Z-Wave 500-ra váltott a Fibaro két reléjénél

Pár hónapja, a Home Center 3 piacra dobásával a Fibaro végre modernizálta nagyobbik központját, mostantól pedig a két legnépszerűbb vezérlőmodulját (reléjét) is Z-Wave 500-as chippel kínálja. Ezen cikkünkben bemutatjuk az új Smart Modul és Double Smart Modul termékeket, melyek már fel is kerültek kínálatunkba, partnereinknél megvásárolhatóak. Olvasd el a részleteket, és kiderül, hogy milyen előnyöket kínál ez a két modul az elődökhöz képest, illetve mi kell ahhoz, hogy maximálisan kihasználhassuk (megsúgjuk: legalább Z-Wave 500-as vezérlőközpont)! 

Ha vezérlőmodulokról van szó az okosotthon kapcsán, akkor alapvetően relékről beszélünk, amelyek – általában a fali kapcsoló, konnektor mögé, azok szerelvénydobozába beépítve – különböző berendezéseket vezérelnek, kapcsolnak, áramot adnak számukra. Így tudja egy „okosított” konnektor szabályozni a csatlakoztatott állólámpánk fényerejét, vezérlőközpontunk parancsai ezeken a modulokon keresztül működtetnek egy mennyezeti lámpát, egy LED-szalagot, a redőnyöket, a szellőzés, tehát gyakorlatilag bármit, amit eddig csak manuálisan tudtunk kapcsolni. Minél kisebb egy ilyen beépíthető relé modul, annál könnyebb a dolga a villanyszerelőnknek a beépítésekor, annál könnyebben elfér egy kábelekkel megtöltött szerelvénydobozban.

A vezérlőmoduloknak igen sok fajtája létezik (1, 2 vagy akár jóval több áramkörös, redőnyvezérlő, fényerőszabályzós, stb.), és nem mindegyiket a falban lévő szerelvénydobozba tervezték, hiszen kerülhetnek pl. a kismegszakítók mellé a DIN-sínre is. A Fibaro moduljai alapvetően a szerelvénydobozba, a kapcsolók mögé készültek, ez formájukból is látszik. Viszont a gyakorlatilag azonos készülékházakon belül különböző elektronika lehet, nem csak a funkciókat, de mondjuk a Z-Wave chipet is tekintve.

Mai hírünk aktualitása, hogy a Fibaro leváltja a Z-Wave 300-as chipeket használó moduljait, most éppen a Relay Switch (1×2,5kW) és a Relay Switch (2×1,5kW) gyártása szűnik meg. Természetesen nem maradnak utódok nélkül, de azok már a Z-Wave 500-as elektronikát használják – végre –, illetve a kétáramkörös típus nevébe bekerült a „double” (dupla) kifejezés, nehezebb így „mellényúlnunk”.

Az új, immár Z-Wave 500 alapú modulok Smart Modul és Double Smart Modul néven kerültek fel kínálatunkba. Az eszközök funkciójukat tekintve a jelátvitel távolságának növekedésével és további beállítási lehetőségekkel bővültek. Illetve, már nem csak 240 Volt lehet a tápfeszültség, hanem üzemeltethetjük a modulokat akár egyenfeszültségről is (24–30VDC). Viszont az eszközök legfontosabb tulajdonságai továbbra is változatlanok:

A kibővített csatlakozóknak köszönhetően (IN sorkapocs) lehetőségünk van száraz kontaktussal történő kimeneti vezérlésre, vagy akár a vezérelni kívánt kütyünk kapcsolására is (ebben az esetben szabadon választott feszültségszintet alkalmazhatunk 0–230VAC/DC).
Nézzünk pár példát, mit is jelent ez a gyakorlatban:

  • Ha rendelkezünk elektronikával vezérelt kertkapuval, az elektronikához illesztve a kaput okosotthonunkról is tudjuk majd nyitni/zárni.
  • Az előző példához hasonlóan vezérelhetjük a személyi bejáratra használt kiskaput is, itt akár a kaputelefon elektronikájára vagy közvetlenül a mágneszárra is csatlakoztatva a modulunkat.
  • Ha megfelelő szellőztető rendszerrel rendelkezünk, akár két fokozatban is kapcsolhatjuk a szellőztetés erősségét, amit egyéb szenzorok méréseivel (légminőségmérés) is összerendelhetünk. 
  • Ha van egy régi Hi-Fi erősítőnk, ami még megfelelően működik, de nem okos, akkor nem tudjuk vezérelni. A Smart Module segítségével a készülék kapcsolóira forrasztva egy pár vezetéket távolról is képesek leszünk irányítani megszokott eszközünket.
  • Gyakorlatilag bármilyen kütyüt (elektronikus eszközt) automatizálhatóvá tehetünk, aminek az elektronikájához hozzáférhetünk és a kapcsolóihoz tudunk vezetékkel csatlakozni. Ami nem vezérelhető se az informatikai hálózatról sem pedig egy infra távirányító parancsaival, de vannak rajta gombok, amiket megnyomva a kívánt szolgáltatást kapjuk, azt az eszközt ezzel a módszerrel be tudjuk vonni az okosotthon rendszerbe.

Ideje volt már az új termékgeneráció megjelenésének, hiszen régóta piacon vannak gyorsabb és erősebb kommunikációt támogató (Z-Wave 500) eszközök más gyártóktól, sőt, érkeznek már a Z-Wave 700-at használók is. Természetesen, a gyorsabb működéshez gyorsabb vezérlőközpontra is szükségünk lesz, mivel itt is „kettőn áll a vásár”: egy Z-Wave 300-as központ mellett (pl. Fibaro Home Center 2) nem igen tudjuk kihasználni az újabb Fibaro modulok 500-as chipjének képességeit. (A különböző Z-Wave platformokat előző hírünkben viszonylag alaposan összehasonlítottuk.) A Fibaro a Home Center 3-mal már Z-Wave 500-ra váltott a vezérlőközpont terén, most következnek a további eszközei, melyek közül a két legnépszerűbb relé mostantól kipipálható.

Aktuális Fibaro-kínálatunk: link...

.