolódó automatizmusok beállításához ugorhatunk.

 

Cameras (Kamerák)

Ebben a menüben az előző eszközök menüköz hasonlóan IP-kamerákat adhatunk hozzá a központunkhoz és végezhetjük el a beállításokat. (A központokon kívül még IP-kamerákat is kínál a Vera gyártója VistaCam márkanév alatt.)

 

Scenes

Magyarul jelenetek-nek fordítható, de mi szívesebben fogjuk a folyamat vagy automatizmus szót használni, mert talán ezek fejezi ki jobban az ebben a menüpontban létrehozható kis programok egymás után futó parancsainak folyamatát. Itt mondhatjuk meg az eszközeinknek, hogy milyen esemény hatására milyen állapotba kerüljenek. Tulajdonképpen itt tanítjuk meg okosotthonunkat, hogy hogyan működjön. Például ha egy mozgásérzékelőnk mozgást jelez, akkor kapcsolódjon fel egy adott lámpa, és pár másodperc múlva kapcsolódjon le.

Hozzunk létre egy új automatizmust!

 • Kattintsunk az Add Scene gombra!

 • Első lépésben választhatunk három működési megoldás között.
  Az első Device esetben az eseménysor indítója egy eszközünk valamilyen állapota vagy mért értéke lesz. Ez lehet akár egy kapcsoló ki/be állapota, vagy mondjuk egy multiszenzor valamelyik mért adata (hőmérséklet, fény, páratartalom, stb.), amikor eléri a kívánt értéket.
  Második esetben (
  Schedule) egy beállított egyszeri vagy ismétlődő időpont esetén bekövetkező, vagy bizonyos időnként ismétlődő esemény beállítására van lehetőségünk.
  A harmadik lehetőség (
  Manual) a kézzel indítható automatizmus. Ilyenkor bármelyik kezelőfelületen (akár mobiltelefonon) egy kattintással indíthatunk egy általunk meghatározott folyamatot.

 • Következő lépésben állítsuk be a folyamatindító eseményünket, akár egy eszköz állapotáról, akár egy idő beállításról van szó! Példaként nézzük meg, hogyan állítjuk be, hogy egy fényérzékelő egy érték alatt kapcsolja fel a lámpánkat!

 • Válasszuk ki a fényérzékelőt, amelynek a mért értéke fogja indítani az eseményt!

 • Válasszuk ki, hogy egy bizonyos érték alatt, felett vagy valahány százaláéknyi eltérés esetén induljon az esemény!

 • Példánkban 50 lux alatti indítást szeretnénk. Kiválasztjuk, beírjuk és továbbmegyünk a Validate gombbal.

 • A következő lapon további feltételeket adhatunk meg, vagy tovább megyünk a Next Step gombbal a működtetni kívánt eszközök beállításához.

 • A Select Devices gombbal kiválaszthatjuk az eszközt (akár többet is). Tovább a Next gombbal!

 • A következő lapon kiválasztjuk, hogy az eszköz(eink) melyik állapotába kerüljön az automatizmusunk során. Ezután Validate gomb!

 • Az Add delayed action lehetőséggel beállíthatunk további eseményeket, amiket szeretnénk ha az előbb beállított lámpa bekapcsolással együtt megtörténne, de akár egy késleltetett esemény is beállítható. Például, ha a lámpánk felkapcsolása után egy perccel szeretnénk ha lekapcsolódna, akkor itt a Wait for... lehetőséget választva beállíthatjuk a várakozási időt. Majd ezután egy újabb eszköz újabb állapotát, ami a várakozási idő letelte után fog végrehajtódni.

 • Ha mindent beállítottunk a Next Step gombbal az eseménysorunk vagy automatizmusunk véglegesítéséhez érkezünk meg.

 • Itt beállíthatunk egy nevet az automatizmus azonosítására, választhatunk hogy otthonunk melyik helyiségéhez fog tartozni, beállíthatjuk, hogy csak bizonyos üzemmódokban múködjön, vagy hogy az eseménysor futásakor melyik felhasználó kapjon értesítést. (Ez riasztási eseményeknél fontos lehet). Vagy akár LUA-kódot is írhatunk, ha valamelyik eszköz a előző varázsló folyamatban nem elérhető tulajdonságát szeretnénk kihasználni. A LUA kódírás programozói ismereteket igényel, általános hétköznapi használat során nem lesz rá szükségünk – de néhány komolyabb központ, így a Vera is, erre is fel van készítve.

