Villanyóra-leolvasás okosan

Az egyre növekvő energiaárak korában különösen hasznos és előnyös az energiafogyasztás folyamatos monitorozása. A felhasználók számára az aktuális energiaadatokhoz való hozzáférés lehetőséget nyújt a hatékonyabb fogyasztás tervezésére. Ahogy az idő halad, egyre több – elsősorban napelemmel szerelt – háztartás kap új digitális villanyórát, amely lehetővé teszi az adatok rendszeres kiolvasását és nyomon követését. Ezen cikkünkben bemutatjuk, hogyan működnek az új digitális villanyórák, és hogyan segítenek az energiahatékonyság javításában és a költségek csökkentésében.

Az új, digitális villanyórák többsége rendelkeznek „P1” adatporttal, amelyre adatolvasókat (például Homewizard P1) lehet csatlakoztatni. Ez az eszköz közvetlenül az órához csatlakozik, és képes adatokat kinyerni belőle, illetve azokat továbbítani.

A P1 Energy meter Wi-Fi hálózathoz csatlakozik, ezen keresztül kommunikál. Energiaellátását a villanyóra biztosítja, nem szükséges külső tápegység. Egy hozzá kapcsolódó mobilalkalmazás segítségével a felhőben (a gyártó szerverén) tárolt fogyasztási adatokat érjük el, és visszamenőleg akár egy évre is nyomon követhetjük az energiafelhasználást. Ez a mérőegység képes nemcsak a felhasznált energiát, hanem a visszatáplált energiát is mérni. Ez rendkívül hasznos lehet például napelemes rendszerek esetén, pláne, ha éves szaldós elszámolásra van szerződésünk. A felület lehetővé teszi, hogy lássuk, mennyi többlet energiánk lesz az elszámolás végén, vagy éppen fizetnünk kell-e különbözetet. 


A Homewizard P1 mérőnek saját applikációja van, amely önmagában is hasznos. Azonban a gyártó figyelmet fordított arra, hogy a termék integrálható legyen okosotthon-rendszerekbe. Weboldalukon elérhető egy API dokumentáció, amely alapján az órából származó összes adatot kiolvashatjuk okosotthon-központunkon keresztül. Ezen adatok kinyerése nem igényel internetkapcsolatot, mivel a kommunikáció a helyi hálózaton történik. Az órából az alábbi információkat kapjuk meg:

  • Fázisonként teljesítmény, feszültség, áramerősség
  • Összes vételezett energia
  • Összes visszatáplált energia
  • Hálózati frekvencia
  • Elmúlt 2 hónap fogyasztása, visszatáplálása
  • Esetleges hibák kódjai, időpontokkal

Ennek az integrációs lehetőségnek köszönhetően számos előnyt élvezhetünk. A ComfortClick bOS rendszerében lehetőségünk van az óra adatait automatizálva felhasználni más okosotthon-eszközökkel való együttműködésre. Például az energiafogyasztás alapján vezérelhetjük a meleg víz előállítást, autótöltést vagy a fűtést. Tehát megoldhatóvá válik, hogy az elektromos eszközök lehetőség szerint akkor működjenek, amikor a nap süt, és „ingyen” árammal működtethetjük vagy tölthetjük azokat. Ez a funkció különösen hasznos olyan rendszerekben, ahol korlátozva van a hálózatba visszatáplálás mértéke, vagy olyan háztartásokban, ahol (már) nem a szaldós elszámolást alkalmazzák.  

Új háztartási eszközök kiválasztásakor legyünk tudatosak, például ha mosógépet vagy mosogatógépet szeretnénk vásárolni, érdemes megnézni, hogy az adott eszköz integrálható-e az okosotthon-rendszerünkbe! Ha igen, akkor lehetőségünk van azokat automatizálni az energiafelhasználás hatékonyságának érdekében. Az okosotthon-rendszerbe integrált mosógép vagy mosogatógép például intelligens időzítéssel működhet, hogy napelemes termelés idején végezze el a mosást, mosogatást. Ezen kívül az energiafogyasztást és vízfogyasztást is optimalizálhatjuk azáltal, hogy a rendszer érzékeli, ha senki sem tartózkodik otthon, és ilyenkor a fogyasztók működését lelassítja vagy lekapcsolja. 

 

Homewizard P1
Aktuális ComfortClick-kínálatunkért ide kattints!
A ComfortClick bOS 1 hónapos próbaverziója itt! 

 

.