Denon HEOS zenelejátszók vezérlése ComfortClick bOS-ben

Ahogyan azt a korábbi cikkünkben is írtuk, a ComfortClick bOS legutóbbi frissítésében elérhetővé vált a HEOS zenelejátszók vezérlése. A HEOS (Home Entertainment Operating System) a Denon/Marantz vezeték nélküli multiroom hangrendszere.

A 2000-ben alapított amerikai Slimdevices Squeezebox zenelejátszói (2006-tól már a Logitech márkanév alatt), majd a 2002-ben szintén az USA-ban bejegyzett SONOS készülékei megreformálták az otthoni zenehallgatást. Volt idő, amikor a multiroom audio azt jelentette, hogy a hangerőt elég hangosra kellett állítani ahhoz, hogy a zenét egy másik helyiségben is hallhassuk. Az idő és technika előrehaladtával a zene szerelmesei egy könnyen telepíthető, személyre szabható moduláris rendszert tudnak összeállítani, amely minden szobában képes ugyanazt vagy éppen más zenét/hangot lejátszani. A két előd sikerét megirigyelve mára már szinte minden nagyobb audio termékeket gyártó cég megjelent saját hálózati zenelejátszóival, felismerve, hogy már egy jól kitaposott út áll rendelkezésükre. A HEOS eszközök Wi-Fi, valamint ethernet hálózaton kommunikálnak, ezáltal könnyedén bővíthetjük új lejátszókkal a rendszerünket, melynek elemei lehetnek vezeték nélküli hangszórók, házimozi erősítők, hangprojektorok, amelyeken szimultán hallgathatjuk kedvenc zenéinket. A multiroom hangrendszer vezérlése történhet telefonos applikácóról vagy tabletről.

A ComfortClick bOS legutóbbi frissítésében elérhetővé vált a HEOS zenelejátszók beépített vezérlése, így az okosotthonunk aktív eleme lehet – ráadásul nem csak zenehallgatásra használva. Egy kis programozással bármilyen információ, amit eddig push üzenetben kaptunk, esetleg e-mailben, az mostantól fel is olvastatható magyar nyelven a HEOS lejátszókon megszólalva. Például figyelmeztethet esetleges vízkárra; lefekvéskor szólhat, ha a garázsajtó nyitva maradt; hazaérkezéskor elindíthatja a kedvenc lejátszási listánkat, stb. Látássérült felhasználóknak tökéletes segítség lehet a magyar nyelven bemondott információ, ellentétben a képernyőkön megjelenő üzenetekkel, jelzőfényekkel vagy akár csak egy érzékelő csipogásával. De előre elkészített hangfájlokat is lejátszhatunk tetszés szerint eseményekhez rendelve azokat: kutyaugatás becsengetésre, sziréna nem várt ajtónyitásra, altató zene lejátszása a hálószoba lámpájának este 10 után törénő lekapcsolásakor – a lehetőségek végtelenek.

Az alábbi videó bemutatja, hogyan tudunk ComfortClick rendszerhez adni egy HEOS lejátszót:

Korábban ezen cikkünkben a SONOS lejátszók SmartThings központtal való hasonló felhasználásáról írtunk. Ott a rendszer alaphelyzetben arra képes, hogy bármilyen szöveget angol nyelven felolvasson (és persze a zenelejátszást vezérelje), de komolyabb programozással újabb lehetőségek is megnyílhatnak. A bOS egyedülálló rugalmassága vitathatatlanul előnyösebb a zenelejátszók kezelése kapcsán is, viszont a ComfortClick központjait nem az átlagos felhasználók számára készítik, így kisebb lakásokba, kezdő felhasználóknak nem ideális megoldások, szemben a Samsung SmartThings platformjával.

Az aktuális HEOS kompatibilis eszközök listája: link…
Aktuális ComfortClick-kínálatunk: link…
A ComfortClick bOS 1 hónapos próbaverziója: link…

.