Takarékossági tipp: világítás egy okosotthonban – mozgásérzékelés, időzítés

Újabb takarékossági tippünk a világítás korszerűsítésével foglalkozik. Otthonainkban sok olyan helyiség van, ahol a világítás nincs állandó használatban. Ilyenek például a folyosók, közlekedők, előterek, lépcsőházak, kamrák, pincék, stb., melyeknek világítása így jellemzően nagyon kevés ideig van felkapcsolva. Egy folyosó vagy lépcsőforduló megvilágítására csak pár másodpercig van szükségünk, addig, ameddig valaki áthalad a helyiségen. És akkor is csak olyan fényerővel, amit az éppen aktuális körülmények megkívánnak. Egy okosotthonba illesztett világítással az ilyen jellegű elvárások tökéletesen biztosíthatók és optimalizálhatók. Így nem csak a komfortérzetünk növekszik, hanem jelentős megtakarítást érhetünk el otthonunk (vagy akár munkahelyünk) energiafogyasztásának ezen részében is.

A bevezetőben említett világítási helyzetek lakásunk nagyobb részére jellemzőek. Kevés olyan helyiség van egy otthonban, ahol állandó világításra van szükségünk. Talán a nappali lehet az egyetlen ilyen, hiszen már akár a hálószobában is hasznát vehetjük egy automatizált irányfénynek, ami csak akkor és annyi ideig és olyan fényerővel kapcsol fel, ami pont elég arra, hogy az éjszaka közepén elinduljunk a mosdóba. De a konyhánkban sem biztos, hogy a teljes világítást fel kellene kapcsolni, ha csak egy pohár vízért lépünk oda a konyhapulthoz. Ilyenkor elég lehet a konyhapult világítását pár másodpercre felkapcsolni, és miután távozunk onnan, már le is kapcsolhat. És persze itt lehetne felsorolni a már említett (közlekedő) helyiségeket, ahol valóban csak másodperceket töltünk. Az is fontos szempont lenne, ha ezek a világítótestek nem maradnának felkapcsolva a pár másodperces használat után.

Kisebb gyermekek szobájában gyakran van igénye a „tulajdonosának” arra, hogy ne kapcsoljuk le a villanyt, amíg el nem alszik, mert fél a sötétben. Remek megoldás ilyenkor a dimmelhető (állítható fényerővel bíró) világítás, amely a normál fényereje helyett mondjuk csak 10%-os teljesítménnyel világít, azaz kb. 90%-ot megtakarít a fogyasztásában. Ennél is ideálisabb viszont, ha a gyerekszobából távozva pl. este 8 után a villanykapcsolót lekapcsolva a lámpa először 10%-os fényerőre vált, majd pl. 15 perc múlva teljesen kikacsol – vagy éppen 15 perc alatt fokozatosan csökkentve a fényerejét kapcsol ki – ne kelljen halkan visszalopakodunk lekapcsolni a lámpát a gyermek elalvása után. Egy okosotthon-központtal vezérelt lámpa esetében gyerekjáték beállítanunk egy ilyen szabályt:

„Ha az aktuális időpont több mint 20 óra és a gyerekszoba lámpa kapcsolója KI állapotra lesz billentve, akkor a lámpa fényere legyen 10%-ra állítva, majd 15 perc múlva kapcsoljon ki!”

És hogy mindezt miért egy okosotthon-rendszerben érdemes megvalósítani, és nem egyszerűbb mozgást érzékelő kapcsolókkal vagy lámpákkal, fali RGB szabályozókkal? Hosszasan lehet sorolni az indokokat, ha még nem derültek volna ki. Nézzük sorban!

Az egyszerűbb, hagyományos eszközök valószínűleg csak egyetlen funkciót fognak ellátni egyetlen módon. Például egy egyszerű mozgásérzékelős lámpa fel- és lekapcsolja a villanyt. Ez rendben van. Viszont ha egy okosotthonba illesztett mozgásérzékelőt (pl. a képen látható Aeotec MultiSensor 7 is) használunk, akkor, mivel ezek az eszközök multiszenzorok, máris figyelembe vehetjük a helyiségben mérhető fényerőt, mely alapján eldönthetjük, hogy egyáltalán szükség van-e a világítás felkapcsolására. Beállíthatjuk az érzékelés tulajdonságait, ezzel maximálisan optimalizálva a lámpáink működését. Vagy a központunk információi alapján figyelembe vehetjük a napszakot is, ehhez igazítva a fényerősséget. Minden eszközünk távolról is irányíthatóvá válik, pl. telefonos alkalmazás segítségével. Vagy akár szinkronizáltan is működtethetjük a különböző helyiségek világítását, minden élethelyzethez egyedi fényhatásokat létrehozva.

Nézzük meg ezeket az előnyöket és funkciókat kicsit részletesebben!

Kezdjük a cikkünk fő témájául szolgáló mozgásérzékeléssel. A Z-Wave-es okosotthon rendszerek mozgásérzékelői (képen: Fibaro Motion Sensor) mind multiszenzorok. Tehát a mozgásérzékelésen kívül hőmérséklet és fényerő információt is szolgáltatnak (sőt van amelyik páratartalom- vagy UV mérésre vagy akár rezgés érzékelésre is képes). Így a legegyszerűbb (mozgásra bekapcsol, majd kikapcsol) feladaton kívül máris adott a lehetőség, hogy a helyiségben mérhető fényerőt is figyelembe vegyük. Ha bizonyos LUX értéknél nagyobb a természetes fényerő, akkor nappal van és nem kell felkapcsolnunk a világítást. Sőt ennél finomabb szabályozásra is van lehetőségünk a felkapcsolt világítás fényereje, vagy akár színe, illetve színhőmérséklete is függhet az érzékelőnk által mért fényerőtől és a napszaktól.

