Eső ELŐTT köpönyeg

Az Aqua-Scope Ball Valve Servo (rövidítve BVS) egy vadonatúj Z-Wave 700-as szelepvezérlő, amely a legtöbb 1/2–5/4" átmérőjű golyóscsap fölé felszerelhető. Installálásához nem szükséges egyéb eszköz, 20 másodperc alatt Te magad is rápattinthatod a szelepre, függetlenül attól, hogy egykarosról vagy éppen pillangókarosról van szó – a gyártó 38-félével tesztelte. A szupererős, fejlett mechanikájának és az okos motorvezérlő algoritmusoknak köszönhetően még a legbonyolultabb, legnehezebben elforgatható szelepeket is képes mozgatni anélkül, hogy annak épségét veszélyeztetné.

Az Aqua-Scope BVS (Ball Valve Servo) „pontos indítás/megállítás“ és „adaptív nyomatékszabályozó“ képességei miatt a legmakacsabb szelepeket is képes szabályozni – tudja, mikor szükséges annak leállítása (1/2000 fordulat pontossággal), így megakadályozva a túlpörgést, illetve a szükséges nyomatékszinten (max. 13 Nm, ami szoftveresen 8 Nm-re van korlátozva!) tartja a szelepet. A merev, „rögzített helyzetű“ mechanizmusokkal ellenben tökéletesen alkalmazkodik bármilyen forgási tartományhoz.

Kültéri használatra (is) felkészült, az eszköz háza speciális, UV-álló műgyantával van bevonva, így a kültéren található csőre is telepítheted (azonban ne tedd ki direkt napfénynek). Az Aqua-Scopes BVS egyben multiszenzor is. Körülbelül 1,3 méter sugarú körben képes érzékelni a vizet külső szenzorával (vagy hosszabbító vezetékkel még nagyobb tartományban), és hőmérővel is rendelkezik. Akár vízzel teljesen elárasztott helyen, a vízfelszín alatt is képes zárni, nyitni! Installálását és működését ebben a videóban nézheted meg:

A hongkongi központú, mérnököket, szoftverfejlesztőket, terméktervezőket és marketingeseket foglalkoztató gyártó, a Ubitech a szivárgás által okozott károk megelőzésére fejleszti és gyártja termékeit (az USA-ban Custos, Európában, a Közel-keleten és Ázsiában Aqua-Scope márkanévvel). Már évekkel ezelőtt felismerték a szivárgásos károk megszüntetésének fontosságát, de azt tapasztalták, hogy kevés otthonban van telepítve bármiféle érzékelő. Ennek egyik fő oka, hogy az emberek hajlamosak azt hinni, hogy az eszközök telepítésére szakembert kell hívniuk, fúrással, faragással, bontással fog járni a folyamat. Valójában azonban egyre több olyan készülék és érzékelő létezik, amelyek installálása egyszerűbb nem is lehetne! A bennfentes nyelv ezeket a „nem tolakodó“ és „nem invazív“ jelzőkkel illeti. Az Aqua-Scopes BVS szelepvezérlő válasz a szivárgásproblémákra. De természetesen nem csak víz-, de akár gázcsapra is felszerelhető. Így pl. gázszivárgást, füstöt, tüzet érzékelve elzárhatjuk az ingatlanba beérkező gázvezeték főcsapját is szükség esetén.

Annak ellenére, hogy valóban diszkrét a készülék mérete, professzionális mechanikát tartalmaz. Legalább 20 ezer nyitás vagy zárás műveletre lett tervezve, így ha hetente egyszer el kell zárni és ki kell nyitni egy golyóscsapot, a BVS várhatóan 192 éven keresztül használható lesz :) A már évek óta ismert, több gyártó által is használt, kínálatunkban jelenleg éppen Zipato logóval ellátott csapelzáró felépítésével, működésével összehasonlítva érthetővé válik a BVS felára, hiszen:

  • nem csak karoscsap fölé szerelhető,
  • 5,88 Nm helyett 8 Nm-es nyomatékú,
  • a kétpontos felfogatás miatt nem tud elmozdulni,
  • nem csak teljesen nyitni és zárni képes, de 100 állás lehet a két végállapottal együtt,
  • nem kell pont 90 foknak lennie a zárt és nyitott állapot között (automatikusan kalibrálja magát),
  • nem melegszik túl, gyengül el egymás után sokszor vagy akár folyamatosan használva sem,
  • még egy csavarhúzó sem szükséges a felszereléséhez, bárki kb. 20 másodperc alatt a csap fölé rögzítheti,
  • kültéren, de akár víz alatt is működik (100%-ig vízálló),
  • hőmérő, fagyásjelző, vízérzékelő is egyben, így akár vezérlőközpont nélkül is működik.

Az Aqua-Scope Ball Valve Servo nem új termék abban az értelemben, hogy 2017 decemberében, 18 hónap fejlesztés után mutatkozott be az első generációja Guardian néven az USA-ban. Ennek tapasztalatai alapján, több, mint 30 különböző változat készült a továbbfejlesztéskor, majd 2020-ban piacra kerülhetett a jelenlegi, második generáció. A végeredmény egy maximálisan egyszerűen, szakember nélkül telepíthető, tökéletesen megbízható és időtálló (sőt, időjárásálló) professzionális mechanika, amely szinte minden golyóscsap elzárására használható Z-Wave-es eszköz. Kompatibilis természetesen az előző hírünkben bemutatott SmartThings központtal is.

Az Aqua-Scope BVS adatlapja oldalunkon: link...
A gyártó weboldala: link...

.