 • A Finish gombbal lezárjuk és létrehozzuk a készített automatizmust.

A lejátszás (>) gombbal ki is próbálhatjuk, illetve itt kézzel bármikor elindíthatjuk a megírt folyamatot. De ha más eszközök eseményeihez vagy idő beállításhoz indítva készítettük, akkor innentől kezdve a beállított esemény hatására automatikusan mindig le is fog futni az eseménysor.
A sor elején található bekapcsoló gomb ikonnal (Deactivate/Activate Scan) inaktívvá is tehetjük automatizmusunkat, ha valamilyen okból nincs szükség a futtatására. És természetesen ugyanígy vissza is kapcsolható (aktiválható), ha megint szükség lesz rá. De a Remove gombbal véglegesen is eltávolíthatjuk.

 

Energy

Energiagazdálkodási, fogyasztási információk egy külön aktiválható plugin segítségével.

 

Additional Services

Itt a Vera Accont-unk és a VeraProtect biztonsági megfigyelő szolgáltatás érhető el. Valamint egy support oldal, ahol sok információt találunk eszközök használatáról és kapcsolódó szolgáltatásokról.

 

Settings

A központ alapbeállításait itt találjuk. Otthonunk helyiségeit megadhatjuk, így az eszközök szobánként csoportosítva jobban átláthatók lesznek. Ügyfélszolgálati információkat is itt találunk. Nyelvet, időzónát, földrajzi helyet választhatunk. Hálózati és biztonsági mentési beállításokra van lehetőség.
A Z-Wave beállításoknál információkat, beállításokat és adminisztrációs feladatok indítási lehetőségeit találjuk.
A By default the controller should automatically configure devices beállítással alapértelmezettre állíthatjuk, hogy a központunk automatikusan konfigurálja az eszközöket.
Poll Nodes – A központ jelentéseket kérdez le az eszközöktől. A lekérdezések módja és gyakorisága itt konfigurálható.
A Firmware képernyő lehetővé teszi a vezérlő firmware-ének frissítését, vagy akár testreszabott verzió használatát.

 

Apps

Applikációk, pluginek adhatók a rendszerünkhöz (lásd fentebb a bevezetőben), amellyel a legkülönfélébb eszközöket tehetünk okosotthonunk részévé. Dune HD, Sonos, Denon, Onkyo, Squeezebox, Tesla Car, Hikvision, Honeywell, Paradox, Somfy – egy pár példa a támogatott márkák közül. Ezen túl DLNA-eszközök, napelemrendszerek, öntözőrendszerek, stb. támogatása is rendelkezésre áll.

 

Users & Account Info

Ebben a menüpontban van lehetőségünk a felhasználók tulajdonságainak, jogosultságainak, értesítési szabályainak testreszabására.
A Security menüpontban egyből az első beállításnál már találkozunk is azzal a lehetőséggel, amit a cikk elején említettünk. A Secure my controller engedélyezése letiltja a helyi hozzáférést a központunkhoz, így már csak felhasználónévvel bejelentkezve a Vera account-on keresztül érhetjük el.
A Unit Settings menüben találjuk a nyelvi és területi beállításokat. Magyar nyelv a cikk írásának időpontjában (2020. október) nem elérhető, de dolgozunk rajta, így a kezelőfelület előbb-utóbb magyar nyelven is használható lesz.

 

A Vera központok elérhető árukkal, könnyű, átlátható kezelhetőségükkel és a számtalan közösségi bővítménnyel előkelő helyet érdemeltek ki az okosotthon központok kínálatában. Ha valaki elérhető árú megoldást keres okosotthon létrehozására, akkor jó megoldás a Vera központok választása. Természetesen, mint minden más központnál itt is a későbbiekben bármikor tovább bővíthető a rendszerünk. A rendelkezésre álló eszközök és a Vera plugin-jei pedig lehetővé teszik, hogy tényleg csak a fantázia szabjon határt okosotthonunk kialakításában.