És ezzel meg is érkeztünk a következő funkcióhoz: a fényerő és színkeverés lehetőségéhez. Ebben a témában nemrég jelent meg egy részletekbe menő cikkünk. Itt most csak egy pár dolgot említsünk meg a jelen írás témájához kapcsolódva: a világításunk vezérléséhez nem csak ki-be kapcsoló (relé) eszközök használatára van lehetőségünk, hanem fényerő szabályozásra alkalmas dimmer eszközök vagy akár RGB (tetszőleges színt előállító) LED szalagok vezérlésére képes RGBW vezérlőket is alkalmazhatunk. Elképzelhető mondjuk, hogy a közlekedő helyiségünkben a világítás mindig megfelelő, de változó fényerőre kapcsol be. Nappal például teljes fényerőre lesz szükségünk, de az éjszakai közlekedéshez már elég lesz a világítás 15%-os fényereje is. Fentebb említett cikkünk részletesen megmutatja, hogy mennyire komoly megtakarítások érhetők el a dimmerek használatával. De a fényerőn kívül még a világítás színének változtatását is tehetjük napszak függővé. Egy színes LED-szalag vezérlésével elképzelhető, hogy a hálószobánkban nappal erősebb, fehérebb fényt használjunk, de ha éjszaka kapcsol be a világításunk, akkor már minimális fényerőn egy barátságosabb sárgás fény kapcsoljon be. És nem csak a mért fényerőtől tehetjük függővé a világításunk bekapcsolását! Az okosotthon rendszerünk képes a napszakok meghatározására is. Tudja, hogy a mai napon mikor kel fel és nyugszik a nap. A világításunk működését természetesen ezek az információk is befolyásolhatják. És nem csak kényelmesebbé és komfortosabbá, hanem takarékosabbá is tesszük ezáltal a világításunkat.

Okosotthonunk következő képessége leginkább az energiatakarékosságban lesz segítségünkre: a felkapcsolva maradt lámpák lekapcsolása. Bizonyos helyiségekben biztosan tudjuk, hogy adott időnél soha nem használjuk hosszabban a világítást. Itt egy egyszerű időzítés megoldja, hogy a bekapcsolva felejtett lámpa X perc múlva magától lekapcsoljon. De a megoldás finomítható azzal is, hogy a mozgásérzékelőnk is segít az „úgy felejtett” lámpát észrevenni. Ha bizonyos ideig nem történik mozgás a helyiségben, akkor a rendszer lekapcsolja a lámpát.

További, jellemzően okosotthonos funkció az egyszerűbb megoldásokhoz képest, hogy létrehozhatók olyan előre definiált állapotok, amikor minden vezérelt világításunk egyszerre, egy előre beállított értékre áll be. Természetesen több ilyen állapot is kitalálhatunk. Sőt, itt felhívnánk a figyelmet arra, hogy egy okosotthonban ezek az állapotok nem csak a világításra vonatkozhatnak, hanem minden más eszközre is! Az előre kitalált állapotokhoz a világítás mellett a redőnyök, a zárak, a fűtés, a riasztó állapota is mind beállítható. Így egyetlen gombnyomással jelezhetjük, hogy otthonunkat épp milyen funkció szerint használjuk. Beállíthatunk például Reggel, Délután, Este, Éjszaka, Mozi, stb. állapotokat. A kiválasztott állapotra minden az előre beállított értékre áll be. Például az Este állapotot aktiválva a világítás a legtöbb helyen lekapcsol, máshol a fényerő csökken 30%-ra, vagy akár a színek válnak barátságosabbá, lemennek a redőnyök, bezáródnak a zárak, a fűtést kicsit csökkentjük és bekapcsol a riasztó funkció. További ötlet: beélesítve az okosotthonnal összekapcsolt riasztót (vagy az okosotthon riasztófunkcióját), szintén kikapcsolódhat minden lámpa, és alacsonyabbra vehető a lakás kívánt hőfoka is.

FONTOS! Az általunk preferált Z-Wave-es eszközöket használva nincs szükség kábelezésre, vésésre, bontásra, javításra, vezeték nélkül csatlakoznak az eszközök, a meglévő kapcsolók és konnektorok jellemzően a mögéjük a szerelvénydobozba elhelyezhető modulokkal emelhetőek be az okosotthon-rendszerbe. A Z-Wave szabványt használó eszközök működése nem tehető egy kalap alá a Wi-Fi-s és Zigbee-s társaikkal, hiszen a Z-Wave roppant alacsony energiaigényű (így elemes eszközök akár 10+ évig is működhetnek egy elemmel) és nem „akad össze” a szomszéd Wi-Fi routere által sugárzott rádiójelekkel, titkosított adatátvitelt kínál, nem sugároz egy eszköz mindaddig, amíg nincs „közölnivalója” más eszközökkel a hálózatban, ráadásul nem is a GHz-es tartományban működik, ami egyes vélemények szerint az élő szervezet számára sem előnyös.

.