HELTUN redőnyvezérlés – A másik megoldás

Nemrégiben megjelent cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a HELTUN érintőkapcsolói redőnyök és zsaluziák vezérlésére is alkalmasak. Részletesen bemutattuk, hogyan kapcsolható össze az érintőkapcsoló egy redőnyvezérlő relével, így nyújtva teljes körű funkcionalitást. Említettük, hogy van egy egyszerűbb megoldás is, kompromisszumokkal. Most ezt szeretnénk bemutatni.

A most bemutatandó megoldásban a redőnyöket nem egy redőnyvezérlő modul fogja irányítani, melyet az érintőkapcsolóval tudunk vezérelni, hanem a HELTUN Touch Panel önállóan, saját reléit használva. A működés egy egyszerű fali kapcsolós redőnyvezérléshez hasonló azzal a különbséggel, hogy nem egy „hagyományos” mechanikus kapcsolót használunk, hanem a HELTUN érintőkapcsoló gombjait (és a hozzájuk rendelt két relét).

Hogyan működik?

A redőny irányításához két relét kell használnunk a HELTUN Touch Panel Switch-ben rendelkezésre állók közül. Az egyik a redőnymotor fel, a másik a le irányú mozgatáshoz ad majd áramot. Ahhoz, hogy ez a két relé tényleg úgy (felváltva) működjön, ahogy ez egy redőnymotor vezérléséhez szükséges, ki fogjuk használni a HELTUN érintőkapcsolók egy nagyszerű képességét: kijelölhetünk relé párokat, melyek együttműködve pontosan az ehhez hasonló alkalmazások irányítására adnak lehetőséget. A két összerendelt relé tehát együtt dolgozik oly módon, hogy biztosak lehetünk benne, hogy egyszerre csak az egyik lesz bekapcsolva. Ha az egyiket felkapcsoljuk, a másik lekapcsol, így a redőnymotorunk biztosan nem kap egyszerre mindkét irányba vezérlőáramot. A két relé párba rendelése Z-Wave paraméterek beállításával lehetséges. Sőt, a 4 és 5 gombos Touch Panel Switch-nél 2 pár relét is kijelölhetünk, így egyetlen HELTUN kapcsolóval akár két redőnyt is vezérelhetünk közvetlenül.

A két összerendelt reléhez alapesetben két érintőgomb is tartozik. Így az irányítás teljesen hasonló lesz a mechanikus redőnykapcsolókhoz. Az egyik gombot megnyomva indul az egyik irányba a redőnyünk, a másik gombot megnyomva átvált a másik irányra. Ha ugyanazt a gombot nyomjuk, amivel indítottunk, akkor leáll a mozgás.

Az előbb azért „alapesetet” említettünk, mert létezik egy olyan megoldás is, hogy nem a relékhez tartozó „saját” gombjukkal irányítjuk a folyamatot, hanem akár egyetlen gomb használatával is kapcsolhatjuk a két összerendelt relét. Erre például olyankor lehet szükségünk, amikor a HELTUN kapcsoló többi érintőgombját már felhasználtuk más funkciókra és egyetlen gombunk maradt csak a redőny irányítására. Az ilyen, egygombos irányításnál mindkét reléhez ugyanazt a gombot kell hozzárendelnünk Z-Wave paraméterek beállításával.

Ebben az esetben a működés a következő négy lépés ismétlődése lesz:

  • 1. gombnyomás: Első relé bekapcsol

  • 2. gombnyomás: Első relé kikapcsol

  • 3. gombnyomás: Második relé bekapcsol

  • 4. gombnyomás: Második relé kikapcsol

Előnyök és hátrányok

Amint a bevezetőben is említettük, a redőnyvezérlés ilyen, közvetlen HELTUN kapcsolókkal való megoldása nem jár kompromisszumok nélkül. Nézzük meg az előnyeit és hátrányait!

Előnynek elsősorban azt említhetjük, hogy egyetlen eszközzel oldottuk meg a szoba világításának és redőnyeinek vezérlését. Ezzel megspóroltunk egy redőnyvezérlő modult és egy hagyományos redőnykapcsolót is. Egyetlen HELTUN Touch Panel Switch segítségével kapcsoljuk a helyiség lámpáit és irányítjuk a redőnyöket, sőt, akár még más funkciókat is, ha maradt még nem használt gombunk például egy 5 gombos Touch Panel-en.

Azonban azzal, hogy külön redőnyvezérlő modul nélkül vezéreljük a redőnyöket, sajnos nem kapjuk meg a teljes funkcionalitást: a redőnymotor működése nem lesz egy bekalibrált folyamat, tehát nem fogjuk ismerni a redőny végállásait, így a központ a végállások közti mozgatáson kívül a %-kal kifejezhető köztes állásokba mozgatást nem fogja tudni tökéletesen megoldani. Természetesen ettől még programozható és távirányítható lesz a végállások közötti mozgás, és a kézzel-, a kapcsolón történő működés ugyanolyan lesz, mint egy mechanikus redőnykapcsoló esetén.

Végül meg kell említenünk még egy dolgot: ennek a módszernek a használata csak redőnyök, esetleg rolók, függönyök irányítására alkalmas. Tehát olyan eszközöknél működik, ahol csak egyetlen iránya van a mozgásnak. Zsaluziák esetén, ahol az eszköz kétféle mozgást is végezhet, csak redőnyvezérlő modul beszerelésével tudjuk megoldani az okosotthonba illesztést és a vezérlést.

HELTUN termékek a Távvezérlés.hu-n: link…
Redőnyvezérlők a Távvezérlés.hu-n: link…

.