Teljes a Heltun termékek SmartThings-támogatása

Mostantól már a Heltun termosztátjai is teljesen kompatibilisek a kb. 1 éve megújult SmartThings platformmal, miután a héten megjelentek az Edge meghajtóprogramok ezen eszközökhöz is. Valamennyi Heltun termék 2022. márciusa óta használható volt a Samsung okosotthon-rendszerével, amely azonban teljesen új szoftveres alapokra kezdett el áttérni annak érdekében, hogy minél több folyamat a felhasználó saját vezérlőközpontján futhasson, ne a SmartThings szerverein. Ez az átállás extra feladatot adott az okoseszközök gyártóinak is.

Nem sokkal az után, hogy a Heltun elvégezte a „házi feladatát” és megszerezte a SmartThings-minősítést valamennyi Z-Wave 700-as termékére, megkezdődött a SmartThings platform átalakítása. Ennek eredményeképpen mára már alapvetően a gyártók feladata, hogy gondoskodjanak a megfelelő illesztőprogramokról (Edge driver-ek) termékek mellé, és ezeket elérhetővé tegyék vásárlóik számára (lásd ezzel kapcsolatos cikkünk ITT). Így nem csak annak örülhetünk, hogy gyorsabbá és stabilabbá vált a SmartThings alapú okosotthon működése annak köszönhetően, hogy majdnem minden feladat lokálisan, a saját vezérlőközpontunkon – a Samsung szervereinek segítsége nélkül – fut, de nincs szükség arra, hogy hosszadalmas folyamattal az egyes gyártók minősítést kapjanak a SmartThings-től; bármikor elkészíthetik a kompatibilitást biztosító Edge drivereket, bármikor módosíthatják azokat.

A gyártó által készített illesztőprogramok garantálják azt is, hogy az adott Z-Wave-es eszköz minden tulajdonsága teljes mértékben kihasználható legyen az egyedi Z-Wave paraméterek beállíthatósága miatt (Zigbee eszközöknél nincsenek ilyen lehetőségeink). Hogy ennek milyen nagy lehetősége van, azt talán jól mutatja, hogy a Heltun termosztátjaiban 58(!) paraméterrel módosíthatjuk a működést. Ezek a paraméterek az eszközben tárolódnak, beállítások azonnal módosítja a működést, függetlenül a vezérlőközponttól. Pl. egy Z-Wave paraméterrel adhatjuk meg a termosztát számára, hogy milyen ellenállású hőmérsékletszenzort csatlakoztattunk, ennek köszönhetően fog helyes hőmérsékletadatot jelezni, számolni a megmért ellenállásérték alapján. Hasonlóan, Z-Wave paraméterrel állítható be a termosztát kijelzőjének fényereje vagy éppen a relé működése (normál állapotban nyitott vagy zárt). Jól látható, hogy egy Z-Wave eszköz paramétereinek használata nélkül képességeinek csak töredékét tudnánk kihasználni a legjobb vezérlőközponttal is. Bár a SmartThings rendszerben számtalan általános illesztőprogram működik (pl. általános „Z-Wave kapcsoló”), ezek nem tudnak hozzáférést biztosítani a Z-Wave paraméterekhez – mivel azok teljesen gyártóspecifikusak –, így csak az alapfunkciók fognak működni, nincs lehetőségünk a gyártó által készített illesztőprogramok nélkül a finomhangolásra egy Z-Wave eszköz kapcsán.

De térjünk vissza cikkünk apropójához! A héten új Edge-driver csatornát indított a Heltun (EZEN cikkünkben már a friss link látható), amelyen két driver-t is tartalmaz; egyet a termosztátokhoz (Heltun Thermostat Drivers) és egyet a relékhez és kapcsolókhoz (Heltun Switch Drivers):

Nem csak a termosztátok illesztőprogramjának örülhetünk, de a kapcsolóké és reléké is frissült. Mostantól beállíthatók ezeknél a Z-Wave asszociációk, tehát közvetlenül (a vezérlőközpont kihagyása nélkül) is kommunikálhatnak más Z-Wave eszközökkel a hálózatunkban. Tehát egy padlófűtés kapcsolására használt Heltun High Load switch asszociálva egy mobil termosztáttal máris megoldja egy szobában a fűtés szabályozását akkor is, ha valami gond van a vezérlőközponttal. Vagy éppen egy Heltun Touch Panel Switch Duo fali kapcsoló nem csak a WC világítását kapcsolja a saját reléjével, de egy hozzá asszociált másik, tetszőleges relét is, amely pl. a szellőzőventilátort vezérli.

Asszociációs paraméterek egy Heltun fali kapcsolóinál a SmartThings alkalmazásban

A fentiek alapján tehát aktuális Heltun-kínálatunk valamennyi terméke 100%-ban kompatibilis az összes vezérlőközpontunkkal, immár az SamrtThings alapú Aeotec Smart Home HUB-bal is! Apropó, észrevetted, hogy most mindössze 1000 Ft-tal drágábban az Aeotec kamerájával együtt is megkapod a SmartThings központunkat? Soha nem látott, kiváló alkalom, hogy elkezd otthonod okosítását!

.