Új, dizájnos termosztátok a Heatit-től

A Heatit termosztátjai eddig is közkedveltek voltak a Z-Wave-es okosotthonok tulajdonosai körében. Fali és elemes modelljeik is nagyon sok háztartásban irányítják a kazán és/vagy a fűtéskörök működését. Most egy új fali termosztát érkezik a márka kínálatába, Z-TRM6 néven. Még elegánsabb és modernebb dizájn, Z-Wave 800 chip és más extrák...

 

 

A Z-TRM6 újdonságait értelemszerűen a jelenlegi „csúcsmodell”, a Heatit Z-TRM3 tulajdonságaihoz érdemes hasonlítani. Mivel egy fali termosztátról van szó, amely elsősorban elektromos (max. 16A-t igénylő) fűtési/hűtési rendszerek (pl. padlófűtés) vezérlésére készült, forradalmi újdonságokat felesleges várni, de mind a külső, mind a belső kialakítás terén van említésre méltó változás.

 

Külső megjelenés

A Z-TRM3 modellek érdekessége az, hogy kikapcsolt kijelző mellett nem is lehet látni, hogy van egyáltalán képernyője a termosztátnak, a LED-ek az egyetlen elemből álló előlapot átvilágítva jelentették meg az információt aktív kijelzés esetén. A Z-TRM6 egy különálló, (matt) fekete kijelzőpanelt kapott, amely elválik még a matt fekete termosztát esetében is az előlap többi részétől. Az egyelőre még csak a RAL9003 árnyalatban kapható fehér kivitel előlapját a fekete kijelző természetesen még markánsabban meghatározza. Az új kijelző előnye, hogy már egyszerre képes megjeleníteni a mért és a kívánt (beállított) hőfokot is, ez gyorsabbá teszi a manuális használatot. Változott a termosztát kerete is; a korábbi lekerekített sarkak helyett az aktuális divat szerint modernebb éles szögben találkoznak az oldalak. A keret most már egyetlen téglatest, a Z-TRM3 esetében a falhoz közeli fele kisebb méretű volt, így egy lebegő érzést adott a megjelenésnek, kicsit viszont talán nehezítette a keret letakarítását, portalanítását. A fal síkjából kiemelkedő keret és az annál vastagabb elektronikát tartalmazó középső rész összesen 21,3 mm-t tettek ki az eddigi modellnél, a Z-TRM6 esetében 22 mm-t emelkedik ki a falból a termosztát.

 

 

Ahogy azt a falra kerülő Heatit szerelvényeknél megszokhattuk, a System 55 rendszert támogatva készülnek, azaz más szerelvénygyártók hasonló sorolókereteibe is beleillenek, sok ismert kapcsolócsalád kapcsolói és konnektorai mellé tehetünk a falra 2-es, 3-as, stb. keretekbe akár egy Z-TRM6 termosztátot is, megőrizve így a fali kapcsolók, konnektorok egységes megjelenését, sorolhatóságát. A Heatit fényerőszabályzós kapcsolójához, nyomógombjaihoz és a nemrég bemutatott fali hőszenzorjaihoz hasonlóan – ellentében a korábbi fekete vagy fehér Z-TRM3-mal – a Z-TRM6 termosztát várhatóan 3 színárnyalatban (matt fekete, RAL9003 és RAL9010 fehérek) lesz elérhető, de jelen pillanatban még csak a fekete és a RAL9003 rendelhető.

 

A matt fekete Z-TRM6 remekül illik a manapság divatos matt fekete csaptelepekhez, fürdőszobai színekhez...

 

 

...a fehér és vajszínű változat pedig pl. a világos, modern ajtókhoz passzolhat

 

Belső elektronika

Egy 2023-ban megjelenő Z-Wave-es készülék esetében nem meglepő, hogy a legújabb Z-Wave 800-as chipre épül a termék, így a legtakarékosabb, legbiztonságosabb és legnagyobb hatótávú vezeték nélküli kapcsolatot várhatjuk el tőle. 5–40ºC között képes mérni, hiszterézise továbbra is 0,3–3,0ºC között állítható. A kijelző alatt itt is érintőgombokat találunk, így az előlap egyetlen síkot alkot, könnyen tisztítható és nem juthat be semmi a gombok körül a készülék belsejébe. A belső hőmérő mellett a Z-TRM6 mellé is kapunk egy külső (alapvetően a padlóba szánt) hőszenzort, illetve itt is van egy külön bemenet egy harmadik érzékelő számára is, pl. egy fali hőmérőnek. Ez hasznos lehet, ha nagyobb helyiség távoli részeinél is garantálni szeretnénk az kívánt hőfokot, vagy ha a termosztátot a láthatóság és kezelhetőség érdekében csak olyan (pl. huzatos) helyre tudjuk elhelyezni, ahol nem praktikus mérni a helyiség hőmérsékletét. A max. 3 hőszenzor adatainak felhasználása szabadon beállítható a Z-TRM6-on, így bizonyosan megoldható, hogy a nekünk tetsző módon határozza meg és menedzselje a szobák hőmérsékletét. Újdonság, hogy itt még többféle hőszenzor is használható (6/8/10/12/15/22/33/47/100 kΩ-os is), mint a Z-TRM3 esetében, így szinte biztos, hogy egy már meglévő, korábban beépített szenzor is csatlakoztatható lesz.

A fűtésvezérlés terén új funkció az úgynevezett PWM (pulse-width modulation) vezérlési mód, így még többféle fűtési megoldás, fűtő-hűtő készülék mellé használható a Heatit új termosztátja. A működési módok nem változtak: fűtés, hűtés és ECO választható ki a Z-TRM6-on. Tehát télen-nyáron használható ott, ahol meleg és hideg vizet is képes keringtetni a rendszer, évszaktól függően. A korábbi Heatit termosztátokhoz hasonlóan az újdonság is képes érzékelni a nyitva hagyott ajtót vagy ablakot (azaz, amikor igen gyorsan megváltozik a helyiség hőmérséklete), így ha ez a funkció engedélyezve van, akkor nem indítja el feleslegesen pazarló módon a fűtést vagy hűtést.

 

A Z-Wave hálózat működését ismerőknek lehet hasznos információ, hogy a Z-TRM6 akár 10 másik Z-Wave-es eszközzel is asszociálható (azaz azokat közvetlenül vezérelni képes), így több termosztát szinkronizálható (akár radiátortermosztátotok is állíthatóak a falról), vagy egyéb relék (pl. a keringtető motor, kazánindító) vezérelhetőek bármilyen vezérlőközpont és programozás nélkül is.

 

A matt fekete Heatit Z-TRM6 adatlapja
A RAL9003 fehér Z-TRM6 adaptlapja

Aktuális Heatit-kínálatunkért kattints ide!

 

.