Öntözőrendszer – miért érdemes ezt is okosítani?

Az okos öntözőrendszer kiépítése nem csupán kényelmes és költséghatékony, hanem egyszerűen a helyes megoldás. Ahogy a Föld populációja lassan eléri a 8 milliárdot, úgy nő a víz iránti igény is. A vízfogyasztás 70%-a jelenleg az öntözésre megy el. Nem meglepő hát, hogy itt történik a víz legnagyobb pazarlása is. A pazarlás mértéke elérheti az általunk használt víz mennyiségének akár felét is! Ez a nem megfelelő öntözéstechnikai megoldásoknak tudható be.

Okos öntözőrendszerrel magadnak és a Földnek is szívességet teszel!

Ebben a cikkben az okos öntözőrendszerről olvashatsz bővebben. Ha amiatt aggódtál, hogy ez egy olyan megoldás, amit csak a felső tízezer engedhet meg magának, akkor ez az aggodalom felesleges volt! Olvass tovább, és tudd meg, hogyan lehetséges öntözőrendszered okosítása!


Teljes okos öntözőrendszer vagy okos öntözőberendezések?

Mert nem mindegy, melyiket tennéd okossá. Az öntözésszabályzók önálló egységek, amelyek az öntözést vezérlik. Mivel önálló készülékek, ellenőrizned kell, hogy az okosotthon vezérlőközpontoddal kompatibilis-e! Általában nem.

A másik – szerintünk gazdaságosabb és praktikusabb – megoldás a hagyományos öntözőberendezések okosítása. Az egyetlen dolog, ami a locsolófej vezérléséhez szükséges, az egy okosan kapcsolható relé, ami az adott öntözési körnél indítja a locsolást (esetleg indítja a szivattyút is). Amíg ez a modul kompatibilis a vezérlőközpontoddal, a használata nem jelenthet problémát. (De ha egy apró kertben mindössze arra van szükség, hogy egy kerti csapot mi vezérelhessünk távolról, akkor egy mechanikus csapelzáróval elegendő lehet az okosotthonunk vezérlőközpontjához illesztve.)

A kerti tömlők és berendezések motorizált szelepekkel működnek, amelyek az öntözésszabályzókat saját vízellátásukhoz kötik. Egy öntözőberendezés okosítása nem nagy ördöngösség, ha azonban a teljes öntözőrendszert szeretnéd okosabbá tenni, szükséged lehet egy profi tanácsaira és szakértelmére is. A teljes öntözőrendszer okosításának legfőbb előnye, hogy több funkciót kínál – például a talaj és időjárás paraméterei is figyelhetők vele.

Hogyan működik a valóban okos öntözés?

Az okos öntözőrendszer információkat gyűjt érzékelőkön keresztül, majd ezeknek és a felhasználói beállításoknak megfelelően kapcsolja ki és be a locsolófejet. Ezeket az adatokat a nedvességérzékelők adják. Beállítod a nedvesség és hőmérséklet tartományát, majd amikor ezek elérik a határértéket, az okos öntözőberendezés működni kezd (vagy éppen leáll). Az öntözésvezérlő arról is információt ad, hogy a víz valóban folyik-e, a csövek nincsnenek-e eltömődve vagy nem szivárognak-e, stb. Ezeket mobil applikáción is követheted. Az időjárás és az érzékelők adataiból az okos öntözésvezérlő eldönti, mikor van a tökéletes idő a locsolásra, az meddig tartson és mennyi vizet fogyasszon.

5 meggyőző érv az okos öntözés mellett

1. Távoli vezérlés

A vezérlő kválasztásánál a „hogyan fogom szabályozni az öntözést?“ kérdésre kell először is választ adnod! Azaz távolról, applikáción szeretnéd vezérelni vagy inkább manuálisan az eszközök gombjaival? Az utóbbi talán olyanoknak ad biztonságérzetet, akik nem szoktak még hozzá az okos technológiákhoz. Ha fontos a kényelem és az, hogy bárhonnan bármikor meg tudd nézni öntözőrendszered és -berendezéseid állapotát, javasoljuk a távoli applikációs vezérlést.

2. Öntözési zónák létrehozása különböző igényű növények számára

Minden szelep a saját területét öntözi. Ezt nevezzük öntözési területnek vagy zónának. Ezeket személyre szabhatod, így minden növény a számára megfelelő mennyiségű vizet kaphatja. Annyi zónád lehet, amennyi szeleped van.

