Színes LED-szalagok – okosotthon alapú RGB-vezérlés

Az utóbbi évek világítástechnikai megoldásaiban egyre sűrűbben találkozunk LED-szalagok beépítésével. Nem is csoda, hiszen ezekkel a fényforrásokkal igazán dekoratív, hangulatos, és maximálisan testre szabható megvilágítást tudunk kialakítani otthonainkban. Ha a világítás vezérlését is az okosotthonra bízzuk, akkor az esztétikai előnyök mellett további izgalmas lehetőségeket is kaphatunk.

Kezdjük egy nagyon rövid magyarázattal a LED-szalagok elnevezése kapcsán! Az első színes LED csíkok RGB-szalagok voltak. Három alapszín, a piros, a zöld és a kék (angolul Red, Green, Blue) keveréséből állították elő a további színeket. Később megjelentek az RGBW-szalagok is, ahol a három színes csatorna mellett egy fehér (angolul White) LED-sor is megjelent. Így a fehér színű fényt nem csak a 3 szín keverésével lehetett előállítani, hanem a fehér csatorna önállóan használva igazán tiszta, valóban fehér fényű megvilágítást adott. Manapság a legelterjedtebb LED-szalagok és -vezérlők RGBW megjelölésűek. De már megjelentek hideg- és meleg fehér fényű LED-sorral is rendelkező, úgynevezett RGBWW-szalagok is, melyekkel a fehér fény színhőmérséklete is külön kikeverhető – bár ezekhez még kevés vezérlő modul létezik.

Talán még emlékszünk a színes LED-csíkok első generációira, ahol a megvásárolt szettben az RGB-szalag mellé kaptunk egy egyszerű vezérlőt is; egy távirányító vagy esetleg fali színkeverős kapcsoló segítségével tudtuk a fényerőt és a színt állítani. Ha például egy nagyobb nappaliban több RGB szalagot is használtunk, akkor minden beállítást egyesével el kellett végeznünk minden vezérlőn. Ez egy nagyon kezdetleges és egyszerű módja volt a színes világításoknak. Nézzük meg, hogy az RGB- vagy RGBW-szalagokat egy valódi okosotthon rendszerrel működtetve mennyivel szerteágazóbb lehetőséget kapunk a világításra, mint alapfunkcióra, de más egyéb feladatokra is! 

Az okosotthon rendszerek (pl. Z-Wave) RGBW vezérlői sokkal fejlettebb generációját képviselik a LED-világítások vezérlésének, mint egyszerű elődeik. Önmagukban is számtalan beállítási lehetőséggel rendelkeznek, melyekkel működésük befolyásolható, de az okosotthon központ által kapott utasításokkal egészen bonyolult funkciók ellátására is képesek.

Lássunk pár egyszerű példát!

  • Paraméterezéssel állíthatjuk be, hogy milyen gyors legyen a fényerő változása két állapot (pl. ki-/bekapcsolt) között. Sőt ez a beállítás többféle is lehet. Különböző lehet olyan esetben, ha a központ ad utasítást a világításnak, vagy ha valaki egy fali kapcsolóval változtat a fényerőn. Mert természetesen az okosotthonokban a világítás vezérlése nem csak a központ által vagy applikációból történhet, hanem továbbra is használhatunk hagyományos fali kapcsolókat vagy nyomógombokat is az egyszerűbb funkciók (pl. ki/be kapcsolás, fényerő) irányításához.

  • Több kapcsolóval a színek változtatása is megoldható, de ezt legkényelmesebben az okosotthon mobilapplikációjában végezhetjük el egy egyszerű színkeverővel. Az itt kikevert vagy előre kitalált színek természetesen lementhetők az okosotthon-rendszerben, és ha kell, következő alkalommal tökéletesen ugyanazt a színt kapjuk vissza, amit legutóbb sikerült megszeretnünk – ellentétben a régi, vagy egyszerűbb eszközökkel, ahol egy színváltás után nehéz kézi beállítással megint ugyanazt a színt megtalálnunk. Az okosotthon-rendszerekben kedvenc színeinket akár RGB értékeik szerint is beprogramozhatjuk a központba. Kedvenceinket egyetlen gombnyomással előhívhatjuk. És ha egy nagyobb helyiségben több különálló LED-szalag is van, akkor semmi akadálya, hogy egy mozdulattal minden helyen egyszerre és ugyanúgy változtassuk a színeket vagy fényerőket.

