Heltun hét: kedd

Sorozatunk második (keddi) részében a Heltun Touch Panel Switch Quinto érintőgombjainak és reléinek különböző működési- és használati lehetőségeiről lesz szó. Az előző – tegnapi – részt ITT olvashatod.

 

Heltun Touch Panel hátulrólA kapcsolóban gyári alapbeállítás szerint az érintőgombok és a relék a számozásuk szerint vannak egymáshoz rendelve. Tehát az 1-es gomb az 1-es relét kapcsolja, és így tovább (a gombokat jelző körökön lévő „bevágás” száma mutatja a gomb sorszámát). Ez az összerendelés azonban megváltoztatható. Tetszőleges érintőgombhoz bármelyik relékimenetet párosíthatjuk Z-Wave paraméterek beállításával. Erre például akkor lehet szükség, ha a Touch Panel Switch Quinto képességeit kihasználva, két különböző áramforrásból táplált eszközök használatakor a bekötés miatt adódó sorrendet az érintő panelen kényelmesebben csoportosítva szeretnénk használni. Vagy csak egyszerűen szeretnénk egy jobban kézreálló elrendezést beállítani az 5 érintőgomb használatához anélkül, hogy a villanyszerelőnek kellene átkötögetnie a kábeleket a kapcsoló hátlapján.

  A Heltun Touch Panel Switch Quinto azonban képes egy még több felhasználási lehetőséget biztosító működésre is. Olyan beállítás is lehetséges, hogy egy érintőgombhoz nem rendelünk egyetlen relét sem. Ilyenkor a gombot bármilyen egyéb folyamat indítására felhasználhatjuk, vagy használhatjuk akár állapot jelzőként a központunk bármilyen egyéb állapotának kijelzésére. A relét, (amelyhez ekkor nincs rendelve egyik gomb sem) pedig a központunk kapcsolhatja, bármilyen egyéb folyamatot irányítva.

  Vagy szintén érdekes lehetőség, hogy egy érintőgombhoz több relé kapcsolását állítjuk be. Így akár egy helyiség két különböző táplálású (pl. 230V és 12V) világítását is egyszerre, egy gombnyomással irányíthatjuk. És az így "szabaddá vált" érintőgombokat, amelyek most nem kapcsolnak relét, felhasználhatjuk okosotthonunk bármilyen egyéb funkciójának vezérlésére, ahogy azt az előzőekben is említettük.

  Sőt akár egy olyan különleges felhasználási mód is lehetséges, hogy egyik gomb sincs összekötve egyik relével sem. Ilyenkor a Heltun Touch Panel Switch Quinto 5 tetszőleges funkciójú érintőgomb, vagy jelzőfény, illetve 5 teljesen független reléként funkcionál.

 

(holnap folytatjuk)

.