frient füstérzékelő vagy hőérzékelő – melyiket, mikor, hova?

A tűz észlelésére hősebesség- vagy füstérzékelőket használunk. Mindkét eszköz a tűz észlelésének pillanatában hangriasztást ad ki és értesítést küld a vezérlőközpontnak, hogy figyelmeztessen a veszélyre. De vajon szükséges-e két érzékelő ugyanarra a feladatra? Ha igen, miért? Mikor melyiket használjuk?

Hőérzékelő és füstérzékelő – mi a különbség?

A különbség az érzékelés módjában rejlik: míg a füstérzékelő a levegőben szálló füstöt (apró szemcséket) érzékeli, addig a hőérzékelő a hőmérséklet emelkedését vizsgálja. Vagyis eltérő eljárással detektálják a tűz kialakulását. A készülékek célja, hogy a tűz korai fázisában jelezzen, és ezt a lehető legkisebb téves riasztás mellett tegye. Fontos megjegyezni, hogy egyik sem jobb vagy rosszab a másiknál, csupán más-más környezetben érdemes őket alkalmazni!

Hogyan működik és hol használjunk hőérzékelőt?

A hőérzékelő két esetben riaszt:

  1. ha olyan gyorsan emelkedik a hőmérséklet, hogy az tűz jelenlétét feltételezi, vagy
  2. ha elér egy küszöbértéket, ami szintén csak tűz esetén lehetséges.

Az érzékelő a levegőben szálló részecskéket nem vizsgálja. Jellemzően konyhában, műhelyben vagy garázsokban alkalmazzuk. Ezeken a helyeken egy füstérzékelő gyakori téves jelzést is leadna. Hőérzékelő frient-kínálatunkban: Intelligent Heat Sensor

Hogyan működik és hol használjunk füstérzékelőt? 

Jogosan fogalmazódhat meg bennünk a kérdés, hogy ha a hőérzékelő ilyen praktikus, miért nem csak azt használjuk? A válasz egyszerű: a füstérzékelő a tűz keletkezésének legkorábbi szakaszában jelez. Ilyenkor még nincs jelentős hőfejlődés, viszont a füst jelen van. Működése többféle elven működhet, de a legelterjettebb az optikai elven működő érzékelő. Ebben az esetben az érzékelőben van egy fénykibocsájtó és fényérzékelő alkatrész, amelyek tiszta levegőben nem „látják” egymást, mivel kis labirintusszerű takaró lemezek elállják a fény útját. Viszont ha füst kerül az érzékelőbe, akkor a füst apró szemcséin a fény szétszóródik, és eljut a fényt érzékelő alkatrészbe. Ekkor történik a riasztás. Füstérzékelő frient-kínálatunkban: Intelligent Smoke Alarm.

Hol helyezzük el a füstérzékelőt?

Mivel a füstérzékelők hajlamosak lehetnek téves riasztást leadni, fontos, hogy körültekintően helyezzük el azokat! Javasolt a hálószobába, de ha fokozott biztonságra törekszünk, akkor minden különálló légtérbe érdemes felszerelni, ahol nincs az érzékelőt szennyező hatás (pl. szálló por, olajfüst, stb.). Ha pedig többszintes az épület, szintenkénti egy darab füstérzékelő elhelyezése szinte „kötelező”.

Hova szereljük fel a helyiségen belül?

A plafonra, a mennyezet közepéhez eső legközelebbi pontra kell felszerelni, ahol fél méteren belül nincs egyéb eszköz (pl. lámpa, ventilátor, stb.).

Összefoglalva, a hő- és füstérzékelő együttes használata nagyobb védelmet nyújt a tűz kialakulása ellen, így nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat, és az anyagi károkat is minimalizálhatja. Tűz keletkezésekor a füstérzékelő azonnal működésbe lép és riaszt, így figyelmeztetve a tűz jelenlétére. A hőérzékelők nagyon hasznosak a konyhákban, garázsokban és műhelyekben, ahol a hőmérséklet-emelkedésre reagálva, téves riasztások nélkül működnek.

Aktuális frient-kínálatunk: link…

 
.