Tényleg 10 évig bírják a Sensative Strips elemei?

A Sensative legalább 10 év élettartamot ígér a Strips nevű ultravékony érzékelőinek. A Strips-ek elemei nem cserélhetők, egy beépített áramforrást tartalmaznak, mely az eszköz „aktiválása” után az ígéretek szerint több mint 10 évig működik. Az energiafogyasztás-elemző eszközök fejlesztésével foglalkozó Qoitech cég letesztelte a Sensative Strips érzékelők energiafogyasztási tulajdonságait, illetve a beépített elemek várható élettartamát.

A Sensative által forgalmazott Strips vezeték nélküli érzékelőket már biztosan sokan ismerik. Mi is többször bemutattuk őket, sőt nemrég adtunk hírt a második generációjuk, a már Z-Wave 700-as chipet tartalmazó széria megjelenéséről is. Nyitásérzékelőjük az ultravékony (csupán 3 mm vastagságú) Strips Guard, melyet láthatatlanul helyezhetünk el ablakok és ajtók tok és nyílószárny közötti réseibe, így észrevétlenül jelzi nekünk a nyílászárónk nyitott vagy zárt állapotát. A Strips érzékelők beépített tápellátással működnek – elemeik nem cserélhetők, de gyártójuk 10 év élettartamot ígér a használatukra.

IoT és okoseszközök fejlesztése során az egyik fő szempont az energiahatékonyság. Az energiafogyasztást vizsgáló berendezések bonyolultak, költségesek és csak kevés hardverspecialista számára érhetők el, így a tesztelés a legtöbb vállalat számára időigényes fejlesztési lépés. Az IoT termékek elemeinek várható élettartama függ az akkumulátor kapacitásától és a hardverbeállítástól, de nagymértékben a rendszer tulajdonságaitól és viselkedésétől is.

A Qoitech egy energiafogyasztás-elemző eszközök és szoftverek fejlesztésével foglakozó svéd cég. Termékei segítségével az IoT és okoseszközöket gyártó cégek a tervezéskor vizsgálhatják és optimalizálhatják a fejlesztés alatt álló termékeik energiafogyasztását. A Qoitech a Sensative Strips-ek elemélettartamának teszteléséhez az Otii nevű, egyszerűen használható, fogyasztásmérő és -elemző rendszert használták.

A tesztet két különböző környezetben végezték: az egyikben közvetlenül a vezérlőközponttal kommunikáltak a Strips érzékelők, míg a másikban Z-Wave jelerősítőkön (extendereken) keresztül.
A teszt mindkét esetben 12 nyitási és 12 zárási esemény szimulálását tartalmazza 24 órás mérési periódus alatt. A nyitási és zárási események Z-Wave kommunikációt indítanak a központ irányába, valamint a Strips ébredési periódusonként jelentést is küld az állapotáról. Ez alapértelmezetten 24 óra a Sensative Strips esetében.

Az Otii rendszerrel végzett tesztelés megerősítette, hogy a Sensative a Strips-ek élattartamára tett ígérete valós. Vagyis a Strips beépített elemeinek élettartama 10 év, vagy akár több is lehet egy átlagos Z-Wave hálózatban. A tesztelésből azonban az is kiderül, hogy a nagyobb hálózatoknál a vezeték nélküli eszközök közötti kommunikációja bonyolultabb, és az alacsony jelerősség vagy a jelerősítők használata hatással lehet az akkumulátor teljesítményére.

A teszt részletes angol nyelvű dokumentációja innen tölthető le: link...
Aktuális Sensative-kínálatunk: link…

.