Fényerőszabályzós kapcsoló Zigbee változatban is

Évek óta kapható és népszerű a Heatit Z-Wave-es fali dimmere (fényerőszabályzós kapcsolója), hiszen önmagában (okosotthon-központ nélkül) is használható, és System 55 kompatibilis, azaz számos gyártó 55×55 mm-es közepű sorolókeretébe is illeszkedik. A Z-Wave-es modell után most érkezik a Zigbee-s testvér is.

 

 

A Zig Dim 250W egy forgatható szabályozó gombbal ellátott, szabványos fali szerelvénydobozba szerelhető fali fényerőszabályzó. A forgatógomb egyben nyomógombként is funkcionál; forgatással a fényerő szabályozását, a gomb megnyomásával pedig a ki-bekapcsolást végezhetjük el – akár csak a Z-Wave-es változatnál. A dimmereknél már megszokott módon a kikapcsolás a nulla fényerőt, a bekapcsolás pedig az előzőleg beállított fényerőre való visszakapcsolást jelenti.

 

Érdekesség, hogy a burkolat alatt a Reset gomb és a Status LED mellett találunk egy kis forgatható potmétert, amivel a dimmelés minimum szintjét állíthatjuk be a különböző fényforrásokhoz igazodva. A Z-Wave-es változatnál ez a funkció Z-Wave paraméteren keresztül vezérelhető, de Zigbee-s eszközöknél nincsenek paraméterek, így ezt a megoldást választotta a gyártó.

 

A Zig Dim 250W kétvezetékes bekötéssel használható, tehát nem igényli a nulla szál bekötését, nincs is ilyen csatlakozási lehetősége. Ez igen nagy előny meglévő kapcsolók lecserélésekor, amelyek mögött – a régi villanyszerelési szokások alapján – nincs ott a nulla szál, csak a fázis.

 

Másik hasznos tulajdonsága a Heatit újdonságának, hogy van külső nyomógomb-csatlakozója, tehát könnyedén – és főleg olcsón – kiépíthető egy „akárhányszoros” alternatív kapcsolás, amikor is egy világítási kör (egy vagy több lámpa) tetszőleges számú kapcsolóval is működtethető. Alternatív kapcsolóként hagyományos nyomógombos típust érdemes választanunk a lakásban használt fali szerelvénycsalád kínálatából, ezekkel a fényerejét is változtathatjuk a vezérelt lámpá(k)nak! Rövid gombnyomással a ki/bekapcsolást, hosszú gombnyomással pedig a fényerő szabályozását végezhetjük el a csatlakoztatott nyomógombos kapcsolókon.

 

A Heatit Zig Dim 250W akár önállóan is használható fényerőszabályzónak, vagy az előbb leírt módon alternatív kapcsolóként is, de természetesen mivel okosotthon rendszerbe is illeszthető Zigbee-s eszköz, ezért a rendszerhez tartozó applikációban is megjelenik dimmer eszközként, és így a fényerő szabályzás vagy ki-/bekapcsolás onnan is irányítható lesz, és persze a programozási, időzítési, automatizálási lehetőségek is rendelkezésre állnak. Jelenlegi kínálatunkban a Fibaro Home Center 3 és az Aeotec Smart Home (SmartThings) Hub tartalmaz beépített Zigbee elektronikát (a ComfortClick központokhoz hamarosan USB-s Zigbee stick is csatlakoztatható lesz). Az alábbi képen a SmartThings alkalmazásban láthatjuk a Zig Dim 250W paneljét:

 

 

A Heatit Zig Dim 250W fehér (RAL 9003) színben készül, de a Z-Dim2 250W-hoz kapható fekete keret+gomb készlet a Zigbee változathoz is használható – hamarosan ez és a Z-Dim2 250W is felkerül kínálatunkba.

 

FIGYELEM! Bár természetesen a Zigbee-s Heatit dimmer olcsóbb lesz, mint Z-Wave-es testvére, tartsd szem előtt, hogy társasházi lakásokban nem javasoljuk Zigbee-s (és WiFi-s) eszközök használatát, mivel a szomszédok WiFI-hálózatai zavart okozhatnak a működésükben!

 

Fontosabb műszaki adatok:

  • Zigbee 3.0
  • Névleges feszültség: 230VAC / 50Hz
  • Teljesítmény: 5–250W
  • Üzemi hőmérséklet: 5–40°C között
  • Tárolási hőmérséklet: 5–40°C között
  • Hatótáv: min. 40 méter
  • Süllyesztett beépítési mélység: 24 mm
  • Méret: 84 × 84 × 43 mm

Aktuális Heatit-kínálatunkért kattints ide!

Nagyon-nagyon akciós Aeotec Smart Home Hub + Cam 360 csomag itt!

 

.