3. Öntözés időzítése

Gondolkodj előre! Az időzítő nagyon hasznos funkció, hiszen így nyugodt maradhatsz; a növényeid akkor sem fognak kiszáradni, ha nyaralni mész, vagy egyszerűen csak kimegy a fejedből, hogy öntözni kellene. Nedvességérzékelővel összekapcsolva automatikusan csökkenti vagy hosszabbítja a locsolásra szánt időt. Általában a legalkalmasabb idő locsolásra reggel 10 előtt van, de természetesen úgy időzítheted, ahogy Te szeretnéd, ahogy a Te kertedben ideális.

4. Értesítések

Ez egy roppant hasznos és kényelmes funkció. Értesülhetsz arról, mikor kapcsol be és áll le a locsolás, van-e bármilyen probléma vagy hiba, vízérzékelővel értesítést kaphatsz a nem kívánatos szivárgásokról is – pont úgy, ahogy okosotthonod jelez, ha a mosógépből folyik a víz.

5. Még okosabb öntözés

Ha nagyon profi öntözést szeretnél, tehetsz még egy lépést előre, és a környezetet, illetve a hőmérsékletet alapul véve indíthatod automatikusan a locsolást. Az időzítővel nem csupán az időpontot mondhatod meg, hanem azt is, milyen időjárási feltételek mellett hagyja abba vagy kezdje meg a locsolást – például automatikusan kikapcsolja, ha esőt érzékel.

Alacsonyabb ár + környezettudatosság = kevesebb fogyasztás

Afelől nincs kétség, hogy az okos öntözés jóval több vizet tud megspórolni, mint hagyományos társai. Kutatások bizonyítják, hogy az okos öntözőrendszerek a víz 20–50%-át takarítják meg (lásd Irrigation Association).

Környezetvédelmi szempontból is fontos lenne a mezőgazdaságnak minél hamarabb alkalmazni az okos öntözést, mivel ez a legnagyobb vízfogyasztó faktor. Ezzel egyidőben egyre több a példa az okos mezőgazdaságra. Az ehhez használható nagy hatású okos öntözésrendszerek már kaphatók.

A háztulajdonosoknál a helyzet kevésbé volt kedvező: a legtöbb öntözőrendszer nagy kereskedelmi területekre készült, nem pedig kisebb háztartásoknak. Az okosotthonok megjelenésével alapjaiban változott meg a helyzet. Az otthonunk világítását, árnyékolóit, biztonsági rendszerét, klimatizálását kontrolláló vezérlőközpontunk pont olyan könnyedén kapcsolhatja az öntözési köröket a kertben, ahogy a fűtési köröket kapcsolja a szobákban!

Kinek való az okos öntözés?

Nos, nem kell hatalmas kerttel rendelkezned, sőt, technológiai zseninek sem muszáj lenned! A meglévő öntözőrendszer okosítása egyáltalán nem bonyolult, nem is költséges. Ha még nincs öntözőrendszered, vélhetően a legegyszerűbb megoldást elegendő választanod, és Te magad okosíthatod a vezérlőközpontodon keresztül. Ha bizonytalan lennél, bátran kérdezz minket, vagy fogadj fel szakembereket! Hosszabb távon az alacsonyabb vízfogyasztás eredményeként a befektetett költség is megtérül. Miután installáltad, az időzítők beállítása és a programozás gyerekjáték lesz! Ne hagyd, hogy bármi eltántorítson a későbbi kényelemtől és megtakarításoktól!

Okos öntözés hangvezérléssel

Mivel mostanra a legtöbb okosotthon-központ hangvezérlést is támogat (Amazon Alexa, Google Assistant, Apple Siri), így természetesen az öntözésfunkciók is irányíthatóak beszéddel – akár magyarul is!

A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy az okos öntözés megvalósítása kertedben nem csak modern, hanem kényelmes és hasznos megoldás is: 

  • Applikáción keresztül vagy hanggal is vezérelheted.
  • Időzítheted az öntözést.
  • Érzékelőket csatlakoztathatsz hozzá további adatokért és funkciókért.
  • Értesítéseket kaphatsz az állapotokról és az esetleges hibákról.
  • Környezettudatosan élhetsz – környezetbarát megoldás.
  • Alacsonyabb vízszámlákat kaphatsz.

Egyes okoseszközök vásárlása preferencia kérdése, de valljuk be, az okos öntözés egy valóban okos döntés lenne! Ha nem is vagy annyira oda az okos technológiákért, ennek a megoldásnak annyi előnye van, hogy képtelenség figyelmen kívül hagyni. Megértjük, ha a lámpáidat nem szeretnéd hangvezérléssel dimmelni, vagy az irodából, távolról bekapcsolni otthon a klímát egy forró napon, de az okos öntözés kényelme és költséghatékonysága elég kell legyen ahhoz, hogy meggyőzzön: „ez nekem is jól jönne“!

.