Nem az, aminek látszik! Sokkal több annál...

Mai cikkünkben a norvég Heatit Z-Wave-es távirányítóit mutatjuk be, melyek többféle kivitelben is elérhetőek. Ránézésre egy fali villanykapcsoló juthat az eszünkbe, és akár arról is lehet szó, de annál jóval többről is. Óriási előnyük, hogy fúrás, vésés nélkül is bármikor, gyakorlatilag bárhová elhelyezhetőek, hiszen elemmel működnek! De, hogy még mi másért is hasznos egy ilyen távirányító, és milyen szerelvénycsaládokkal integrálható, az cikkünkből kiderül.

Ha távirányítóról beszélünk, jellemzően a TV vagy HiFi távkapcsolója, vagy a garázsnyitó jut eszünkbe. De valójában távirányító lehet akár egy fali kapcsolóhoz hasonlító eszköz is. A Heatit Z-Button egy olyan elemes eszköz, amivel az okosotthonhoz kapcsolt perifériák (világítás, redőny, multimédiás eszközök, stb.) a fali kapcsolók egyszerűségével vezérelhetők. Az ilyen távirányítók legnagyobb előnye, hogy lehetnek akár a fali kapcsolók mellet, az éjjeli szekrényen, de akár a dohányzóasztalon is. 

A lényeg, hogy gyorsan, kényelmesen parancsot tudunk adni velük az okosotthonnak, így a számunkra fontos és gyakran használt funkciókat bármikor elindíthatjuk egyetlen gombnyomással. A távirányító mindig kéznél lehet, és nem kell a telefonos app menüjében navigálnunk a vezérléshez. Ez főleg azok számára jelent nagy előnyt, akik főleg a kényelem miatt döntenek a lakásuk/házuk okosítása mellet, illetve nem annyira könnyen használnak telefont vagy tabletet, mint egy szokásos villanykapcsolót. A termékcsalád eszközei elérhetők kettő, négy és nyolc gombos kivitelben is, fehér és fekete színben: 

További nagy előnye a Z-Button-oknak, hogy kialakításuk révén kompatibilisek több fali szerelvényt gyártó cég termékével. Használhatóak a Elko RS16, Schneider Exxact és Gira System 55 szerelvénycsaládokkal – illetve minden más, 5×5 cm-es belső méretet használó márkákkal. Tehát ha ilyen fali kapcsolókat, konnektorokat választunk, a sorolható előlapoknál akár a meglévő kapcsolók mellé is felszerelhetjük távirányítónkat (illetve használhatjuk a Heatit-hez is a szerelvénycsalád 1-es keretét), teljesen „gyári” megoldásnak fog tűnni a végeredmény:


A Z-Wave rendszerben használt távirányítók legnagyobb előnye abban rejlik, hogy a megszokott „buta” távirányítókhoz képest nem csak egy eszközt tudunk irányítani, hanem akár csoportos vezérléseket (pl. összes redőny egy gombbal történő leengedése) vagy komplett vezérlési láncolatokat (automatizmusokat) is elindíthatunk. Sőt, egy távvezérlőn belül az eltérő gombok akár más-más eszközökhöz is rendelhetőek. Ennek köszönhetően az okosotthon központi egységen beprogramozhatjuk az igényeinknek megfelelő utasításokat, és azokat a távirányító gombjaihoz társíthatjuk. De nézzünk csak egy konkrét, de népszerű példát a számtalan lehetőségből:

A nappaliban van a TV, amelyen esténként a család „mozizik”. Egyetlen gombnyomás a távirányítón és a filmnézéshez ideális környezetet teremthetünk. A nappali motoros redőnyeit leengedjük, a TV-t, a médialejátszót és az erősítőt bekapcsoljuk, majd az oldalfali világítást alacsony fényerőre szabályozzuk – akár csak a mozitermekben.

Összességében kijelenthető, hogy okosotthonunkban a mindennapi manuális vezérlések legkézenfekvőbben Z-Wave-es távirányítóval valósíthatóak meg. Természetesen az okostelefonunk vagy tabletünk is használható hasonló feladatra, bár ezek hasznát leginkább a távoli (nem otthonról történő) vezérléseknél tapasztalhatjuk meg. A mindennapokban a távirányító gyorsabb és praktikusabb az emberek döntő többségénél, főleg ha idősebb családtagokra, vendégekre, személyzetre gondolunk. Ráadásul a Heatit Z-Button távvezérlők elhelyezése nem igényel semmilyen fúrást, faragást, hiszen akár kétoldalú ragasztószalaggal is rögzíthető akár a falon is, de szekrényünk oldalára is egyetlen mozdulat rongálás nélkül elhelyezni.

Aktuális Heatit-kínálatunk: link...
Különböző távirányítóink: link...
Kapcsolódó témájú korábbi írásunk: link...

.