ComfortClick esettanulmány: A világ legnagyobb légkupolája bOS vezérléssel

Az Írországban található Connacht tartomány sportjátékainak egyesülete, a Connacht GAA régóta tervezett egy minden időben használható, beltéri sportok otthonául szolgáló építményt. Ötletük 2017-ben véglegesült: légkupolát állítanak fel. Néhány hónappal később az egyesület menedzserei Finnországba látogattak, ahol megismerték a levegőszerkezetű épületek felhúzásának minden részletét. Itt megismerkedtek a DBS által épített okos légkupolákkal, amelyek vezérlését ComfortClick bOS-el oldották meg. Döntésük ekkor vált határozottá: Írországban felállítját a világ legnagyobb okos légkupoláját. Az alapkoncepció a következő: A világ legnagyobb légkupolájának teljesen automatizáltnak kell lennie! Minden alapfelszerelést tartalmazzon, valamint olyan rendszert, amely felelős az automatizált világításért, fűtésvezérlésért, légnyomásért, ventilátorsebességért, füstérzékelésért, energiafogyasztás ellenőrzésért és videómegfigyelésért (IP kamerákkal). Mindezek mellett a légkupolának vezérlése legyen egyszerű – akár számítógépről, akár telefonról vagy fali panelről történik!

A Connacht GAA egyesület megbízta a szlovén DBS Engineering céget a légkupola felállításával. Öt munkatársat küldtek Írországba, ahol több helyi cég segítségével kevesebb, mint egy hónap alatt sikerült is végrehajtaniuk feladatukat – a világjárvány közepette. A kupolába KNX és Modbus rendszereket integráltak. A vezérlésre és automatizálásra a ComfortClick Grinder Black szervert választották, a teljes vizualizáció a bOS szoftveren készült (lásd a következő képen).

A lehetőséget határtalanok“ – mondta John Prenty, a Connacht GAA titkára, a világ legnagyobb légkupolájának közepén állva.

Az egész projekt lenyűgöző: a kupola legmagasabb pontja 26 m, szélessége 100 m, hosszúsága 150 m, a pálya egyik oldalán 30 m-es futópálya, másik oldalán 600 férőhelyes nézőtér! A világítás, a kamerák és a hangszórók a szerkezeten felfüggesztve ölelik körbe a pályát.„Több, mint 200 eseményünket nem tudtuk megtartani az időjárás miatt. Egy okos légkupolával ez kivédhető, olyan tapasztalatokat ad, amelyeket máshol nem kaphatunk. Nekünk ez egy óriási lehetőség, hiszen a hét minden napján, az év minden napján tudunk sporteseményeket rendezni” – lelkendezett Jon Prenty.

A kupolában koncertek megtartására is van lehetőség. 10 000 ember befogadására képes, ezzel kinőtte magát Írország egyik legnagyobb beltéri helyszínének. De nem csupán sportjátékokra és koncertekre, hanem konferenciákra, kiállításokra és rengeteg másra is használható.


A projektben KNX és Modbus megoldások működnek együtt, az alábbi funkciókkal:

  • Automatizált világításvezérlés.
  • Külső és belső hőmérséklet alapján intelligens hőmérséklet-szabályozás.
  • Állandó légnyomás beállítása. Nagyon fontos tényező, hiszen a levegő tartja meg a falakat. Ha csökken a légnyomás, automatikus értesítés (email, SMS, push) érkezik a karbantartó személyhez.
  • Automatikus ventilátorsebesség.
  • Mérgező gáz- és füstérzékelő.
  • Az eseménynek megfelelő, előre beállított világítás és fűtés/hűtés.
  • Fogyasztásmérés (elektromosság, olaj- és melegvizes fűtés).
  • Videómegfigyelés (IP kamerák).

Korábbi cikkünk a ComfortClick bOS rendszeréről: link..
ComfortClick termékkínálat: link..

.