Hogyan tudsz valójában energiát megtakarítani?

Környezettudatosan élni kihívás. Főleg manapság, amikor mindennapjaink részévé vált a technológia – a számítógépek, televíziók, médialejátszók, konyhai gépek, stb. Ezek a készülékek akkor is fogyasztanak energiát, amikor nincsenek használatban, így nem csoda, hogy a havi áramszámládnak közel 20%-a ezeknek az eszközöknek köszönhető. Gyakran el is felejtjük, vagy úgy gondoljuk, felesleges a hálószobában lekapcsolni a villanyt, amíg valami harapnivalót csinálunk a konyhában. A Z-Wave eszközök segítenek környezettudatos életed fenntartásában, ugyanis céljuk pontosan az energiamegtakarítás – és ezáltal a pénzmegtakarítás is.

A Z-Wave eszközök egyetlen, közös mesh hálózaton kapcsolódnak egymáshoz, ezen keresztül kommunikálnak, ennek köszönhetően egyetlen felületen(applikáción) keresztül tudod vezérelni az összes eszközödet. Egyetlen gombnyomással elérheted, hogy az energiafaló készülék kikapcsoljon. Az alábbiakban néhány tippet olvashatsz a Z-Wave készülékekkel való energiamegtakarításra.

Okos világítás: Használd az okos világítást mozgásérzékelővel! A két eszköz együttes használatával csak akkor kapcsol fel a villany, ha valakinek a mozgását/jelenlétét érzékeli. Eseménysorokat is létrehozhatsz a különböző napszakoknak megfelelő automatikus világítás vezérlésére. Például csak estétől reggelig kapcsoljon fel a lámpa, ha mozgás van. További tippek a mozgásérzékelők használatáról előző cikkünkben találhatók ITT.

Okos termosztát: A telefonodról könnyedén kikapcsolhatod a termosztátot, ha elmész otthonról, vagy bekapcsolhatod, ha már úton vagy hazafelé. Ugyanez automatikusan is működhet a riasztó állapotából, esetleg a mobiltelefon helyzetéből kinyert információk alapján. Tehát, ha nem vagyok otthon (azaz élesítve van a riasztó), akkor nem fűt, de amikor a mobiltelefonom a lakásom közelébe ér, már bekapcsolja a fűtést az automatika. Ezen kívül az okos termosztát lekapcsolja magát automatikusan akkor, ha kinyitod az ablakot. Ezzel energiát spórolva Neked. Egyik legkényelmesebb funkciója az, hogy a vezérlőközpontban beállított hőmérsékletet figyelembe véve önmagát kapcsolja be vagy ki. Így nem kell felesleges köröket tenned a fali termosztáthoz.

Okos dugaljak: Némely Z-Wave-es okos dugalj a különböző színekben pompázó LED-köröknek köszönhetően stílusos kiegészítője lehet otthonodnak. Ez nem csupán esztétikailag előnyös, de a színek alapján láthatod az aktuális energiaszintjét is.Természetesen a pontos fogyasztási adatok megjelennek a központi vezérlő felületén is, ahol bármikor visszakereshetőek a fogyasztási előzmények. Ha túlterhelést érzékel az okos dugalj, akkor kikapcsol. Ezekkel az eszközökkel vezérelni tudod az árammal működő készülékeid áramfogyasztását.

Z-Wave-es eszközök vásárlásával nem csak a saját életedet teheted kényelmesebbé és fenntarthatóbbá, de az egész bolygó környezetét is!

.