Elegáns megoldás klímák vezérlésére az MCO Home-tól

Az MCO Home évek óta fejleszti a különböző Z-Wave protokollt használó vezeték nélküli eszközeit; reléket, dimereket, termosztátokat, légminőség-figyelőket, de még testre szabható hardvert is. Tavaly decemberben jelentették be, hogy egy új típusú splitklíma-vezérlőt dobnak piacra IR Thermostat IR2901-Z néven. Könnyed eleganciája és egyszerű installálása miatt otthonod éke lehet, miközben még több energiát spórol meg Neked. Mutatjuk hogyan!

A légkondicionálók beltéri egységeinek beemelése okosotthon-rendszerünkbe az egyik legalapvetőbb, leggyakoribb igény. Szeretnénk még hazaérkezésünk előtt bekapcsolni a klímát, hogy ideális hőmérséklet fogadjon otthon. Szeretnénk ha „magától” kikapcsolna a klíma, ha kinyitottuk a szoba ajtaját, mert éppen szellőztetnénk. Jó lenne, ha besegítene pl. a mennyezeti hűtésbe, ha vezérlőközpontunk úgy látja, hogy az nem elég hatékony. Ha elmegyünk otthonról, véletlenül se maradjon bekapcsolva! Esetleg hasznos lenne, ha este, lefekvéskor egyetlen gombnyomásra minden lámpát, felesleges fogyasztót kikapcsolhatnánk, köztük a klímákat is.

Ha a klíma gyárilag tartalmaz Wi-Fi csatlakozási lehetőséget, és a gyártója publikussá is tette a hálózaton keresztüli vezérlés protokollját (API), akkor jó eséllyel vezérlőközpontunk a Wi-Fi routerünkön keresztül tudja irányítani az adott modellt. Sajnos, sok klímagyártó csak egy saját mobilalkalmazást biztosít okostelefonunkhoz, amivel bár akár az interneten keresztül is kapcsolgathatjuk a készüléket, de okosotthonunk vezérlőközpontja ettől még nem tudja, hogyan adhatna neki parancsokat, ha nem publikus a hálózati kommunikáció leírása. Ezért a legegyszerűbb és legbiztosabb megoldás általában – mivel infra távirányító gyakorlatilag minden légkondicionáló beltérijéhez tartozék – egy Z-Wave-es infra vezérlő (pl. a Zipato AC & IR Controller vagy a Global Caché eszközei), amely vezérlőközpontunkhoz csatlakozik, és az onnan érkező parancsokat a klímánk által használt infra jelekkel továbbítja a beltérinek. Hogy az adott klíma gyártója milyen infra parancsokat használ, azt általában egy adatbázisból olvassák ki ezek az infra vezérlők, de mindegyik tanítható is, ha valamilyen egzotikusabb légkondink lenne. Egyetlen feladatunk ezekkel az infra vezérlőkkel, hogy úgy helyezzük el őket a szobában, hogy az infra jel akadály nélkül eljuthasson az irányítani kívánt készülékhez – amely természetesen nem csak klíma lehet, de akár a TV, hifitorony, stb. is.

Az MCO Home most egy elegáns megoldással kínál újabb alternatívát a klímák vezérléséhez. Gyakorlatilag egy termosztátot hozott létre, amely infra jeladójával közvetlenül vezérli a klímák beltérijét is az adott helyiségben. Egy modern, fali termosztát kinézetét kapta az IR2901-Z névre keresztelt termék, ami mivel akkumulátorral működik (USB-ről tölthet), bárhová – nem csak falra – elhelyezhető, akár fúrás nélkül, ragasztva is. Ezen megoldás előnye, hogy a klímánk gyári távvezérlőjére elméletileg már nem is lesz szükség. Ha az okosotthonunk vezérlőközpontja mellett alkalmanként mi magunk, manuálisan is kapcsolnánk a klímát, az IR2901-Z érintőgombjaival megtehetjük azt. Eközben bármikor leolvashatjuk a készülék LCD-kijelzőjéről a helyiség hőmérsékletét (aktuális és kívánt), páratartalmát, a működési módot (hűtés, fűtés, szárítás) – ahogy egy modern termosztát esetében ez el is várható.

Az IR2901-Z okos infra termosztát már Z-Wave 700-as chippel rendelkezik, tehát a jelenlegi legfejlettebb Z-Wave platformot használja, tehát nagyon takarékosan működik és gyorsan kommunikál. (A különböző Z-Wave platformokat korábbi hírünkben viszonylag alaposan összehasonlítottuk.) Az MCO Home újdonsága számtalan klímatípust és márkát ismer a gyártó szerverén tárolt infrakód-adatbázis segítségével, de természetesen ő is tanítható a klímánk gyári távirányítójának infra jeleit beolvasva.

Az új MCO Home kílmatermosztát megjelenése az idei év utolsó heteiben várható, az első tesztpéldányok 1 hónap múlva érkezhetnek a forgalmazókhoz. Bár azt nem tudjuk még, mennyiért lesz kapható a termék, de a fenti hír hallatán csak egy igazán fontos kérdésünk maradt: miért nem csinált még korábban senki ilyet???

Aktuális MCO Home kínálatunk: link..

.