Z-Wave-es újdonságok a 2016-os IFA kiállításon

Hogy értesüljünk a legújabb okosotthon-fejlesztésekről, idén is ellátogattunk a berlini IFA-ra, Európa egyik legnagyobb tech kiállítására, ahol már a piacra dobás előtt meg lehet ismerkedni a készülékekkel. Legyél képben te is a legfrissebb Z-Wave-es okosotthon eszközökkel!

Tíz Z-Wave Alliance-tag gyártó is egy megosztott standon mutatta be újdonságait, plusz egy, a készülékek kompatibilitását bemutató falon még számos kiválasztott terméket is szemügyre vehettünk, így aztán könnyen belefuthattunk a legfontosabb és legfrissebb gyártókba, termékekbe.

IFA 2016: Z-Wave


A Fibaro bemutatta a Buttont, az Intercomot és a KeyFobot

A Fibaro BUTTON (azaz GOMB) nevű terméke a kiállítás idején már pár hete piacra került, az IFA-n pedig az összes (azaz hat) színvariációt meg lehetett nyomogatni. Működése olyan egyszerű, mint a neve: egy gomb, amit egyszer, kétszer, háromszor, stb. lenyomva vagy úgy tartva különböző parancsokat közvetít a csatlakoztatott készülékeknek – pl. ki-bekapcsol eszközöket, fényerőt szabályoz, redőnyt mozgat. A Button érzékeli, hányszor és hogyan nyomták meg, és közvetíti az ennek megfelelő parancsot. Nem csak hasonló készülékeket irányít, hanem teljes programokat is elindít, de használható biztonsági rendszert ki-bekapcsoló pánikgombként is akár. Beszererezhető már Magyarországon is, és bár 17.000 Ft körüli ára drágának tűnhet, de azért tényleg nem egyszerű egy intelligens és programokat is elindító készülék megalkotása, hat parancsával pedig a BUTTON kiemelkedik a mezőnyből.

Fibaro Button
A Fibaro kiállította, persze, a teljes termékskálát a Home Center vezérlőközponttól a füst- és vízszintérzkelőkig, de olyan újításokat is, mint a SWIPE Gesture Control, ami nem csupán kezünk egyszerű mozgásait értelmezi, hanem komplexebb mozdulatsorokat is. Ezen kívül a kulcstartóként is használható, kis távvezérlővel (KEYFOB), illetve a kamerával rendelkező kaputelefon-rendszerrel, az Intercommal is barátkozhattunk.


„Z-Rain” – a világ első Z-Wave-es esőmérője

Itt láthattuk a maga valójában először a Popp Z-Rain-t – a Z-Weather után ez a Popp második Z-Wave alapú időjárás-érzékelője. A Z-Rain nemcsak észleli, hogy esik az eső, de annak intenzitásáról és idejéről is jelent. Ennek megfelelően az aktuális és összes esőmennyiséget is jelzi (mm/óra), és m³/m²-ben is összesíti. Segítségével olyan otthoni programokat is beállíthatunk, mint az ablakok bezárása az eső kezdetekor, a kert öntözése az eső mennyiségéhez alakítva. Októberben kerül piacra 20 000 Ft körüli áron.

Popp Z-Rain
Debütált a Z-Wave-es LED-csík is

Az Aeotec két új terméket tartogatott számunkra: a WallMote fali kapcsolót és a világ első Z-Wave-technológiával irányítható LED-es égősorát, a LED Stripet. Bár utóbbi készüléknek a Z-Wave-modul közvetlenül nem része, mégis könnyen megoldható a Z-Wave-es vezérlés. A fényerő és a színek szabályozásához az Aeotec egy, a Fibaróéhoz hasonló modult használ. Ezt a modult egy kis dobozba építették, ami egy mini csatlakozóval al képes a LED-csíkhoz kapcsolódni. A WallMote pedig egy érintőfelületes fali kapcsoló, ami egyes készülékeket és összetett programokat is képes vezérelni. Érdekessége, hogy ki lehet venni a házából, így hordozható távvezérlőként is használható.

A Swiid az infravörös távvezérlést hozza össze a Z-Wave-vel

Az IFA-n mutatta be először a Swiid legújabb távvezérlőit. Először is ott volt a piktogramokat is bevető RemSwiid központi programvezérlő, ami nyolc készülékcsoportot vagy programot tud kezelni. De bemutatkozott a Swiid-ZURC is, az első infravörös távvezérlő, amely Z-Wave-es eszközöket is irányít. Ezzel nemcsak akár nyolc audió-videó készüléket is irányít, hanem Z-Wave-es készülékeket és programokat is. Hát, nem kényelmes TV-kapcsolgatás közben lehúzni a redőnyt vagy lejjebb venni a fényt anélkül, hogy akár más kapcsolóért kell nyúlni?

Természetesen sokkal több Z-Wave-es készülékkel ismerkedhettek az IFA-látogatók, mi most csak az újdonságokról, fejlesztésekről számoltunk be itt. Nézz szét körül TE is a termékek között, hátha valamelyik pont az otthonodba illik!

.