  • Szintén nincs akadálya az olyan megoldásoknak, hogy színes LED-csíkjaink életünk különböző helyzeteiben, vagy különböző napszakokban, más hangulathoz tartozóan más színnel és fényerővel világítsanak. Egyszerűen beállíthatunk különböző világítási képeket a reggeli vagy esti hangulathoz, TV-nézéshez, ünnepekhez, házibulihoz, stb. Ezeket a beállításokat egyetlen gombnyomással bármikor elérhetjük okosotthonunk segítségével.

A hasonló funkciók sorát folytathatnánk az okosotthon rendszerek egyéb lehetőségeivel, melyek a vezérelt világításaink bármelyikére egyformán vonatkoznak. Az ilyen rendszereknél a leggyakoribb megoldások szoktak lenni például az automatikusan kikapcsoló világítások, melyek működhetnek időzítve, de akár egy mozgásérzékelő által vezérelve olyan helyiségekben, ahol csak rövid időre vagy áthaladáskor kell elegendő fényt biztosítanunk. A gyerekszobában beállíthatunk olyan világítást, ami este nagyon lassan (akár 10–20 perc) alatt halványulva alszik el teljesen. De megvalósítható a napszakoktól függő szín és fényerő használata is. Ezekről a tipikus okosotthon-vezérelt világítási megoldásokról egy előző alkalommal már írtunk részletesebben.

Nézzünk most pár példát a cikkünk elején említett okosotthonba illesztett világítás „bonyolultabb” funkcióira is!

Egy okosotthon-rendszerben beállíthatunk úgynevezett jeleneteket (eseménysorokat, „scene”-eket). Ezek olyan előre meghatározott állapotok, ahol rendszerünk bizonyos eszközei egyszerre egy adott állapotba kerülnek. Például a LED szalagjaink egyszerre vesznek fel bizonyos fényerő- és színbeállításokat. Ezekhez a jelenetekhez természetesen más világítási – sőt minden más egyéb – eszköz is csatlakozhat. Lehet hogy például az „Este” állapothoz hozzá tartozik majd a világítás beállítása mellett a fűtés alacsonyabb fokozatra állítása, a redőnyök lehúzása vagy akár az ajtózár bezárása is.

De nyugodtan gondoljuk tovább LED szalagjaink automatizálását! Nem csak statikus állapotokat állíthatunk be okosotthon vezérlés segítségével, hanem létrehozhatók olyan programok is, amelyek változó, „élő” világítási effekteket eredményeznek. Hasznos lehet például egy polcrendszer, vagy szépen megkomponált dekor felület, vagy épp a kert egy részének olyan, lassan változó megvilágítása, amivel igazán izgalmas és látványos fényhatásokat valósíthatunk meg.

És haladjunk még tovább a világításunk funkcióiban! A színes LED-világítás lehetőséget ad a különböző színekkel különböző információk közlésére. Okosotthonunk bizonyos állapotait vagy figyelmeztetéseit a küldött üzeneteken felül megerősíthetjük a szobákban elhelyezett RGB/RGBW LED-szalagjaink más-más színű figyelmeztető fényivel is. Például nagyon kényelmes lehet, hogy ha otthonunkba érkezéskor vagy távozáskor a riasztó rendszerünk állapotát rövid piros/zöld fényjelzéssel megerősítjük, így azonnal meggyőződve a rendszer helyes működéséről és állapotáról. De jelezhet a rendszerünk kék fénnyel egy olyan riasztást is, amit egy ritkán használt helyiségben (pince, kamra, garázs) az ott elhelyezett hőmérő által észlelt, a kelleténél jobban lehűlt hőmérséklet eredményez. Így a riasztás hatására intézkedni tudunk az állapot megszüntetéséről, vagy akár csak az ott tárolt dolgok biztonságba helyezéséről. Egy kék figyelmeztető fény jelenhet akár vízszivárgást is egy érzékelő jelentése alapján. És ugyanígy, erős narancs színű fénnyel jelezhetünk pl. tűzriasztást, füst- vagy szénmonoxid érzékelést is. Mindez – információk közlése fénnyel, színekkel – igen nagy segítség lehet halláskárosult lakók számára, akiknek sajnos a visító szén-monoxid jelző nem lenne képes megmenteni az életüket, de még a csengőt használó vendégről sem értesülnének. 

