Nyomkodj és tekergess kedvedre!

A világítás szabályzására számtalan eszköz áll rendelkezésünkre, így könnyedén megoldható a fények dimmelése az okosotthon megoldásoknál is. Viszont abban is rejlik egy ilyen rendszer nagy előnye, hogy az eszközök közötti összefüggéseket szabadon testre szabhatjuk.

Tételezzük fel, hogy van egy fővilágítás a szobánkban, amit szeretnénk a falról és az okos eszközökről vagy akár automatizálva is vezérelni, de jó volna ezt megtenni a szoba másik végében lévő éjjeli szekrényről is! Elalvás előtt kényelmes egy gombnyomással kisebbre venni a fényerőt, vagy teljesen lekapcsolni a lámpát. De nem csak ebben az esetben lehet érdekes az okos vezérlés. Gyakran találkozunk azzal az igénnyel, hogy nem akarnak falat vésni, és átalakítani az elektromos hálózat vezetékeit, de szükség lenne alternatív kapcsolási pontokra. Tehát több helyről is szeretnék kapcsolni a világítást, de nincsenek kiépítve ehhez a vezetékek.

Ezekben az esetekben remek szolgálatot tehetnek az olyan fali távirányítók, melyeknek megjelenése olyan mint egy hagyományos (bevésett szerelvénydobozt igénylő) fali kapcsoló, viszont elemmel működnek, és bárhova elhelyezhetők. Használhatjuk falra csavarozva, bútorra ragasztva, rögzíthető bármilyen felületen, akár üvegen is.  

Az eszközök összerendelését is több féle módon végezhetjük el. Ha a távirányítót csak a világítás vezérlésére szeretnénk használni, akkor úgynevezett „asszociációs” összerendelést alkalmazunk a relé modull és a távirányító között. Ennek nagy előnye, hogy a működtetés nem terheli a vezérlőközpontot, és akkor is kapcsolni fog, ha a központ nem üzemel. Viszont ebben az esetben dedikáltan erre az egy feladatra tudjuk használni a távirányítónkat. A másik lehetőség, hogy a programozás során rendeljük össze a világítást vezérlő relét, és a távirányítót. Ebben az esetben az okosotthon központja dolgozza fel a távirányító parancsait, és a megírt programoknak megfelelően hajtja végre a vezérléseket. A program könnyedén, bármikor módosítható, de akár feltételek is módosíthatják folyamatosan a működést.

Az alábbi videóban láthatjátok a fentebb említett „felállást” működés közben. Ebben az esetben a világítást vezérlő dimmer (Heatit Z-Dim), és a távirányító (Heatit Z-Push Button 2) közvetlenül kerültek összerendelésre. Kapcsolhatjuk a világítást akár a dimmer eszközről, akár a távirányítóról, sőt nem csak ki/bekapcsolásra van lehetőségünk, hanem szabályozhatjuk is a fényerősséget mindkét ponton. A vezérlő megnyomásával tudjuk fel és lekapcsolni a lámpát, tekeréssel pedig szabályozni azt. A kapcsoló esetén az I/0 gombok rövid nyomásával tudunk kapcsolni, és a hosszú nyomással lehet szabályozni a fényerősséget.

A fenti videóban látható távvezérlés tehát működik vezérlőközpont nélkül is (bár a két eszköz asszociálásáig szükség van egyre), így ha jelenleg csak ennyire lenne szükségünk az okosotthonból, akkor két eszköz megvásárlása elegendő – ha azokat előre összerendelve is meg tudjuk kapni az kereskedőtől.

.