Tudtad, hogy a HELTUN érintőkapcsolóival redőnyt is irányíthatunk?

A HELTUN elegáns megjelenésű fali érintőkapcsolóiról (Touch Panel Switch) több cikkünkben is írtunk. Ezekben olvashatsz az érintőgombjaihoz rendelt beállításokról – világításvezérlés, eseménysor-beállítás, stb. Mostani hírünkben a kapcsolók redőny- vagy zsaluzia-vezérlő funkcióját mutatjuk be.

A HELTUN fali érintőpaneljeinek alapvető funkciója természetesen a villanykapcsolás. Reléket is tartalmaznak, melyekkel világítás köröket kapcsolhatunk maximum 5 A áramerősségig. Ezek a kapcsolók Z-Wave-es eszközök, tehát közvetlenül tudnak okosotthonunk központjához kapcsolódni. Jelenlegi kínálatunkban 2–5 érintőgombos változatok kaphatók. De a HELTUN ígéretet tett egy 6 gombos változatra is. Ebben azonban csak 5 relé fog helyet kapni, a hatodik kapcsolót felhasználhatjuk okosotthonunk bármilyen más funkciójának indítására, például redőnyvezérlésre. Természetesen a 2–5 gombos kapcsolók minden egyes gombjához rendelhetünk külön funkciót, így nem csak világításvezérlésre használhatjuk azokat. Sőt, a különböző gomb- és relészámot tartalmazó variációk között szinte annyira kicsi árkülönbség van, hogy érdemes lehet úgy gondolkodni a kiválasztásukkor, hogy például egy 2 világítási körrel rendelkező helyiségbe 4 gombos kapcsolót veszünk, így a „nem használt” gombokkal irányíthatjuk redőnyünket, vagy akár zsaluziánk mindkét mozgási irányát, tehát annak nem kell külön fali kapcsolót felszerelni.

A HELTUN érintőkapcsolóknál több megoldás is létezik árnyékolók vezérlésére:

  1. Az első (általánosabb) esetben a redőnyünk vagy zsaluziánk vezérléséhez beépítünk egy redőnyvezérlő relét, amely a vezérlőközpont segítségével önállóan is irányíthatja a redőnyt, és ehhez kapcsolódva a redőnyvezérlőt irányítjuk majd a HELTUN fali kapcsolónkkal.
  2. A másik esetben nem használunk redőnyvezérlő modult, hanem a HELTUN érintőkapcsoló saját reléit közvetlenül a redőnymotorra csatlakoztatva irányítjuk azt – hasonlóan, mint ahogy a hagyományos fali redőnykapcsolók működnek azzal a különbséggel, hogy okosotthonunkba illesztve tudunk távoli vagy programozott parancsokat adni. Ez a megoldás előnyökkel és hátrányokkal is jár, de ezt majd egy későbbi cikkünkben részletesebben is leírjuk.

Most nézzük meg, mire van szükségünk az első megoldás megvalósításához! A HELTUN Touch Panel kapcsolók gyári alapbeállítás szerint úgy működnek, hogy minden érintőgombhoz a saját reléje van hozzárendelve (az 1. gomb kapcsolja a 1. relét, stb.) Ez a beállítás Z-Wave paraméterek megfelelő beállításával módosítható. Tehát megoldható az, hogy tetszőleges gomb ne kapcsoljon relét, és azt is beállíthatjuk, hogy a piros-kék színnel jelölt állapotát is csak addig változtassa meg, amíg hozzáérünk a gombhoz. Így tulajdonképpen egy szabadon használható – nyomógombszerűen működő – érintőgombot kapunk, aminek bármilyen funkciót adhatunk.

Ezek a funkciók lehetnek a központunk által indított bármilyen események, de mi jelen esetben redőnyvezérléshez, a Z-Wave eszközök asszociációjának nevezett képességét használjuk fel. Az asszociáció két Z-Wave eszköz közötti közvetlen kommunikációt jelenti. A mi esetünkben a HELTUN Touch Panel fog közvetlenül egy redőnyvezérlő relét irányítani, a vezérlőközpont közbeavatkozása nélkül. A központra ekkor csak az eszközök beállításainak elvégzése miatt lesz szükségünk. A HELTUN kapcsoló megfelelő asszociációs csoportjához kell hozzáadnunk a redőnyvezérlő relénket. Ez két módon is történhet:

  1. Van olyan csoport, ahol csak ON/OFF (ki-/bekapcsoló) eszközöket irányíthatunk. Ha ezt használjuk egy redőny esetében, akkor minden gombnyomáskor teljesen le-, illetve fel fog menni a redőnyünk.
  2. Egy másik csoport használatakor viszont a „multilevel switch” parancsosztályt használhatjuk, ahol lehetőségünk van a gomb nyomva tartásával a redőnyünket bármilyen állásba mozgatni – ameddig nyomjuk a gombot, addig mozog a redőny, a gomb elengedésével leáll. Minden gombnyomás az előzővel ellenkező irányba indítja a mozgást. Rövid gombnyomásra teljesen le-, illetve az előző pozícióig mozgatható a redőny. A mozgatás működése a dimmerek viselkedéséhez hasonló (hiszen ők is ugyanezt a parancsosztályt használják). Ott is a folyamatos gombnyomás folyamatos fényerő állítást jelent, a rövid gombnyomás pedig a kikapcsolt és az előző érték közötti váltást. Ebből látható, hogy a HELTUN Touch Panel képes ugyanígy a világítást vezérlő dimmerek vezérlésére is.

A most leírt megoldás előnye, hogy mivel a redőnyünket közvetlenül egy redőnyvezérlő relé irányítja, ezért teljes funkcionalitással rendelkezik – kalibrálhatók a végállapotok, ezért a központ mindig tudni fogja, hogy milyen pozícióban van a redőnyünk és emiatt tetszőleges állásba vezérelheti. Mivel ezek a relék zsaluzia vezérlésére is alkalmasak, az érintőkapcsoló 2 gombját használva külön irányíthatjuk a zsaluzia fel-le mozgását és a lamellák forgását is. További előny, hogy egyetlen kapcsoló kapcsolja a lámpákat és irányítja a redőnyöket. A redőnyvezérlő relé tetszőleges helyen elhelyezhető (akár a redőnyhöz egészen közel egy szerelődobozba). A cikkünk elején említett vezérlő relé nélküli másik megoldást bemutató írásunkban majd részletesen kitérünk annak korlátaira.

HELTUN termékek a Távvezérlés.hu-n: link…
Redőnyvezérlők a Távvezérlés.hu-n: link…

.