Mi mindenre jó egy mozgásérzékelő?

Míg a riasztórendszereknél köztudottan a riasztásjelzéshez szükséges érzékelési formák egyike a  mozgásérzékelés, az okosotthonban használt automatizmusokban gyakran eltérő szerepet is kaphat egy ilyen eszköz. Cikkünkben részletesen kifejtjük mik ezek a lehetőségek, sőt olvasóinkkal megosztunk egy-két hasznos funkciót is, ami kényelmessé és igazán okossá tehet egy okosotthonrendszert!

Egy okosotthon előnyeit akkor tapasztalhatjuk meg igazán, amikor az automatizmusok a mindennapokban megkönnyítik életünket, kényelmessé és hangulatossá téve az otthon töltött időt. Ahhoz, hogy ez fizikailag is lehetséges legyen, természetesen szükség lesz beavatkozó eszközökre (szaknyelven aktuátorokra) és érzékelőkre is. A beavatkozó eszközök, mint például a redőnyvezérlő, világításvezérlő, fűtésvezérlő relék lehetővé teszik, hogy a rendszer elvégezhesse a kapcsolást vagy állapotváltást. De emellett szükséges az is, hogy a környezet változásait érzékelhesse a rendszer, ezért lehet szükség mozgásérzékelésre, ajtó/ablaknyitás érzékelésére, fényérzékelésre, zene/multimédia vezérlésre. 

Nézzünk pár példát, ami a mozgásérzékelő lehetőségeit vizsgálja! Milyen funkciókat nyújthat számunkra egy ilyen eszköz? Rengeteg tevékenységünk ismétlődik nap mint nap, így az ezekhez kapcsolódó eseményeket automatizálhatjuk.

Ébredés utáni pillanatok

Ha reggel felkeltünk, és elsétálunk a mozgásérzékelő előtt, a rendszer elindíthat egy kellemes zenét, felkapcsolhatja a közlekedő, fürdőszoba vagy a konyha fényeit, felhúzhatja a redőnyöket. Jó atmoszférát teremtve, a szokásainkhoz illeszkedő apró feladatokat elvégezve napról napra mosolyt csal az arcunkra. Főleg azoknak ajánlott funkció, akik nehezen kelnek ki az ágyból.

Automatikus közlekedővilágítás

Amikor az előtérben vagy a közlekedőterekben mozgást érzékelünk – és már napnyugta után vagyunk –, a világítás magától felkapcsolódhat. Ez egy nagyon kényelmes és praktikus automatizmus a mindennapokban. Ha pedig nincs mozgás; a fények automatikusan kikapcsolódnak.

Lefekvés

Ha több helyiséget is ellátunk mozgásérzékelővel, létrehozhatunk olyan automatizmust, ami egy időpont – amikor jellemzően már ágyban fekszünk – megvizsgálja, hogy mondjuk 30 perce már az összes érzékelő nem érzékelt mozgást. Ekkor az automatizmus a hálószobán kívüli világításokat lekapcsolhatja, a zenelejátszást kikapcsolhatja, és minden további eszközt (amit az okosotthon vezérel, de éjszaka már nem használunk) magától lekapcsolhat.  

float: bottom;

Éjszakai fények

Amikor este félálomban kimegyünk a mosdóba, nagyon kényelmes és praktikus ha csak finom irányfények vagy alacsony szintre szabályzott fények (hogy ne ébresszen fel teljesen a normál fényerejű világosság) kapcsolódnak fel automatikusan. Miután végeztünk, csak visszasétálunk az ágyba, és rövid időn belül (mivel már nincs mozgás) a fények automatikusan lekapcsolódhatnak.

Természetesen rengeteg további felhasználási lehetősége van egy mozgásérzékelőnek, itt szó szerint igaz a mondás miszerint: „ahány ház, annyi szokás”. Tehát csak a képzeletünk szab határt annak, hogy mikor mi történjen, ha épp elsétálunk valahol.

Amit még érdemes szem előtt tartani a Z-Wave-es okosotthon mozgásérzékelői kapcsán:

  • ezek az eszközök szinte mindig multiszenzorok, azaz nem csak a mozgást érzékelik, de akár a hőmérsékletet, füstöt, ajtó/ablaknyitást, vibrációt/földrengést, és mérhetik a pártartalmat, a fényerőt, az UV-sugárzás erejét is, illetve
  • ezek az eszközök szinte mindig elemmel működnek, így tetszés szerint és bármikor elhelyezhetőek, áthelyezhetőek, jóval diszkrétebbek, mint a hagyományos riasztórendszerek mozgásérzékelői.

Az alábbi linken találhatóak érzékelőink: link…

.