Heltun hét: hétfő

Arra a kérdésre, hogy mi kell egy okosotthon kiépítéséhez, sokszor azzal szoktuk kezdeni a választ, hogy „először is kell egy vezérlőközpont”. A helyes válasz azonban ennél kicsit árnyaltabb. Valóban mindig a központ beszerzésével kell kezdenünk okosotthonunk kialakítását? Nem biztos. Vannak bizonyos eszközök, amelyek önállóan is be tudják tölteni fő funkciójukat. Termosztátok vagy reléket is tartalmazó villanykapcsolók központ nélkül is használhatók a hagyományos változatuknál megszokott funkciókkal. És később egy központhoz illesztve már automatizálható a működésük, az okosotthonoktól elvártak szerint. Ezen a „Heltun héten” egy öt részes cikksorozatban mutatjuk be a Heltun Touch Panel Switch Quinto nevű 5 körös villanykapcsolóját, a központ nélkül is használható alapfunkción át az egészen különleges képességekig, segítve megérteni, miért gondoljuk azt róla, hogy a manapság kapható legokosabb kapcsoló.

 

Heltun Touch Panel
Először nézzük meg az alapfunkciót, hiszen a Touch Panel végül is egy villanykapcsoló...

A fali kapcsoló 5 relét tartalmaz, és két egymástól független relébemenettel (szárazkontakt) rendelkezik, lehetővé téve, hogy bizonyos relék különböző áramforrású rendszereket vezéreljenek. Ez azt jelenti, hogy az 1–3 és a 4–5 relékimenetnek egymástól különböző áramellátása lehet. Így a Touch Panel Switch Quinto-val kapcsolhatunk például 230V-os és 12V-os eszközöket, lámpákat is.

  Ez az érintőgombokkal kezelhető kapcsoló funkció – ahogy a bevezetőben is említettük – központ párosítása nélkül, önmagában is használható. Ebben az esetben is kapunk egy több különálló hagyományos kapcsolót helyettesítő, egyetlen fali szerelvénydobozba építhető, 5 áramkört is kapcsolni képes, elegáns, üveg érintőpanelt, mellyel csatornánként akár 5 Amper áramfelvételű fogyasztókat is vezérelhetünk. Az egyes kapcsolók üzemmódját kék és piros fények jelzik, tetszés szerint beállítható (de ehhez már legalább ideiglenesen egy vezérlőközpontra is szükség lenne), hogy a kék vagy a piros jelezze a felkapcsolt állapotát.

  A kapcsoló gombjainak piros és kék jelzőfénye alaphelyzetben automatikusan (10 fokozatban) igazodik a helyiség fényviszonyaihoz – a beépített fényérzékelőnek köszönhetően. Így sötét szobában nem vakít, éppen csak annyira látszik a gomb, hogy kényelmesen megtaláljuk a falon. Viszont ha betűz a nap a szobába, akkor is jól láthatóak lesznek a gombok, mert maximális fényerővel világítanak. Ha Z-Wave-es vezérlőközpontunk is van a házban, akkor beállítható állandó fényerő is.

  Ahogy a fentiekből látszik, a Heltun Touch Panel Switch Quinto egy nagyon elegáns és kis helyet igénylő megoldás arra, hogy akár 5 világítási kört érintéssel kapcsoljunk. De egy-egy gomb kapcsolhat akár egy szellőztető ventilátort vagy épp egy konnektort (és a hozzá csatlakoztatott készüléket) is, a villanyszereléstől függően. Ha lehetőségünk van egy vezérlőközponttal módosítani az alap paramétereit, akkor akár két redőny és egy lámpa vezérlését is megoldhatjuk a segítségével, de időzítést állíthatunk be bármely gombhoz (bekapcsolás után valahány perc múlva kapcsoljon ki magától), átállíthatjuk az egyes kapcsolókat nyomógomb funkcióra (addig kapcsol, amíg érintjük, így használható pl. a redőnyvezérléshez), és számos más működési paramétert is módosíthatunk. Ezután önmagában is használható már a kívánt beállításaink alapján a kapcsoló, amely azonban valódi képességeit egy Z-Wave vezérlőközponttal párosítva mutatja meg majd igazán (lásd a következő napokban megjelenő cikkeinkben).

 

(holnap folytatjuk)

.