A legtöbb esetben igen, legfeljebb a régi riasztóközpontot nem használjuk majd. Valóban, mi is fontosnak tartjuk, hogy ha már okos otthonunk lesz, mindent programozhatunk és távolról ellenőrizhetünk, vezérelhetünk, akkor a riasztórendszer ne legyen mindettől független, csak külön működő és monitorozható egység.
tovább a teljes cikkhez...

2020. szeptembere óta a Danalock (vagy Danalock Universal Module V3) + Danabridge + Danapad (V3) konfiguráció mellett megoldható, hogy a lakás tulajdonosa – aki pl. rendszeresen bérbe adja az ingatlant – ideiglenes, de akár állandó PIN-kódot tud az ajtózárhoz rendelni távolról is. Ez a funkció csak a Danabridge-en keresztül működik, így hiába vezérlehetjük a Danalock V3 zárunkat pl. a Z-Wave-es vezérlőközponton keresztül, amit távolról is elérhetünk, a PIN-kód modosítását nem tudjuk megoldani mindaddig, amíg egy Danabridge nem csatlakozik az internetre.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

Az egyik legnagyobb és vélhetően a leghosszabb távra szóló beruházás az okos rendszerünk központja. A pár tízezer forintos megoldásoktól a több százezer forintos változatokig széles a kínálat. A Távvezérlés.hu-n elsősorban olyan típusokkal foglalkozunk, amelyeket mi jónak tartunk (mivel mi magunk is próbáltuk vagy most is használjuk), illetve emelett könnyen beszerezhetőek beszállítóinknál, jó a gyártói támogatásuk.
tovább a teljes cikkhez...

Akár új ingatlanba, akár felújításon átesettbe költöznénk be, mi a Távvezérlés.hu-n azt javasoljuk, hogy előbb használjuk egy ideig a lakást/irodát, mielőtt nekilátnánk az okosításának. Egyrészt van elég más teendőnk a beköltözésig, és bizonyosan lesznek előre nem várt kiadásaink is, másrészt valamennyi használat után érezzük majd valóban, mit is érdemes kényelmesebbé, gazdaságosabbá, felügyelhetővé tenni (mert bizonyosan felesleges pl. minden fali konnektort vezérelhetővé alakítani). Van azonban pár dolog, amire már az építéskor vagy a felújítás során érdemes figyelni, mivel egyszerűbbé, és így olcsóbbá teszi majd később az automatizálással kapcsolatos munkálatokat és eszközöket.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A következő leírásban egy kis összefoglalót szeretnénk adni a Vera központok használatáról, beállításairól. A lényegesebb funkciókat mutatjuk be, amiből egyrészt képet alkothatunk a Vera központokról, használatukról, kezelőfelületükről, másrészt az itt leírt információ elég ahhoz, hogy el tudjuk kezdeni összeállítani és használni okosotthon rendszerünket ha Vera központot választunk rendszerünk kialakításához. Fontos kiemelni – mivel a legtöbb vezérlőközpont szoftvere folyamatosan fejlődik –, hogy jelen írás a 2020. októberi állapotot tükrözi.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

Csináld magad vs. bízd szakemberre – az örökös dilemma. Segítünk eldönteni, milyen esetekben tudod valószínűleg magad is megoldani a feladatot, és mikor jobb ha szakemberre bízod a felmérést, tervezést és kivitelezést.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

A Z-Wave alapú rendszerek felépítéséről, előnyeiről EZEN oldalunkon már írtunk. Most összefoglaljuk, miért és mikor jobb választás a Z-Wave szabvány, mint bármi más alternatív megoldás. Az itt leírtak alapvetően kiállításainkon a legtöbbször feltett látogatói kérdésekre adott válaszaink alapján lettek összegyűjtve, illetve ha eszünkbe jut újabb érv, bővítjük ezt a cikket.
tovább a teljes cikkhez...

A cikk csak regisztráltak számára, bejelentkezve válik olvashatóvá!

.