Athéni luxusvilla ComfortClick vezérléssel

A görög Belogic vállalkozás 2007 óta foglalkozik épületautomatizálással. Alapvetően vezetékes megoldásokkal foglalkoznak, elsősorban KNX-szel. Egyik legutóbbi kiépítésük kapcsán a ComfortClick bOS és egy Grinder Black központ bizonyult a legjobb választásnak a különleges elvárások és a már meglévő eszközök miatt.

Az ügyfél azzal a kéréssel kereste meg a Belogic csapatát, hogy szüksége van egy rendszerre, amivel tudja a teljes villát ellenőrizni és vezérelni egyetlen applikáción keresztül. Szükség volt nagy teljesítményű hardverre, hatékony szoftverre és egy testreszabható felhasználói felületre.

Az villa okos funkciói

Minden helyiségben dimmelhető LED égőket telepítettek, amelyek a lakók kényelmét szolgálják. Minden ablakon sötételők találhatók, ezeket mindenki a maga igénye szerint kezelheti. Minden világítás, sötétítő és szúnyogháló egyedileg vezérelhető KNX hálózaton keresztül, de lehetőség van eseménysorok beállítására is. Ezek bármikor, szükség szerint átkonfigurálhatók.

A villa minden zónája rendelkezik KNX-es páratartalom-érzékelővel a termosztátok mellett. Ezek azonban csak a hőmérséklet és páratartalom adatokat szolgáltatják, a harmatpontot nem. A harmatpontnak viszont igen nagy a jelentősége, főleg olyan éghajlaton, ahol a levegő páratartalma és hőmérséklete gyorsan és tág határok között változhat. A harmatpont az a hőmérséklet, amely alatt az adott páratartalmú levegőből az adott légnyomás mellett már kicsapódik a nedvesség, tehát a lakásban megjelenik a víz a harmatpontnál hidegebb felületeken (pl. üveg, fém felületek, de akár a mennyezeten is, főleg ha hűtővíz kering benne). A kicsapódó víz által okozott károkat felesleges részleteznünk, de a korróziótól az átnedvesedésig, rövidzárlatig nagyon sokféle lehet. A penészgomba megjelenése pedig már egészségre is ártalmas következmény.

A rendelkezésre álló KNX vezérlők azonban nem támogatják a logaritmikus számításokat, pedig a harmatpont kiszámításához erre lett volna szükség. Szerencsére ez nem probléma a ComfortClick bOS rendszer számára, amely szinte tetszőleges bonyolultságú matematikai műveleteket képes végrehajtani. Így a bOS-re épülő okosotthon tudja nyitni/zárni a fűtési-hűtési köröket a párakicsapódást megelőzve. Konfigurációs felületen ez átláthatóan, könnyen beállítható logikai modulokkal és szkriptekkel. 

Az egyik legfőbb ok, amiért az ügyfelek az okosotthont választják, az a költségek csökkentése, amit a HVAC (hűtés-fűtés) rendszerük optimális vezérlésén keresztül érhetnek el. Itt minden releváns érték – hőmérséklet, páratartalom, szelepek és hűtőközeg-állapotok – tárolásra kerül, azokból az egész épület ellenőrizhető. Az értékekből napló készül, amit a rendszer később az épület optimalizálására használ fel. 

Az integrátor gondolatai

Könnyű konfiguráció, rengeteg integrálható alrendszer és egy robosztus platform. Ezek a legfőbb törekvéseink egy rendszer vizualizációjánál. Nyilvánvaló, hogy a ComfortClick bOS esetében a lehetőségek határa csak az integrátor képzeletétől függ“ – állítja Fotis Zaranis (Belogic).

A projekt specifikációi

ComfortClick vezérlés egy Athén külvárosában található luxusvillában (Voula, Attiki, Görögország).

Telek területe: 1500 m2. Helyiségek:

 • 6 hálószoba (ezek közül 2 a személyzetnek),
 • 2 nappali,
 • 2 étkező,
 • 2 konyha,
 • beltéri medence,
 • mosókonyhák,
 • fedett garázs,
 • kültéri parkoló,

mindez 4 emeleten.

ComfortClick központ: Grinder Black. Ethernet-en (IP-n) keresztül irányítja a KNX alrendszert, amely:

 • automatizált világításvezérlésre,
 • árnyékolók vezérlésére,
 • HVAC szabályozásra külső és belső hőmérséklet és páratartalom alapján,
 • valamint biztonsági rendszer funkcióinak ellátására képes.

A ComfortClick Grinder, Grinder Black és Sledgehammer vezérlőközpontok nem tartalmaznak speciális interfészt (pl. Z-Wave kártyát), csak ethernet-portot, gyakorlatilag univerzális számítógépekről van szó, amelyek Windows 10 iOT operációs rendszeren az egyedi bOS szerverprogramot futtatják. Különbség közöttük a hardver teljesítménye, amelyből úgy van szükség egyre többre, ahogy egyre több automatizmust kell működtetnie az okosotthon központjának. Ha Z-Wave-es eszközöket szeretnénk irányítani, egy USB-s Z-Wave interfészre lesz szükségünk, ha KNX-hálózatot vezérelne, akkor egy USB-s vagy ethernetes KNX-interfész a megoldás, ha Paradox, D.S.C. vagy egyéb riasztóközpontot felügyelne, akkor általában egy USB-s RS232-es interfészre lesz szükség. Maga a ComfortClick központon futó bOS alkalmazás természetesen fel van készítve ezen eszközök kezelésére, így azokat csak csatlakoztatni kell, és máris átveheti központunk az irányítást az interfész mögött található készülékek felett – ahogy ez a fenti görög villában is történt.

A ComfortClick márkát bemutató hírünk itt olvasható: link...

.