A KNX biztonsági protokoll is integrálhatóvá vált ComfortClick bOS-be

A bOS 4.9-es frissítésével elérhetővé vált a vezetékes KNX-es hálózatok biztonsági protokolljának használata ComfortClick központokon. A KNX IP-hálózati szinten titkosít és hitelesít minden információt, illetve megbízható adattovábbítást kínál, ezáltal teljes mértékben blokkolja a az esetleges hekkertámadásokat.

KNX és bOS

Mint minden ComfortClick gyártmányú vezérlőközpont, a ComforClick Jigsaw KNX is a szlovén gyártó saját „épület operációs rendszerét”, a bOS-t használja, de beépítve tartalmaz egy KNX buszt is. USB-portjaira – akár több – Z-Wave adapter (pl. Aeotec Z-Stick) is csatlakoztatható, így egyetlen rendszerben kezelhető egy olyan épület, amely egy része vezetékes, másik része pedig vezeték nélküli épületautomatizálási eszközöket használ. Tehát pl. egy korábban KNX-szel vezérelt épület, épületrész bővíthetővé válik Z-Wave-es, vezeték nélküli eszközökkel. De fordítva is igaz, meglévő Z-Wave-es rendszerünk vezetékes KNX szabványt használó eszközökkel építhető tovább, ha szükséges.

Miért fontos a biztonság?

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni az informatikai rendszerek biztonságos működésére, főleg, hogy ezek a rendszerek már az okosotthonok szerves részei is. A KNX protokoll elsősorban épületautomatizálásnál fordul elő. Egy ilyen rendszer rendkívül sokoldalú: vegyünk péládának egy irodaházat, ahol egy rendszerben az alábbi szolgáltatások működnek: beléptetés, sorompóvezérlés, liftvezérlés, temperálás, szellőztetés, világítás, riasztó funkciók. Annak érdekében, hogy ezek a szolgáltatások garantáltan a legnagyobb biztonságban működjenek, a KNX a jelenleg elérhető legmagasabb szintű védelmet (ISO 18033-3, amit az AES 128 CCM titkosítás is használ) alkalmazta a digitális támadások kivédésére – hasonlóan a Z-Wave-es eszközök S2-es működési módjához.

Aktuális ComfortClick-kínálatunk: link…
A ComfortClick bOS 1 hónapos próbaverziója: link…
KNX-szabvány angol weboldala: link…

.