További példák felsorolása nélkül megállapíthatjuk, hogy okosotthon-rendszerünk bármely eszközének állapotát, vagy bármely szenzor által mért érték meghatározott szintjének elérését jól megkülönböztethetően jelezni tudjuk egy okosotthonba illesztett RGB-szalag segítségével.

És végül nézzük, milyen eszközökkel valósíthatók meg a fentiek! Azt már biztosan sokszor említettük, hogy egy okosotthon rendszer alapja egy vezérlőközpont. Ő fog kapcsolatot tartani a többi eszközünkkel (Z-Wave rendszereknél vezeték nélkül). Kapcsolókkal, relékkel szenzorokkal és természetesen az RGBW-dimmer-el is. Erre lesz szükségünk az RGBW-szalag vezérléséhez. A Z-Wave-es RGBW-vezérlők 4-csatornás „dimmerek” (fényerőszabályzók), melyek RGBW-szalagot használva 4 csatornával (R, G, B, W) oldják meg a színkeverést. A legtöbb ilyen eszköznél egy paraméter megváltoztatásával a 4 csatornát használhatjuk 4 teljesen különálló kimenetként is. Így – ha nem színes szalagokat használunk – akár 4 darab fehér LED-szalagot is vezérelhetünk egyetlen ilyen modullal. Az RGBW-vezérlők legtöbbje 12 és 24 V-os LED-szalagokhoz is használható, a megfelelő tápegység alkalmazásával. Bizonyos teljesítményig közvetlenül tudják vezérelni a LED-szalagokat. Ez eszközfüggően változhat, de átlagosan kb. 12–13 Amper összes, és 6–8 Amper/csatorna terhelést jelent. Ez a színes LED-szalagok típusától függően nagyjából azt jelenti, hogy egy kb. 11–16 méteres LED szalag áramellátását (a megfelelő táppal) önállóan tudja biztosítani egy ilyen eszköz. Az ennél hosszabb, illetve nagyobb teljesítményű szalagokhoz jelerősítő alkalmazására lesz szükség. Ilyenkor az RGBW-modul a jelerősítőket szabályozza, nem közvetlenül a LED-eket. A LED-szalagokkal megvalósított világítási megoldások elektromos megtervezéséhez, kivitelezéséhez villanyszerelő szakember segítségét érdemes kérni a megfelelő tápellátás és – ha szükséges – jelerősítő kiválasztásához. A világítási képek, színhőmérséklet tervezéséhez pedig lakberendezőt javaslunk, mert nagyon nem mindegy, milyen fényerővel, milyen fény és milyen felületeket világít meg!

Befejezésül ejtsünk pár szót azokról az általános előnyökről is, melyek minden komolyabb okosotthon-rendszer használatát megkülönböztetik a sokkal egyszerűbb megoldásoktól! A valódi okosotthon-központok mindegyike rendelkezik felhasználói felülettel. Minden ilyen rendszerhez tartozik mobil applikáció, mellyel az eszközök irányíthatók, programok indíthatók, a mért értékek nyomon követhetők. Mindez természetesen távolról is – az interneten keresztül a világ bármely pontjáról kapcsolódhatunk otthoni központunkhoz, és irányíthatjuk eszközeinket, vagy ellenőrizhetjük azok állapotát. Az okosotthonba integrált berendezések olyan egységesen működő rendszert alkotnak, melyben a különböző eszközök tetszőlegesen kialakított szabályok alapján egymással együttműködve szinte bármilyen kívánt működést lehetővé tesznek. És természetesen nem csak a világításunkat, hanem otthonunk szinte minden eszközét beilleszthetjük az ilyen rendszerekbe. Fűtés, klimatizálás, világítás, redőnyök, zsalúziák, riasztórendszer, ajtó- és kapunyitás, napelemes rendszerek, öntözőrendszerek, stb. Mind egyetlen okosotthon elemei lehetnek.

Aktuális RGBW/RGBWW-vezérlőink: link…

.